Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Vánočky nebo mazance

Autor: Brambram,Gábi12/04,Marek10/06 , 18.12.2006

1 kg polohrubé mouky – nejlepší je Zlatka


22dkg másla


22 dkg cukru


6,5 dkg droždí


4 žloutky


½ l mléka  - necelý


citrónová kůra


vanilkový cukr


lžička soli


10 dkg sekaných loupaných mandlí


10 dkg rozinek v rumu


vejce na potření a mandle na posypání


 


recept je na 2 vánočky


 


Zadělat si kvásek.Cukr utřít s máslem, trochu cukru si nechat na kvásek.Přidat žloutky, mouku,kvásek,osolené mléko,citrónovou kůru a vanilkový cukr. Zadělat, vyklopit na vál, znovu propracovat a poté do těsta zapracovat nasekané mandle a hrozinky. Vrátit zpět do mísy a v teple nechat vykynout. Vykynuté těsto zboxovat a nechat znovu vykynout. Celé znovu zopakovat. Vyklopit, uplést vánočku (ze 4+ze 3+ze 2 copů).Pokud neumíte ze čtyř, tak udělejte ze 3 tlustých a na to ze tří tenčích copů. Přeneste na plech a nechejte ještě trochu vykynout. Zhruba do čtvrtin zapíchejte párátka, at vánočka při pečení nespadne ke straně. Nezapomeňte je pak vyndat. Dejte do trouby a po chvíli zapečení potřete vejcem a posypte mandlemi. Pokud se bude vánočka připékat přikryjte jí alobalem. Peče se na 180-200 C asi ½ až ¾ hodiny, dle zkušenosti s troubou.


 

Klidně se ptejte, pokud máte dotaz, píšu to ve fofru tak to není tak podrobné. Fakt je radši upleťte než do formy,nemusela by se tak propéct.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 781 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.