Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

NOČNí KOJENí VERSUS KLIDNÝ SPÁNEK 3.

Autor: Amazonka 4D , 31.12.2007

Metoda 1 - Naučte se rozeznávat zvuky, které dítě vydává ze spaní - možná reagujete příliš rychle a dítě kojíte při každém zakňourání a zaplakání. Pokud se dítě opravdu probere, nakrmte ho, ale s minimální aktivitou. Nerozsvěcujte světlo, nemluvte s ním a plenku vyměňte, jen když je pokakaná, nebo úplně mokrá. Neberte si dítě do postele, abyste oba při kojení neusnuli.
Metoda 2 - Snažte se postupně odstranit asociaci usínání při kojení - cílem této metody je naučit dítě usnout bez prsu v ústech. Cílem je dítě kojit, jen když aktivně saje a nenechat ho u kojení usnout. Pokud se sání zpomalí, dítě začne být ospalé prs mu vezměte. Dítě bude pravděpodobně protestovat a tak ho zas přiložte a postup opakujte. Zkoušejte to vytrvale alespoň deset dní večer a v noci. Po několika úspěšných pokusech zjistíte, že se celý proces zjednodušuje.
Metoda 3 - Jádro noci (Core night) - Hlavní myšlenkou této metody je nekojit dítě v době, kterou již dříve prospalo. Pokud se dítě některou noc probudí o půlnoci a potom až ve čtyři, nikdy ho už častěji nekojte. Pokud se dítě probere v těchto hodinách, které dříve prospalo, zkuste počkat pár minut, jestli neusne, nebo zkuste jakoukoliv jinou uspávací metodu - dudlík, neslazený čajík, vodu.
Metoda 4 - Ferberova metoda - Postupné prodlužování intervalů mezi kojením a zároveň postupné zkracování kojení. Nekojte častěji, než každé dvě hodiny a zkracujte dobu kojení vždy o 1-2 minuty. Další den nekojte častěji než po 2,5 hodinách a opět zkraťte kojení o další minuty. Po dvou týdnech byste měla noční kojení úplně odstranit. Metoda 5 - postupné odvykání dítěte na nočni kojení. Dejte místo kojení láhev mléka - místo mléka čaj, čaj řed'te až budete nabízet jen vodu - nedejte láhev - dítě chvíli noste - nechte dítě v postýlce - jen k němu mluvte - žádná slova - atd.


Nechte dítě plakat
Mnoho zoufalých rodičů, kteří nemají sílu zvládat nepřiměřené noční buzení svých malých ratolestí, se rozhodne ukončit noční dovádění tímto rázným způsobem. Tento způsob má své odpůrce i propagátory, kteří mají v rukou pár dobrých důkazů, proč tento způsob ve skutečnosti není až tak hrozný a tak osvobozují rodiče od pocitu viny. Pokud si vaše dítě vybuduje vážný spánkový problém a bude dlouhodobě chronicky unavené, bude to přirozeně ovlivňovat jeho náladu, pocit spokojenosti a bude celkově více plakávat únavou a celková nespokojenost může mít následky na psychice a přispět k hluboké vnitřní nejistotě. Zdravý postoj k rodičovství určitě nezahrnuje povinnost dát dítěti všechno co chce, ale spíš dát mu všechno co potřebuje.
Metoda 6 - Pláč (Cry it out) - nechte dítě v pokojíku, zavřete dveře a nechte ho plakat, dokud neusne. Když už s tím jednou začnete, je důležité to vydržet do konce a nevzdát to po 30 minutách, jinak vaše dítě naučíte, že když bude dostatečně dlouho plakat, dočká se vás. Čím je dítě starší, tím je vytrvalejší.
Metoda 7 - Kontrolovaný pláč - nechte dítě plakat a choďte ho v pravidelných intervalech, které pokaždé a každý den budete prodlužovat, kontrolovat. Když přijdete dítě zkontrolovat, nerozsvěcujte světlo, nemluvte na něj, negestikulujte. Cílem této metody je, aby se vaše dítě naučilo samo usínat.


První 4 měsíce - prevence
Do čtyř měsíců je miminko ještě příliš malé a spánkový trénink se nedoporučuje. Pokud se dítě starší 4 měsíců budí častěji, než 3x za noc, příčina bude asi jinde, než v hladu.
Abyste zabránila nepřiměřenému nočnímu kojení, můžete v prvních měsících podniknout některé kroky: naučte se rozlišovat zvuky, které dítě vydává ve spánku, neučte dítě usínat i jindy, než při kojení, od malička dítě naučte usínat v postýlce i když si ho později v noci budete brát do postele. Nezapomeňte ani na zdravé spánkové návyky - dostatek spánku přes den, rituály před spaním. .



Podle článku RNDr. Marie Murgašové
zpracovala a upravila
Pavlína Kallusová - Centrum naděje a pomoci

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 418 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.