Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Knihy o dětech


 Články 11 z 1 
 Vidím svět i z druhé stranyKnihy o dětech

Hermann-Josef Zoche Vidím svět i z druhé strany Mimořádné schopnosti leváků

Knížku jsem objevila na jedné návštěvě a hned jsem jí zvědavě otevřela. Při hlídání tří dětí jsem si jí listovala a dělala si poznámky. Ale moje kamarádka byla tak hodná, že mi jí půjčila domů. Hltala jsem každý řádek chtivá vědění. Jako matka čtyřleté levačky jsem bažila po informacích.

Je pravdou, že autor – sám přeučený levák, věnuje dvě třetiny knížky problematice přeučených leváků. Teprve v závěru knihy přišly ony dlouho toužebně očekávané informace. Knížka je vhodná jako úvod do problematiky leváků, obsahuje zajímavé úvahy i praktické zkušenosti ze života leváka. Zaujal mě výčet slavných leváků mezi nimiž nechyběl ani Jack rozparovač. Zajímavý byl počet levorukých vědců, spisovatelů, hudebních skladatelů, sochařů a malířů. Na samém konci jsou odkazy na německé webové stránky.

Z knížky jednoznačně vyplývá, že laternita vychází z mozku ne z končetiny. Pozoruhodná byla pro mě úvaha nad rozšířením praváctví – mohou za ní bojovníci, kteří si chránily štítem srdce a k bojovaly volnou pravou rukou nebo matky, které tiskly k srdci své potomky, zatímco druhou pravou rukou kuchtily, uklízely, přikládaly? Je společnost skutečně pravoruká právě proto, že to má okoukané od svých maminek, babiček, prababiček? Potvrzují nálezy pěstních klínu vyrovnanost leváků a praváků v populaci? Úvahy hodné dalšího uvažování.

Jako matka leváka jsem postrádala potřebné informace jak postupovat při výchově leváka. Chyběla mi informace o „obourukých“, tedy o lidech, kteří používají vyváženě obě dvě ruce. Knížka každopádně stojí za přečtení nejen pro leváky a jejich rodiče.

Hermann-Josef Zoche Vidím svět i z druhé strany Mimořádné schopnosti leváků
Ikar 2006 160 stran
Z německého originálu Ich sehe die Welt auch von der anderen Seite
www.euromedia.cz
www.knizniweb.cz

Více ...
Vložil: ženská dne 5.11.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 11 z 1 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.