Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Ruzne


 Články 14 z 4 
 Proc jsem zalozila tyto strankyRuzne
PES EQUINOVARUS

RADA BYCH TEMITO STRANKAMI POMOHLA RODICUM DETI S PES EQUINOVARUS, ABY MELI MOZNOST RYCHLE ZISKAT POTREBNE INFORMACE O TETO VADE, A DALE PREDEVSIM O PONSETIHO METODE (jak by mela vypadat). TAKE MAM V UMYSLU ZDE POPSAT NASE ZKUSENOSTI Z LECBY PRIMO U DOKTORA PONSETIHO V IOWE, USA.

Nas syn se narodil s oboustrannym pes equinovarus. Od chvile, kdy jsem se o teto vade dozvedela, jsem se snazila najit co nejvice aktualnich informaci, avsak na ceskem webu jich nebylo/neni mnoho k dispozici. Nejvice jsem ziskala navstevovanim diskuze maminek s PEC na http://www.rodina.cz/diskuse7771.htm.

Nas syn byl lecen sadrovanim od druheho dne po porodu, po dobu tri mesicu. Celkem jsme absolvovali 9 vymen sader. Az koncem techto tri mesicu jsem si plne uvedomila existenci jakesi Ponsetiho metody. Osetrujici lekarka mi potvrdila, ze ji u naseho syna pouziva. Od teto chvile byla objektem meho zajmu Ponsetiho metoda predevsim. Na ceskem webu jsem opet nasla velmi malo informaci. Pozdeji jsem se dostala na stranky Univerzity v Iowe, USA, kde pan Ponseti primo pusobi. Vysledky teto metody slibuji temer dokonale, BEZOPERACNI, vyleceni vady snad v 90 procentech pripadu.

Bohuzel, po prostudovani popisu metody jsme zjistili, ze nase lecba Ponsetiho metodu spise jen napodobuje. V obavach jsme konzultovali s nasi osetrujici lekarkou, potvrdilo se nam podezreni, ze metoda neni provadena spravne. Ani navsteva pry nejlepsiho lekare PEC v CR nas plne neuspokojila, a po predchozim pisemnem kontaktu s Dr. Ponseti osobne jsme se rozhodli za nim vycestovat do Iowy.

Nyni jsme zde, a ja se snazim vse zdokumentovat, v deniku. Protoze si myslim, ze uzivani Ponsetiho metody v CR neni na nejlepsi urovni, a ze by se s tim neco melo udelat. To je ciste muj osobni nazor (a meho manzela).

Toto jsem psala vcera na diskuzi (uz mi to dneska nejak nemysli :o):

....nehazu CR-zdravotnictvi do jednoho pytle, chran buh :-), ale mam silnou potrebu poukazat na to, kde vidim nedostatky, zvlast kdyz se to tyka meho ditete...

Více ...
Vložil: Mia-Li dne 4.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Cesta, ubytovani, jidlo, lecba v IoweRuzne
PES EQUINOVARUS

VIZA

Zazadali jsme pres internet ve stredu v noci, a poukazali na nalehavost naseho pripadu. Jiz ve ctvrtek se ozvali a domluvili jsme pohovor s konzulem na patek. Nechali jsme se vyfotit a v patek jeli do Prahy na pohovor. V patek jsme viza obdrzeli.

Vizum s vlastni fotografii musi mit i mimino, staci v pase jednoho z rodicu. Poplatky za 3 viza nas vysly kolem 9000,-.

Na podzim 2008 pry bude vizova povinnost vuci USA pro CR zrusena.

CESTA

Leteli jsme z Drazdan, pres Frankfurt, Atlanta, cilova stanice Cedar Rapids. Celkem 22 hodin na ceste. Pauza ve Frankfurtu 3 hodiny, v Atlante 6 hodin. Zpatecni let je pres Cincinati, Londyn. Cena zpatecni letenky 2 dospeli + mimino ca. 35 000,-.

UBYTOVANI

V mejlu, ktery nam Dr. Ponseti (jeho sekretarka) zaslal, bylo doporuceni na vyhodne ubytovani a odkaz. Nyni situto "ubytovnu" nemuzeme vynachvalit. Jmenuje se to Ronald McDonald House, ubytovani dotovane z jakesi charity, ktere je urcene pro rodiny, lecene v mistni nemocnici. Maly pokoj bez kuchyne 15 dolaru na noc, velky s kuchyni (mame my) 20 dolaru za noc. Clovek musi zaplatit prvni noc. Zda uhradi dalsi, zalezi na nem. Dum funguje na zaklade prace dobrovolniku. Jeden nam rekl, ze vetsina ubytovanych je tu opravdu zdarma (my ale platime, precijen nejsme amici, a i tak je to prizniva cena).

JIDLO

Jidlo je v USA ca o 20 procent drazsi nez v CR, nektere zakladni potraviny jsou vsak i levnejsi (napr. vejce). Velkou vyhodou a zvlastnosti naseho ubytovani je fakt, ze se tu nejakym zpusobem v jedne spolecne kuchynce a spizi, objevuje zdarma i jidlo... kolace, pizza, v lednici zmrzlina, ve spizi testoviny, konzervy.. Zrejme i toto je financovano z te charity, a je to velmi prijemne prilepseni, i kdyz samozrejme cerpame predevsim z vlastnich zasob. Zaroven i ubytovane rodiny dle svych moznosti, casu a chuti neco kuchtit v teto kuchynce casto neco nachystaji. Jinak do supermarketu, ktery neni v dosahu pesmo, se rodiny dostavaji pomoci odvozu dobrovolniky. Proste se nahlasime na vratnici, ze bychom radi jeli nakoupit, a oni zavolaji, zaridi dobrovolnika. Super. Clovek se takto i seznami.

LECBA

Nahodou se mi polozka Lecba dostala az na konec seznamu, asi je to tim, ze to nemusime vubec resit! Blaznivy napad vycestovat do Iowy podporil hlavne fakt, ktery jsem na strankach Univerzity Iowa nasla, tedy ze lecba pes equinovarus je u pana Ponsetiho zdarma!!! Ohromna vyhoda, argument, proc jsme se sem nakonec opravdu vydali. Mejl pana Ponsetiho nam toto predem potvrdil. Lecba PEC je zde a jinde ve svete totiz hrazena opet z jakesi charity, mezinarodniho fondu pro lecbu PEC nebo tak nejak. (Zdejsi lekari se rovnez hodne angazuji v lecbe PEC v rozvojovych zemich, videa lze najit na www. youtube.com)

Více ...
Vložil: Mia-Li dne 4.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hruby ramcovy popis Ponsetiho metodyRuzne
PES EQUINOVARUS
...jen v rychlosti zde pisu, jak mi v hlave utkvely hlavni zasady Ponsetiho metody

1.) Do 5 dnu po porodu zacit sadrovani spravnym zpusobem sadrovat, sadry menit po max. 5 dnech

2.) Je-li spravne sadrovano, 5 az 7 sader by melo stacit k dosazeni korekce, tj. spravneho postaveni nohy. Po poslednim sadrovani by nozky meli byt trochu az jakoby pretocene smerem ven (!), protoze pak se precejen malinko stahnout zpet, tak aby tam byla rezerva

3.) Pred poslednim sadrovanim provest tenotomii (prodlouzeni achilovky), posledni sadry po tenotomii zustavaji 3 tydny, aby se achilovka zhojila

4.) Ihned po sundani teto posledni sadry nasadit dlahu-boticky, nosit 3 mesice 23 hodin denne, vytoceni boticek dle potreby minimalne 40-70 stupnu, boticky maji byt na sirku ramen (mam pocit, ze zde v USA to opravdu presne metrem meri, ty raminka)

5.) Po techto 3 mesicich nosit dlahu do 2 az 4 let (spis do tech 4) veku ditete, na noc a pres den na spani.

Dr. Ponseti uvadi, ze tento postup je naprosto nezbytne dodrzet, aby se zabranilo navratu vady. Nikde jsme nenasli nic o zadnem cviceni nebo o domacim protahovani nozky do strany.

"spravne zasadrovat" ...... :o/..... v nemecke encyklopedii Wikipedia jsem u popisu Ponsetiho metody nasla poznamku, ze spravne lecit Ponsetiho metodou, zvlaste spravnou techniku sadrovani, v Evrope ovlada bohuzel jen hrstka lekaru. Na Ponsetiho strankach je seznam lekaru z celeho sveta, kteri se primo u neho vyskolili. Koukala jsem na CR a sousedni zeme. Z CR se u Ponsetiho neskolil zadny lekar!!!!!! (skoda skoda skoda... panu Ponsetimu je dnes 94 let.......), z Nemecka tam jsou lekari 4, z Rakouska 1. (Tento rakousky lekar, vyskoleny u Ponsetiho, Christof Radler, pry dava prednasky i v Praze)

6.) V pripade, ze se nozka stejne vraci (rodice asi flakaj davani boticek) se opakovane sadruje pro opetovne dosazeni korekce. V uplne krajnim pripade se v 6 letech provadi jakasi drobna operace. O to jsem se nezajimala, ale vim, kde to je popsane, casem vlozim odkaz.

Dulezite u pana Ponsetiho je, ze vsude pise velkym pismem, ze pes equinovarus neni nutne operovat, ze se tim naopak napacha vic skody nez uzitku... bolesti v dospelosti atd. On ma vyzkousene, ze jeho metodou spravne vylecene nozky jsou po cely zivot plne funkcni, bezbolestne. Jen podotykam, ze on tu svou metodu piluje uz opravdu 50 let, takze ma dost zkusenosti, jak se nozky zachovaji po letech.

Více ...
Vložil: Mia-Li dne 4.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kontakt na meRuzne

Budu moc rada, kdyz mi napisete nejakou reakci na tyto stranky, jakoukoliv... jestli Vam opravdu nejak pomohly, jestli jste zde objevili alespon neco zajimaveho..... bud do "Vzkazy" primo zde (vzkazy se zobrazuji verejne) nebo na muj mejl frederik54@post.cz.

O tipy na vylepseni zatim snad ani nezadam ;o) ..... stranky jsou prave ve stavu "koncept" a pracuji na nich, jak zivot na materske (prave ted v Iowe) s miminem dovoli.

Více ...
Vložil: Mia-Li dne 17.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 14 z 4 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.