|
Deník *Receptíky … mňamky naše*
[<<Předchozích 20] Články 21 až 26 z 26
|
Medovník | *Receptíky … mňamky naše* |
|
převzato z diskuze MEDOVNÍK
Ve vodní lázni zahříváme směs ze 2 vajec + 10 dkg smetolu + 15 dkg práškového cukru + 1 polévkové lžíce medu.Až je horká, tak jí přidáme do mísy, kde máme 40 dkg hladké mouky +1 kávovou lžičku sody. Vypracujeme těsto.
Těsto rozdělíme na šest dílů.Z každého dílu vyválíme do kulata tenký plát těsta velký jako klasická dortová forma nebo větší poklička (lze to válet už na papíře).Pečeme na pečícím papíře po jednom na 150 stupňů asi 10 – 15 minut.Ještě teplý plát sundáme z papíru, přiložíme formu a nožem okrájíme.Kdybychom to nechali vystydnout, tak pláty ztvrdnou a při okrajování se nám zlomí.Ořezky nevyhazujeme, ale dáme je do igelitového sáčku.
Krém : ve vodní lázni (zaručeně se to nepřipálí) uvaříme na kaši půl litru mléka + 5 lžic polohrubé mouky + vanilka nebo van. cukr.Až je kaše hustá a horká odstavíme z lázně a zašleháme 20 dkg práškového cukru + 1 máslo.
Ořezky v sáčku přejedeme několikrát válečkem nebo naklepeme paličkou, abychom dostali malé drobečky.Pláty na střídačku promazáváme krémem, skončíme vrstvou krému. Na krém nasypeme drobečky. Okraje dortu pomažeme krémem a rukou připlácáme :-) drobky.
Vypadá to složitě, ale není. Budete potřebovat tak hodinku – nejvíc času zabere pečení plátů. Pokud máte víc plechů, jde to rychleji, ale pozor, abyste stíhaly ořezávat podle formy ještě teplé pláty.Do drobečků můžete přidat mleté ořechy. Dort lze uchovávat v lednici skoro týden. Dort je krásný v řezu – návštěva bude koukat.:-) |
Více ... |
Vložil: Dlouhánka* dne 31.8.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Tvarohové variace | *Receptíky … mňamky naše* |
|
Tvarožník od Inem
4 vejce
25dkg cukru
1 vanilkový cukr – to vše ušleháme do pěny
Pak přidáme 1kg tvarohu, 4 lžíce krupice, trošku soli, prášek do pečiva a vymícháme.
Těsto přelijeme na plech, poklademe ovocem (nejlepší jsou meruňky) a posypeme drobenkou pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud nezačnou tmavnout okraje.
Strouhané řezy s tvarohem
400g hladké mouky, 250 g tuku (hera), 1 žloutek, 4 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka
Tvarohová náplň: 1kg tvarohu,300g práškového cukru, 4 žloutky,sníh z 5 bílků, rum, pudinkový prášek (použijem li řidčí tvaroh) vše řádně promícháme.
Z uvedených surovin na vále zpracujeme těsto, které dáme na hodinu vychladnout do ledničky. Pak je rozdělíme na dvě poloviny. První nastrouháme na hrubším struhadle na vymazaný moukou vymazaný vyšší plech, na to rozetřeme tvarohovou náplň a nahoru nastrouháme zbytek těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Navrch můžeme pocákat čokoládovou polevu. |
Více ... |
Vložil: Flamulena dne 15.8.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Raffaelo řezy od Deny | *Receptíky … mňamky naše* |
|
Řezy Raffaelo
Ingredience: 1 hrnek moučkového cukru,2 celá vejce, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva Posyp: 1 hrnek strouhaného kokosu, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 šlehačka
Postup přípravy: Utřeme vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej, polohrubou mouku, mléko a prášek do pečiva. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Smícháme cukr moučka s kokosem a hustě posypeme. Pečeme cca 30 min. na 170 °C. Kokos napovrchu zrůžoví,nesmí se připálit, jinak zhořkne. Když jsou řezy hotové hned jak je vyndáme z trouby, tak je vařící polijeme 33% šlehačkou. Trošku to zasyčí, ale řezy šlehačku natáhnou a krásně zvlhnou. Necháme je vystydnout. A hurá do toho!
Pokud zbydou, dávám je přes noc do lednice, ještě více zvlhnou, ale to se stává velmi zřídka.:o)))) |
Více ... |
Vložil: Dlouhánka* dne 15.8.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
|
Lasagne se spoustou dobrot | *Receptíky … mňamky naše* |
|
Potřebujeme: 1 cibule, 250 g rajčat, 100 g šunky, 3-4 lžíce oleje (klidně olivového) 500 g mletého masa, 2 lžíce bylinek (bazalka, petržel, co kdo rád), sůl, pepř, česnek, 500 g listového špenátu (klidně i 450 g mražené balení), 1 kulička mozzarely (125g), 4 vejce, 300 ml smetany (já dávala jen 250 ml Rama Creamfine na vaření – je zdravější), 12 -20 plátků lasagne
Postup:
Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na menší kousky, šunku na nudličky. Na půlce oleje opečeme mleté maso, přidáme cibuli, rajčata, šunku, bylinky, sůl a pepř. Vše řádně podusíme. Špenát umyjeme (pokud je čerstvý), zbylý olej rozehřejeme, prolisujeme do něj 2-3 stroučky česneku a necháme zesklovatět, přidáme špenát a podusíme. Vejce smícháme se smetanou a trochu této vaječné smetany dáme do vymazané formy a skládáme vrstvy uvařených lasagní, špenátu, mletého masa. Vrchní vrstvu bude tvořit plátek lasagní, mozzarella a vaječná smetana. Dáme zapéct.
Dobrou chuť.
PS: v původním receptu se do té vaječně smetany přidává i 75 g strouhaného parmazánu, ale ten jsem nedávala, zbytečně kalorické a drahé:O))) |
Více ... |
Vložil: Diazka+2 dne 4.7.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Pár receptů z Flámovic kuchyně | *Receptíky … mňamky naše* |
|
Flamulenčiny zapečené brambory
Brambory (asi 10středně velkých)
2 nožky pikantní klobásy (čabajka, gombasecká…)
3 velké cibule
1/4kg kysaného zelí
1 šlehačka
strouhaný sýr
Oloupané brambory, nakrájíme na plátky, cibuli na půlkolečka, přidáme vymačkané kysané zelí, osolíme, opepříme zalijeme smetanou. Důkladně promícháme a přesypeme do zapékací misky. Posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme asi hodinu na 200 stupňů.
Plněné lilky
2 lilky
¼ kg mletého masa
rajčata (nebo rajský protlak, kečup)
paprika (nebo nějaká mražená zeleninová směs)
cibule
česnek
uvařená rýže (brambor, kuskus…)
Bešamel ( mouka opražená na másle zalitá mlíkem, osolit opepřit)
Sýr
Lilky podélně rozkrojíme , vydlabeme středy osolíme a odložíme stranou. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme mleté maso, ochutíme (sůl, pepř, oregano, gyros..)přidáme papriku, pokrájené středy z lilků a podusíme.
Až je zelenina měkká, přidáme rajčata zase podusíme. Nakonec přidáme rýži a ochutíme česnekem.
Vzniklou směsí naplníme lilky naskládáme je do pekáčku a zalijeme bešamelem. Posypeme sýrem a dáme na půl hodiny na 200stupňů zapéct (záleží na velikosti a tvrdosti lilků, stejně se dají naplnit i rajčata..)
Natálčino tajemství
(když opravdu spěcháme a máme velký hlad)
2 nožky pikantní klobásy
2 romadůry
Klobásku nakrájíme na kolečka a rozložíme na mělký talíř. Romadůr nakrájíme na plátky a rozložíme na klobásky. Pak celý talíř strčíme na 2 min. do mikrovlnky. Vznikne nezdravá, smradlavá ale lahodná směs. Podáváme s chlebem |
Více ... |
Vložil: Flamulena dne 19.6.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 20] Články 21 až 26 z 26 |
|