Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Jak se žije jinde :-)


 Články 12 z 2 
 Americka loznice 1Jak se žije jinde :-)

Americka loznice

Tak tento tyden je FL v loznice a tak se do ni muzeme kouknout i my :o)

Postele: Prvni co asi prekvapi ceskeho clovicka na posteli je jeji delka! V Americe je vsechno vetsinou vetsi nez v Evrope, bohuzel u posteli je to prave naopak. Klasicka delka postele je totiz 190 cm!!!

Sirka matraci se tu neuvadi v palcich, ale ma sve nazvy. Twin size-1m, Full size-asi 1,25 m, Quen size-1,5 m a King size – 2 m. Je zajimave , ze nejvice pouzivana sirka v loznicich je prave Quen size-1,5 m, coz je dost malo na spani 2 lidi.

A ted k tomu jak vypada klasicka americka postel: Spodni cast postele tvori zelezny ram z L profilu, ktery ma v kazdem rohu kolecko-takze obdelnik na koleckach. Na tento obdelnik se poklada dreveny ram, obaleny stejnou latkou, jako ma matrace-od matrace je k nerozeznani a teprve na tento ram se poklada matrace. Na prvni pohled vam to pripada, ze na sobe lezi 2 matrace(kdyz jsme poprve byli tady na navsteve u znamich a spali jsme v jejich loznici, tak jsem si opravdu myslela, ze tak skladuji matraci, kterou maji treba pro nahodne navstevy a jinde na ni neni misto :o)))

K tomu zeleznemu ramu se sroubuji drevena, kovova, calounena cela posteli. Proto se taky celo postele kupuje s nabytkem.

Povlekani postele: Na zemi vam stoji zelezny ram s drevenym ramem(ten ktery vypada jako matrace). Na tento dreveny ram se polozi ozdobny prehoz – nahore bila latka,na boku narasena latka v barve povleceni(ta bila latka nebude videt-na ni lezi matrace). Ted teprve se poklada matrace. Nekdo na matraci poklada jeste molitan, jinak temer vsichni povlekaji matraci ochranou podlozkou-vypada jako navlekaci prosteradlo-vrchni cast, na ktere se lezi je silnejsi, prosivana-ma to chranit matraci a zajistovat delsi zivotnost. No a ted teprve se povleka prosteradlo-opet do barvy povleceni. Takze postel uz povlecenou mame a ted prijdou na radu polstare-ty jsou take mensi, nez v CR. Polstar na kterem spite, se povleka pouze jednoduchym navlekem, ktery nema zadne knofliky, zip... pouze se nasune z boku na polstar, kousek latky je navic, takze vnitrek moc necouha. Polstar, ktery bude pres den na ozdobu a nebo ho pouzijete jen obcas, ma vice ozdob, vetsinou nejake volanky a do povleceni se polstar zasunuje zezadu-vprostred povleceni na polstar je dira, tvorena pouze pres sebe prelozenou latkou-opet zadne knofliky. Nekdo pouziva i polstar pod telo- ten je dlouhy asi1,2 m a povleceni ma na zip. Zakryvate se dekou ve stejne barve+prosteradlem. Prosteradla jsou vlastne v posteli 2-jedno, ktere drzi na matraci-vetsinou ma gumy-je navlekaci a potom obycejnym prosteradlem(zkratka obsity kus latky). Na den se jeste pouzivaji ozdobne prehozy, ruzne malinkate polstarky, ozdobne valecky. V zime si pridate do postelu deku a komu je jeste vice zima, tak si pod sebe dava elektrickou deku velkou pres celou postel a nastavi si teplotu   :o)

Více ...
Vložil: Flylady dne 24.8.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Americka loznice 2Jak se žije jinde :-)

Americane si temer ve vsech pripadech zarizuji loznici v jednom stylu. Nabytek, ktery se nejvic prodava do loznice koupite jako celou sadu. Pokud si jdete vybirat kompletni loznici, tak vetsinou se sklada z techto dilu:

-celo za postel, popripade cela na obe strany postele

-pradelnik se zrcadlem

-1 nocni stolek

Skrine se tu neprodavaji-vsechny domy maji vestavene satniky, bud jako vestavenou skrin a nebo malinkou satnu.

Samozrejme se daji dokoupit k loznicim jeste dalsi kousky nabytku, jako treba toaletni stolek, komoda, lavice na sezeni, bedna...

Americka postel vypada pekne na pohled, ale jinak nic moc na spani. Temer vsechny matrace jsou pruzinove a pokud spite na 1,5 m siroke manzelske posteli, tak pri otoceni partnera mate pocit, ze vas nadhodila morska vlna a ze urcite spadnete dolu :o)

No a taky nevim z jakeho duvodu, ale vetsina nasich znamich ma celo postele pred oknem-takze spi s oknem za hlavou :o(

Taky tu nesezenete valendy. Klasicke drevene postele-drevena konstrukce s matraci se da koupit v IKEA a nebo se dovazi odjinud z Evropy. Zato tu bezne koupite postel s nebesi a nebo takovymi 4 hodne vysokymi tycemi-zkratka to, co u nas je k videni na zamku :o)

A jeste posledni vec. Americke postele jsou o hodne vyssi nez byva zvykem u nas. V obchode jsou bezne ke koupi tak vysoke postele, ze k nim dodavaji stolicku, aby jste si na ne vylezli :o(

My jsme temhle postelim na chut neprisli, takze manzel vyrabi poradne postele ze dreva a ja calounim - neco na zpusob nasich valend s uloznym prostorem :o)

 

Tady je par obrazku americkych posteli :    http://www.centuryfurniture.com/ProductCatalog/Collections/CollectionItemList.aspx?CG_Room=3&CG_RoomName=Bedroom

Více ...
Vložil: Flylady dne 24.8.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 12 z 2 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.