5.12.2018 16:04:52 Pole levandulové
Re: Vánočka, kynuté těsto - má vliv složení a pořadí přidávání surovin?
Dám si suché a prosáté suroviny do mísy, bokem udělám kvásek, pak přidám do té mísy vajíčka, máslo a kvásek a nechám robot, ať to zpracuje. Když je těsto správně udělané, tj nelepí se a drží pohromadě, je lesklé, dám na teplé místo kynout pod utěrku. Po cca hodině přidám až mandle, rozinky a kandované ovoce, nechám promíchat a dám opět kynout tak na půl hodiny. Potom upletu vánočku, kterou ještě na plechu nechám tak dvacet minut kynout, než jí dám péct. Po upečení hned potírám rozpuštěným máslem a cukruji. Mám recept od mé babičky a vyjde mi pokaždé stejně. Pokud dávám sušené droždí, vmíchám ho hned s těmi suchými surovinami a pak přidávám to vajíčko a máslo s mlékem /mléko trochu přihřeji/.
Recept: 600g hladké mouky, 100g práškového cukru, 150g másla, 2 vejce, špetka soli, na kvásek 20g droždí a 250ml mléka. Vanilka, citronová kůra. Po prvním kynutí přidat 100g mandlí, rozinek, kandovaného ovoce dohromady. Před pečením potřu rozehřátým máslem, po upečení taky a pocukruji ještě teplé. Krájím až druhý den. Peču v dobře vyhřáté troubě, někdy v půlce přikryju pečícím papírem, aby se mi neožahla.
Odpovědět