Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Co se nám osvědčilo v prvouce I.

Autor: Žluťásek. , 28.5.2011

Prvouka (+další předměty- pracovní vyučování, výtvarná výchova...)


Čas-


Už dávno jsme zavedli nástěnku-kalendář. Rozdělila jsem ji na 7 řádků s názvy dnů + čísla 1-7. Když se plánovala nějaká akce, dávala jsem na konkrétní den obrázek toho, co nás čeká. Povídali jsme si o tom, atd. děti později taky malovaly...Po straně byl ozdobný kolíček, který jsme nezapomněli posouvat. Teď co jsme ve škole už dny v týdnu umějí a plánovaný program mají v hlavě, takže ten kalendář nějak začal postrádat smysl, už na něj nekoukaly, přestože jsem tam, co nás čeká psala, aby si procvičily čtení- neujalo se.


V druhé části nástěnky máme pod sebou jména měsíců (to napsaly holky na tvrdý papír, na nástěnku jsme to pověsili) + na okraji nástěnky čísla 1-31. Tam kolíčkujeme datum- to je baví dodnes.


Vytvořila jsem roční kruh- kruh rozdělený na 12 dílů s názvy měsíců,do každého dílu jsem nakreslila typické činnosti- obecné nebo specifické naší rodině+fotky z našeho života v průběhu roku. Uprostřed je připínáček s šipkou- připíchnuto na staré dveře. Šipkou otáčíme jak plyne rok. Taky máme vyznačeno kdo má kdy narozeniny.


Vyrobila jsem časovou přímku- je na ní vyznačen dnešní rok, období, kdy se kdo z nás narodil (velmi malý úsek) + osobnosti a události, o kterých se bavíme, např. při státních svátcích probíráme Jana Husa, Cyrila a Metoděje, sv.Václava, Světové války, vznik Československa, pád režimu v roce 1989, +další o čem si povídáme (Ježíš Kristus, období starých pověstí českých, atd.)


snažili jsme se vyrobit sluneční hodiny- zapíchnout tyč a každou hodinu položit na místo stínu kámen, ale nějak se nám nepodařilo najít místo na zahradě, kde není velkou část dne stín.Dají se vyrobit i hodiny přesýpací či vodní, ale k tomu jsme se nějak nedostali.


Během roku slavíme hodně svátků, máme i různé rodinné tradice, které už děti znají, těší se na ně a vědí do jakého období je zařadit.


Malujeme si rodinný rodokmen, prohlížíme fotky babiček, dědů, prababiček, pradědečků, praprababiček...(jednu zeď máme plnou těchto fotografií- starých i nových) snažím se tahat vzpomínky z mé dodnes žijící babičky a vyprávět vše dětem+vzpomínky mé, mých rodičů..


Čteme vždy na začátku měsíce z knihy Barevný rok (původ jména měsíce, něco z historie, tradic, přírodě v té době- moc pěkná kniha) Pouštíme si Chaloupku na vršku- příslušnou část (máme ji staženou z Uložto).


Hospodářský rok sledují děti zcela přirozeně na naší zahrádce, mají každá i svůj kus zahrady, kde si pěstují co chtějí. Radost z vlastní sklizně je pak obrovská.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 616 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.