Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Co se nám osvědčilo v prvouce II.

Autor: Žluťásek. , 28.5.2011

První pololetí jsme měli jako téma pravěk, naše kořeny a předkové


Lovecké kultury na našem území- chtěla jsem hlavně dětem ukázat, že předkové žijící v pravěku nebyli podle názoru dnešní archeologie (navzdory tomu, co si veřejnost myslí) nějací polooblečení nekulturní barbaři, ale inteligentní, kultivovaní lidé podobní nám. Ovšem na rozdíl od nás žijící ve větším souladu s přírodou. Taky se jim snažím vštípit, že názory jak to bylo se stále mění a nikdo to přesně neví, vše jsou jen subjektivní domněnky na základě archeologických nálezů. Nicméně bychom měli mít úctu k našim předkům, protože to nejzásadnější co umíme, umíme už od nich.


Vyráběli jsme různé předměty- např. oštěp a luk, sekerku, udělali jsme si výlet do starého kamenolomu, kde je naleziště pazourků, které uměli naši předkové dokonale zpracovat do jemňounkých hrotů oštěpů, vrtaček na malinké dírky, atd., píšťalku a šperky z kostí, šperky z mušliček a kůže, zkoušeli jsme činit kůži což se nám nepovedlo, protože jsme to nějak zanedbali (i tak to bylo zajímavé), vařili jsme ve varné jamce (obdoba Setonova hrnce)pravěké jídlo. Nazdobili jsme si jakýsi pravěký "totem". Zkoušeli jsme si vyrobit vlastní keramiku- vykopali hlínu-žlutku, vybrali z ní ve vodě kamínky, nechali vyschnout, pak modelovali různé sošky a nakonec jsme je dali vysušit a vypálit do otevřeného ohniště. K našemu velkému překvapení se to opravdu hned nerozbilo :-). Vyráběli jsme i korálky, které jsem navlíkla na kůži a doteď se dají nosit. Z koupené samotvrdnoucí hmoty jsme si pak zkoušeli stáčenou keramiku- misky.


Oblíbená byla dlouho hra na lovce- po lese jsem rozmístila kartičky s obrázky zajíců, ryb,jelenů, zubrů,mamtů. Jeden byl určen jako tygr, který si hájí svou kořist a zastrašuje ostatní řevem. Ostatní jsme se shromáždili před totemem, provedli obřadní rituál s prosbou o dobrý úlovek a vydali jsme se do lesa. Kartičky se nosily k totemu po jedné. Rybu a zajíce mohl lovec ulovit sám. Zubra, jelena a srnce ve dvojici- dvojice se ale musela nějak domluvit, ale tiše, nesmělo se křičet. Mamuta musela lovit celá družina dohromady. Tygr nás odháněl, museli jsme se před ním mít na pozoru, ale hráli jsme to tak, že nemohl nikoho vysloveně sežrat :-). Hra byla velmi zábavná, přestože (nebo právě proto?), že nemá žádného vítěze a poraženého, cílem je se najíst a poděkovat matce Zemi.


Tepali jsme měděný drát a vyráběli typické šperky z doby bronzové


Povídali jsme si o šamanech, jejich funkci, později keltských druidech...


Zkoušeli jsme si psát keltským písmem Oghamem. Vyrobili jsme si typické keltské oblečení a zkoušeli keltský tanec.


Skončili jsme příchodem Slovanů a Starými českými pověstmi- byli jsme mimo jiné na výstavě v NM.  Jednotlivé pověsti jsme zkoušeli dramatizovat, holkám se líbili. Na internetu na youtube.cz je pěkná verze Starých pověstí v podání  nějakých studentů- s vlastními vtipnými písničkami.


Dále se nám zdála historie už moc složitá a pro naše děti ne až tak zajímavá, takže jsme ji v pololetí opustili, přestože si často povídáme o konkrétních událostech, osobnostech, atd a ukazujeme si je na časové ose.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 534 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.