Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

(prohlížení deníku Projekt Evropa) Předcházející článek>>

Švýcarsko

Autor: Žluťásek. , 31.5.2012

1. den:


Zadáváme si název Švýcarsko do vyhledávače a prohlížíme si obrázky. Jaké to Švýcarsko asi je? Děti usoudily, že tam budou asi hodně hory, zahlédly vlaky, takže si povídáme, jakým způsobem se staví železnice v horských oblastech. Dále zahlédly vlajku a zaujalo je, že je čtvercová, nikoliv obdélníková. Usuzujeme, že tam není moře.


Následně nad mapou konrolujeme, zda byly naše úsudky správné. Ano, je to hornatý stát, vnitrozemský. Zjišťujeme hlavní město, další velká města, sousedy, velikost porovnáváme s ČR.


Mám připravenou písanku na téma Švýcarsko, opisují pojmy, které se této země týkají. Nad mnohými se diví (hodinky, kapesní nůž, francouzština, němčina, italština, čokoláda....), takže vysvětlujeme, zjišťujeme, povídáme si.


Dále mám v češtině nachystané texty s vynechanými předložkami, které se právě učíme. Mají za úkol je do textu doplnit. M. má text o bernardýnech, J. o první pomoci při podchlazení. Následně si povídáme o přečteném,o činnosti horské služby, atd.


V AJ hrajeme hru na procvičení paměti. I will travel to Switzerland and I am packing....... každý zopakuje co říkal ten před ním + přidá své vlasntí slovo.


2. den:


Na nástěnce jsou pověšeny hodinky (obrázek). Holky vzpomínají, že včera již o nich byla řeč u písanky. Jsou opravdu švýcarské? (Mají na sobě bílý kříž na červeném podkladu).


Povídáme si jak fungují hodinky, ukazujeme si hodinový strojek.


Dále se věnujeme poznávání času, slovním úlohám na téma hodiny, čas


3. den:


Na nástěnce je červený kříž na bílém podkladě a fotografie muže. Připomíná vám ten kříž něco? Ano- připomíná jednak nemocnici  a jednak švýcarskou vlajku. Povídáme si o historii organizace Červený kříž, o jejím zakladateli, o jejím rozšíření a o jejím fungování dnes, mj. v České republice.


Písanka je dnes s tématem 1.pomoc.


Povídáme si o zásadách první pomoci. Nápomocná nám je mimo jiné tato příručka : http://www.zachranny-kruh.cz/flash/prirucka/ , některé formy pomoci si zkoušíme


K večeři děláme sýrové fondue.


4.den:


Na nástěnce je nápis DADA. Povídáme si o vzniku dadaismu ve Švýcarsku za první světové války. Zkoušíme tvořit dadaistickou báseň. Holky si najdou ve vybrané knížce článek, báseň, kus pohádky, opíší a rozstříhají na jednotlivá slova. Poté losujeme slova z pytlíku a lepíme na papír. Vznikne dadaistická báseň. Tato akce měla úspěch nevídaný a vznikla opravdu krásná díla :-).


5.den:


Povídáme si o Švýcarském umělci Alberto Giacomettim,  vytvářel soubory různých bronzových soch, představujících vyhublé kráčející lidské postavy. My jsme napadobovali jeho dílo pomocí drátků a alobalu, kterým jsme drátěné postavičky obalili.


 


 


Daší témata související se Švýcarskem: mléčná čokoláda, knížka Heidi, děvčátko z hor, neutralita, zajímavé je, že v této zemi bylo uzákoněno volební právo žen až v roce 1971, v jednotlivých kantonech i později, v posledním v roce 1990.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 839 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.