Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Patří do deníku

11. 6. 2008, streda, 4. navsteva u Ponsetiho, TENOTOMIE (I. cast)

Autor: Mia-Li , 15.6.2008

Do nemocnice jsme dorazili na cas, avsak hned na prvni pohled je nam jasne, ze dneska to je na dyl. Jako vzdy se po prichodu registrujeme na "recepci", ale dnes nas neposilaji jako vzdy do male utulne cekarny oddeleni "Clubfeet" (anglicky vyraz pro pes equinovarus), nybrz do velke cekarny, ktera je zrejme spolecna pro vice oddeleni nemocnice.... to je poznat taky hned... vidime deti i dospele s ruznymi postizenimi a problemy (vozickari, deti napojene na jakes hadicky, lidi s ruznyma dlahama atd. a k nasi radosti i nekolik malych "equinovaru"..) Jednotlivi pacienti jsou vyvolavani rozhlasem. Celkem to ubiha, pozorujem male "deti equinovarky", nektere uz behaji, to je super, vidime, ze nozky vypadaji vyborne, deti chodi vyborne... Poznavaci znameni je v tomto pripade dlaha s botickama, ktera maminkam casto vykukuje z kabelky, jinak bych nepoznala, ze je dite pacientem pana Ponsetiho. Krom toho je na stene cekarny velika obrazovka, promitaj tam podmorskej svet, kone, kytky... snazej se nas asi vyrelaxovat... na druhe obrazovce bezi normalni program.


Rozhlasem nas vyvolali asi az za hodinu. Po prichodu na oddeleni se nas hned ujimaji sestry a velice se omlouvaji za dlouhe cekani, maji dnes nejaky frmol... berou nas na nejaky salek, to tu jeste nebylo... vice lehatak oddelenych plentami.... na nekolika uz odsadrovavaji male equinovarky, minimalne troje zname od videni z Ronald McDonald House, jedny osobne. Ujima se nas sestra, opet se velmi omlouva, ze nestihaji, a ze ji to asi bude dele trvat, ze sundavani sader neni jeji parketa. Musim uznat, ze opravdu neni, trva ji to fakt dlouho :o) ale ocenuji jeji peclivost, aby maleho nic nebolelo. To nase zlato trpelive to zvlada celkem v pohode.


Pote jdeme na rentgen, je to pouze o par dveri dal.... Libi se mi, ze ochrannou zasteru dostavam ja i David. Uz jsme jeden rentgen absolvovali, v CR. Krcni pater. To bych ani nebyla ja, kdyby me nenapadlo: jaktoze chrani pred zarenim me a Davida ne??? Zde maleho prikryli malou kryci deckou. Super. Snimky jdou na oddeleni Clubfeet pres pocitac.


Po rentgenu se vracime na oddeleni Clubfeet, prijimaji nas na vysetrovnu, opet omluvy, dnes maji honicku, vice lidi. Sestricka kdyz vidi, ze se poustim do kojeni a po nasi zmince, ze je boban unaveny, zhasina velke svetlo. Po nejake chvili prichazi pan Ponseti, rozsvici jen malou lampu a odpovida, at nechame maleho spat…. Vysetri nozky, a s Italskym lekarem studuji rentgen… ptame se na spoustu detailu kolem te “dodatecne” vady “rocker bottom deformity”. Na rentgenovem snimku jsou vyznaceny i jakesi dve linie… jedna vede od patni kosti do stredu nohy, druha linie vede od stredu nohy ke spice. Linie nejsou rovnobezne, je na nich videt prohnuti spicky nohy smerem nahoru… = kolebkova noha, opak spravne klenby nohy. Manzel se opetovne doslovne pta, jestli vada vznikla predchozim sadrovanim, jasna odpoved zni “ano”. Asi pusobime jako tatari, kdyz se manzel znovu pta, “jestli tedy byly nozicky sadrovany spatne”, opet jasna odpoved “ano”.



Doktor nam sdelil, ze byla sadrovanim zde v Iowe zlepsena, avsak ne zcela a ze provedeni tenotomie (dnes) napomuze vyrovnani vady.



Pote doktori oznami, ze uz dnes potrebuji pauzu, a provedeni tenotomie si domlouvame za hodinu a pul, pote, co si daji pauzu. Sestra malemu na doporuceni lekare oblast achylovek maze jakousi znecitlivujici masti, prelepi naplasti a jeste lehce prevaze obvazem, aby si to maly nezkopnul.



Odchazime, take si dat pauzu a obed.



Ve smluveny cas je vse pripraveno. Ptaji se nas, jak se citime, zdali chceme byt zakroku pritomni. Oba rozhodne pritomni byt chceme. Zatimco doktor M. dokoncuje pripravy, vyptavam se, jestli to bude maleho bolet a jak moc…. Odpoved “ano, deti placou hodne”.



Davidek lezi jako vzdy na kraji lehatka, ja u jeho hlavy. Doktor Ponseti drzi jednu nohu, italsky doktor druhou, doktor M. se chysta na provedeni tenotomie. Desinfikuje oblast achylovky, dava znecitlivujici injekci. David pri injekcich vubec neplace, pry je to diky predchozi aplikaci masti. Doktor M. provadi tenotomii, Davidek zacina plakat, za chvili je prvni nozka hotova… plakat prestava, cemuz se divim, bohuzel nevi, ze ho ceka jeste druha a pri te place uz opravdu opravdu hodne…. :o( neni mi z toho moc fajn, rikam si, k cemu byly ty injekce….. place hodne i behem zasadrovani nozicek ihned po zakroku… Pan doktor Ponseti si behem sadrovani dava obzvlast zalezet na patni oblasti a na spravnem vytvarovani klenby. Kdyz je hotovo, jsem hrozne moc rada, ze muzu maleho zacit utesovat.




Zobrazeno doposud 592 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.