Flamulenčiny zapečené brambory
Brambory (asi 10středně velkých)
2 nožky pikantní klobásy (čabajka, gombasecká…)
3 velké cibule
1/4kg kysaného zelí
1 šlehačka
strouhaný sýr
Oloupané brambory, nakrájíme na plátky, cibuli na půlkolečka, přidáme vymačkané kysané zelí, osolíme, opepříme zalijeme smetanou. Důkladně promícháme a přesypeme do zapékací misky. Posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme asi hodinu na 200 stupňů.
Plněné lilky
2 lilky
¼ kg mletého masa
rajčata (nebo rajský protlak, kečup)
paprika (nebo nějaká mražená zeleninová směs)
cibule
česnek
uvařená rýže (brambor, kuskus…)
Bešamel ( mouka opražená na másle zalitá mlíkem, osolit opepřit)
Sýr
Lilky podélně rozkrojíme , vydlabeme středy osolíme a odložíme stranou. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme mleté maso, ochutíme (sůl, pepř, oregano, gyros..)přidáme papriku, pokrájené středy z lilků a podusíme.
Až je zelenina měkká, přidáme rajčata zase podusíme. Nakonec přidáme rýži a ochutíme česnekem.
Vzniklou směsí naplníme lilky naskládáme je do pekáčku a zalijeme bešamelem. Posypeme sýrem a dáme na půl hodiny na 200stupňů zapéct (záleží na velikosti a tvrdosti lilků, stejně se dají naplnit i rajčata..)
Natálčino tajemství
(když opravdu spěcháme a máme velký hlad)
2 nožky pikantní klobásy
2 romadůry
Klobásku nakrájíme na kolečka a rozložíme na mělký talíř. Romadůr nakrájíme na plátky a rozložíme na klobásky. Pak celý talíř strčíme na 2 min. do mikrovlnky. Vznikne nezdravá, smradlavá ale lahodná směs. Podáváme s chlebem |