*Niki* |
|
(18.11.2010 19:54:40) Zdravím všechny, po dlouhém přemýšlení jsem přišla na dárek pro manžela, který ho myslím velmi potěší - alespoň dle toho, co povídá:) Má tři takové hlavní koníčky, a to focení (poloprofesionální foťák má), druhý vážná hudba, které se věnoval nejen posloucháním či chozením na koncerty, ale hraje i na několik nástrojů, a chtěl by křídlo, či alespoň elektrické piano vymakané Tak to má bohužel smůlu, bo na to nejsou finance. Třetí je vaření, vaří dobře a rád, no a chtěl by profesionální kuchařský nůž - tedy, jako obvykle tvrdí, že si přeje, ale nechce, bo je to drahé...
Takže můj dotaz zní, může mi někdo poradit? Když to zadám do googlu, vyjede mi hromada značek, a já se extra neorientuju. Musí být nezničitelný, extra ostrý, musí přežít denní mytí v myčce (takže vylučuju dřevěnou rukojeť), nevím zda má někdo zkušenosti s keramickým, pochromované atd. Cenu neuvádím, viděla jsem za 1500 i za 10 tisíc, to je pochopitelně moc, není to žádný šéfkuchař, ale aby mu to pomohlo a přestal se u vaření občas čílit, že máme fakt tupé nože a jen jeden, co vydržel naše nešetrné zacházení
|
Ina | •
|
(18.11.2010 20:00:50) Profíci používají Wüsthof,Sabatier,Dick, Kershaw,Kai,Giesser,.........
|
Vr |
|
(18.11.2010 20:02:44) napadnul mě "nenožový" dárek.. Co takhle kurz nějakého druhu fotografie, nebo kurz vaření (sushi, italská, francouzská ...atd) ?
|
Krevetka |
|
(18.11.2010 20:04:41) Nikoho nezrazuju, nejsem pověrčivá ( ne nijak moc ), ale moje babička říká, že nože a kapesníky by se neměly dávat jako dárky...
|
zuzvald+T 04/2006 a K 01/2011 |
|
(18.11.2010 20:12:03) Přesně tohle říká moje maminka taky.Že nože a kapesníky se nemají dávat jako dárek.Prý kapesníky přináší slzy a nůž rozkrájí vztah... ale samozřejmě je to věc každého.Jen mě to napadlo po přečtení.
|
*Niki* |
|
(18.11.2010 22:13:33) Zuzvald, tak to já ten nůž poradím tchyni, ať mu ho dá, pokud teda rozkrájí vztah
|
Tequilkaja |
|
(19.11.2010 8:17:52) Ahoj všem.
Našla jsem bezva cvičící podložku a zvažuji zda jí pořídit.
Nemáte některá zkušenost?
http://eshop.tvfit.cz/
|
|
|
|
|
|
*Niki* |
|
(18.11.2010 20:04:14) Díky, zagoogluju, třeba tam bude něco i v přiměřené cenové relaci...
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(18.11.2010 20:05:13) já hodně a ráda vařím, nesnáším tupé nože a mám od loňska od vánoc keramický - takový velký jakoby zeleninový, krájím s ním všechno a je super, mytí v myčce snáší v pohodě, akorát pozor, já si ulomila špičku, je prostě křehký, takže žádný řezání spíš tedy sekání kostní, ale jinak já už bych neměnial, když náhodou někde vezmu do ruky jinej než keramickej, ač sebeostřejší, tak jsem z toho nešťastná, ale profi kuchaři keramické nepoužívají právě asi kvůli křehkosti.
Nicméně za mě a sluný kvalitní ten vělký koupíš tak kolem 1.000Kč
|
Ina | •
|
(18.11.2010 20:40:19) Kapesníky mi babička pravidelně jako dárek dávala, možná dokonce obě babičky a nic takového jsem neslyšela, zajímavé. Babička to vždy říkala o perlách, že perly jsou slzy.
|
daga |
|
(18.11.2010 20:49:31) ..a co takhle pořádný brousek na nože??
|
|
|
|
Jana, 2 |
|
(18.11.2010 20:53:56) A musi to byt nuz? Co mu takhle koupit nejaky specialni kucharsky kurs s nejakym VIP kucharem? Ja taky hledam pro manzela, ale kurs s jeho oblibenym vyhlasenym kucharem (Alfons Schuhbeck)stoji bohuzel 300 euro- a to za par hodin teda nedam .
|
|
Teraza Horáková |
|
(18.11.2010 21:11:07) Mono - nedám dopustit na nože DICK, ale... jedno poučení, nože do myčky nepatří, ať mají rukojeť jakoukoliv, tupí se. To znamená ať koupíš jakýkoliv klasický nůž /ne keramický/ - rozhodně ne do myčky, protože ho vlastně ničíš.
Příborové neřeším.
|
*Niki* |
|
(18.11.2010 22:12:20) Díky, taky kouknu. No jo, já prostě do myčky dávám vše (myslela jsem, že čepelí dolů nevadí), stejně jako do sušičky
Krz nevím, s mužem je to v tomto těžké, už jednou jsem mu tzv. zážitkový dárek dala, a možná že proto, ženebyl přesně datovaný, jen časově omezený (na 9 měsíců), tak to "nestihl" a docela drahý dárek/zážitek, propadl. Je spíše samouk, no zkusím ho naťuknout, zda by měl vůbec zájem.
Před chvílí nechal počítač otevřený na googlu s tématem Jak vybrat dalekohled, tak možná na ten nůž ani nedojde
|
|
|
Teraza Horáková |
|
(18.11.2010 21:11:49) Jinak na www.prakul.cz - najdeš kurzy a jsou i v jiných městech, většinou to docela stojí za to. Držím palce, aby se dárky líbily.
|
|
Irena | •
|
(19.11.2010 8:47:14) Ahoj, já mám tenhle keramický nůž http://www.keramicke-noze.cz/kuchynske-potreby/noze-fk-revolution/fk-140wh
dostala jsem ho od švagrové, napřed jsem byla naštvaná, co je to za blbost, když se s tím musí opatrně, na to přece nemám čas, ale pak jsem to s ním zkusila a od té doby ho miluju, není mi líto času mýt ho ručně a ukládat do stojánku, hýčkám si ho, je to opravdu asi o 1000% lepší, jestli manžel vaří hodně, určitě neváhej, krájení čehokoliv je absolutní radost, na pověry se vykašli, my jsme s manželem "na nože" běžně se jimi obdarováváme a jsme spolu přes deset let jo a svatbu jsme měli v květnu /přežila jsem/
|
Irena | •
|
(19.11.2010 8:49:18) Jo, nůž mám skoro dva roky, pořád je stejně ostrý...
|
|
|
bravad |
|
(19.11.2010 9:32:06) Já jsem četla o kuchařích a nadšencích, co změnili vnímání jídla v Čechách. Bylo mezi nima pár prof. kuchařů. A ti všichni používali nože Kai. Tak jsem si říkala, že na tom něco bude.
|
|
Shayla a 3 kluci |
|
(19.11.2010 15:02:05) My máme nože wüsthof. Myslím, že oficiálně do myčky nesmí, ale normálně je tam dávám a žádný problém, nepoužívám ale agresivní mycí prostředky. Myjeme tabletama Ecoverem nebo z DM Denk mit nature nebo tak nějak. Dávám půlku. Nejsou tak abrazivní. Tupí se po čase taky, ale normálně je nabrousíš. Takový ten veliký zubatý na chleba máme několik let a je ostrý jak... a nebrousila jsem ho zatím. Používám ho i na jiné věci než na chleba, třeba když porcuju maso i s kostí atp. S keramickýma nemám zkušenost.
|
Shayla a 3 kluci |
|
(19.11.2010 15:03:16) Na rozdíl od obyčejného nože se ale tyhle ztupí až po nějaké době, po pár letech. Nějaké obyčejné, co jsem měla, byly tupé okamžitě.
|
|
|
|