Šárinkaa,Daniel08,Sára09 | ![](/g/icon/brisko_1.jpg)
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 14:06:00) Milé maminky, mám malou astmatičku a alergičku právě i na vajíčko(bílek i žloutek) a mléko. Dnes mě moje mamka zásobuje třešněmi a tak bych ráda něco upekla-jako bublaninu,ale bez vajíčka nevím jak.Mléko se dá nahradit i sojovým takže to mě tak nevadí
-budu ráda když někdo poradí,kdo má zkušenosti![~x~](/g/s/23.gif)
|
angrešt |
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 14:10:48) Můžeš upéci buchtu z kynutého těsta, to klidně může být bez vajec i mléka. Pro kyprost do něj můžeš nastrouhat vařenou bramboru. Tuk tam dej takový, jaký malá může (překvapivě výborné je kynuté se dvěma lžícemi sádla). Na to třešně a navrch drobenku z toho tuku, který používáš.
|
|
kája+dva | ![](/g/icon/postavy_vesele22_4.gif)
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 14:15:32) Zrovna včera jsem pekla bublaninu, vejce jsem neměla tak jsem je tam nedala a mléko došlo, takže to co mi chybělo v mléce jsem dolila vodou a bublanina už je snědená. Bez vajíčka peču poměrně často. Myslela jsem, že se dává jen pro barvu, já dobarvuju kurkumou.
|
Ajlina | •
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 14:26:35) v zdravé výživě kupuju Vajahit a peču z něj jako z vajec
|
angrešt |
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 14:52:12) Vajahit obsahuje mléčnou syrovátku, takže v tomto případě použít nejde. Jinak je fajn, používáme ho na táboře, kde je problém uchovávat čerstvá vejce
|
Ajlina | •
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 15:13:38) Aha, tak to se omlouvám, my máme právě jen alergii na vejce, takže ho vesele používám. Vůbec mě nenapadlo, že je v tom něco z mléka.
|
|
|
|
angrešt |
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 15:07:40) Šarinko, ono to jde, když máš štěstí na dobrou mouku s dostatkem lepku, tak i těsto bez vajec (která ho normálně zpevňují a zkypřují) udrží prášek do pečiva. Ale ne vždy, ta vaječná bílkovina tam chybí a je-li moc škrobnatá mouka, tak si to kecne.
proto je lepší bezvaječná těsta kypřit nikoli prdopečem, ale droždím, které "unese více" a nekecne si to, i když tam bílkovin moc není.
|
Šárinkaa,Daniel08,Sára09 | ![](/g/icon/brisko_1.jpg)
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 15:20:23) děkuji moc za rady![~x~](/g/s/23.gif) ještě v tom nejsem tolik zběhlá,potvrzené to máme nedlouho a ještě mám plno rezerv
|
angrešt |
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 15:26:34) Šarinko, kromě kynutých těst bych se ještě dívala směrem křehkých těst, ta jsou také bezvaječná a bezmléčná "od přirozenosti"![~;)](/g/s/2.gif)
Např. křehký koláč plněný višňovým (ev.třešňovým) rozvarem zahuštěným škrobem, povrch posypaný opraženými mandlemi (já normálně navrch dávám ještě sněhové pusinky, ale ty lze pochopitelně vynechat) je velmi luxusně vyhlížející moučník a žádná znouzecnost
|
Žanika | •
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 15:48:02) Šári, co by vegani pečeme vždy bez vajec. Nakyne to úplně normálně, drží to úplně krásně a jestli mohu poradit, kup si plnotučnou sojovou mouku hladkou a na ten jeden plech litého těsta tak 100g. Konkrétní přesný recept neporadím, protože vždy peču z toho co je a jak se namane atd a nic si nezapisuji ani nepamatuji. Ale měli jsme už několikrát normální nadýchané a nevímjak je ještě popsat, zkrátka dobré správné třešňové buchty. A ještě pokud chceš, tak si kup jemně mletou špaldovou mouku - je na buchty parádní - lepší než celozrnná pšeničná, ale to jen tak mimo .....
|
Žanika | •
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 15:49:36) Jo a dávám droždí a ne prášek. A taky nedávám žádné rostlinné mléko.
|
Mysterious | ![](/g/icon/4-4_1.jpg)
![](/g/b.gif) |
(27.6.2011 16:25:31) Právě jsem dopekla tohle:
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=6723
Navrch jsem dala třešně, jahody a maliny a teď se tu nemůžu dočkat, až vychladne.
V tomhle koláči jsou sice vejce v tvarohu, ale běžně se dává na koláč tvaroh i bez vajec, takže tady by to šlo určitě také.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|