| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Bramborák

 Celkem 62 názorů.
 aachje 


Téma: Bramborák 

(26.8.2011 12:28:08)
manžel mi volal, že by si dal bramboráky, až přijede z práce. dělám pořád stejné. nemáte nějaký recept na ještě lepší a úplně nejlepší bramboráčky??~x~
 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:29:23)
nám moc chutná, když se přistrouhá cuketa nebo patizon, je to daleko jemnější. jinak dávám na nudličky anglickou, kterou nechám lehce opíct, pak ji tam domíchám ~w~
 ..maya.. 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:31:45)
v tom vedru? taky jsem nad nimi přemýšlela ale nakonec dělám rajskou s hovězím...

já dělám placky se zapečenou kuř.játrou, nebo se zapečeným kuř.řízkem prsním, nebo se zelím, se škvarkama, s tvarůžkou...tolik možností a všechny jsou super, moji chlapi nejraději s kuř.řízkem...jo a kachní bych do něj necpala~t~~t~~t~
 JankaA + Aduška 05+ Filípek 10 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:32:41)
Jé taky máme rajskou, už ji máme v sobě.

Jinak bramboráky dělám klasiku, max přidám na nudličky opečený uzený.
 ..maya.. 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:34:15)
já jsem ji právě vypla...
 Feliz 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:32:30)
Eňo ňuno jsou s olomouckýma syrečkama, ale to pak smrdí celej barák. Já dělám jedině plněný, samotný už nám moc nejede. Budˇuzený a zelý nebo maso na zelenině. Přidávám i jiná koření anbeo i s tou cuketou.
 aachje 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:34:38)
cuketu mám na záhonku i patizon. maso tu nemám žádný. a sýr jen goudu.
 aachje 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:36:07)
no, koukám, že bych dělala eňo Ňuňo a nic tu nemám..~a~
 Beruška+J02A07T10 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:35:58)
achje, je moc prima přidat i houby na kousíčky.. jak já houby i manžel nemusíme, tak když se to nepřežene, tak v těch bramboráčkách je to moc dobré.
 Feliz 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:36:10)
Co houby? Dávala jsem i osmažený houby do těsta. Sýrem to postrouhej, to je taky dobrý.
 Zdislava a kluci 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:46:14)
souhlasim dovnitr olomoucky tvaruzky a jsou nejlepsi :-) a nebo jako priloha k nejakymu masicku....
 štěpánkaa 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:34:03)
přihoď tam kuřecí prsa nebo vepřovou kotletku~t~~t~~t~
 angrešt 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:37:02)
V tutom vedru smažit bramboráky? Ajaj ~:-D
Nevím, co by mohlo být eňo ňuňo - za sebe - mám ráda bramboráky křupavé, proto strouhám na okurkovém struhadle, ne na mrkvovém. A dělám je maličké - jen jednolžícové - protože nejradši mám ten křupavý opečený kraj, co z něj čouhají úplně nejkřupavější vypečené bramborové nudličky. A malé bramboráky mají vyšší podíl okrajů na hmotu ~t~
Jo, a chuť bramboráků vylepšuju popencem - dá jim to skvělé aroma.
 štěpánkaa 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:38:56)
taky je dělám maličké, ale v tomhle vedru ani nápad, možná zítra~d~~d~~d~
 aachje 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:42:50)
angrešte a strouháš nahrubo, nebo najemno?
 angrešt 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:45:52)
aachje, právě nahrubo, je to pak křupavější. Jinak celá naše rodina struhá najemno~:-D

Popence máš plno na zahradě - je to vlastně plevel, ale vynikající do bramboráků a dalších bramborových jídel.

Jmenuje se popenec břečťanovitý - určitě ho znáš, jen nevíš, že je to on http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2008030007

Když si rozemneš lísteček, tak pochopíš, jak báječně to bramborák okoření, je to skvělá vůně.
 .ganesha. 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:49:31)
jéé, to znám, jako malí jsme tomu říkali "chlebíčky" a jedly to :) (ty "plody")
 angrešt 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:51:36)
fortune, nemyslíš spíš kokošku pastuší tobolku? ~;)
 .ganesha. 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:52:48)
Nene, fakt tohle. Kokošku znám
 .ganesha. 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:53:00)
.. a tu jsme teda nejedli
 angrešt 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:54:12)
tak to je roztomilý název pro popenec - "chlebíček" ~:-D

kokošku klidně zkus - taková ta "srdíčka" - plody - se dají jíst. Ale teda závratný gurmánský zážitek to není, uznávám ~t~
 .ganesha. 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:09:51)
Tak je to prý sléz :)
 Dalalmánek 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:41:46)
Ano, Sléz přehlížený - Malva neglecta

http://botanika.wendys.cz/kytky/K224.php
 .ganesha. 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:53:51)
Aha, tak omluva, prohlídla jsem pořádně ty listy, jsou podobný "chlebíčkům", ale ony to nejsou. Sorry.
 Meta 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:03:37)
"chlebíčky" je sléz ~;)
 .ganesha. 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:10:03)
Díky, jsem ráda, že to taky někdo zná ~:-D
 angrešt 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:14:28)
Ahá, tak to pak chápu ~:-D Sléz!
Já si říkala, že na tom popenci nějak žádný chlebíčky nemůžu najít~:-D
 Zuzaniela 


Bramborák 

(26.8.2011 13:14:27)
Chlebíček jsme říkali kokošce.

Ten pupenec zkusím. Máme toho strašně moc:(( To je fajn, že se dá využít ~R^
 angrešt 


Re: Bramborák 

(26.8.2011 13:16:17)
Zuzanielo, popenec je vynikající do bramboráků, do bramboračky, do velikonoční nádivky (tu si bez něj ani neumím představit). Dává se zhruba tam, kam se dává majoránka.
A člověk pak vůči němu ztratí nenávist, když ho přestane považovat jen za úporný plevel. Mimochodem, od té doby, co popenec na zahrádce neberu jako plevel, ale jako koření, mi normálně začal ze záhonů mizet ~t~
 Dalalmánek 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:40:39)
Ne, myslí zcela jistě sléz přehlížený, i my jsme to zamlada jídávali.
 aachje 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 14:12:22)
já teda ještě pořád smažim a umírám u toho horkem. ale co bych z lásky neučinila bližnímu svému..~8~ nakonec dělám tyhle a jsou holky suprový!!! k tomu ledové mléko.
http://www.toprecepty.cz/recept/9336-lahudkova-cmunda-bramborak/
 aachje 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 14:17:00)
holky tohle?
 Dalalmánek 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 14:22:07)
Todle není popenec.
Todle je popenec:


http://botany.cz/cs/glechoma-hederacea/
 Dalalmánek 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 14:24:50)
Dívám se, že je to v albu nějaké školy uvedeno jako popenec, ale skutečně to popenec není.
 Dalalmánek 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 14:31:36)

 aachje 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 14:40:46)
tak to nemáme~a~
 Dalalmánek 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 15:01:06)
Ale musíš hledat, teď to zrovna moc nepokvete, musíš hledat ty drobné srdčitě okrouhlé nebo ledvinovité listy s pilovitým okrajem, vstřícné. Plazí se po zemi v trávě, jen vyjímečně se zvedne aby lezl po nějakém kameni nebo zídce, ale ne vysoko.
 Tante Ema 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:19:42)
A to tam dáváš listy, nebo celý prýt~t~?
U nás děláme latkes/bramboráky v lívanečníku, strouhané na jemno, já to peču v teflonovém s minimem omastku, ale stejně je to mastné aje mi po nich vždycky těžko, dám max. dva a už mi to nechutná, moc na to nejsem.
V tomhle pařáku bych je nedělala ani manželovi..asi.
A nedáváme majoránku ani pepř. Jen česnek a sůl. Není to špatná chuť, ale brzy je jí dost. Se špeky, salámy, masy atd. to nejsem vůbec mocná pozřít.
 angrešt 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:24:45)
Nasekané listy - ten chlupatý stonek by mě škrábal v puse ~t~

Bramborák bez koření dělám taky někdy - tj. jen brambory, vajíčko (bez kouky), sůl, pepř - to ale dělám jen takové maličkaté, cca 3cm, jako jednohubky, na které dávám kousek uzeného lososa.

Jinak musím mít v bramboráku majoránku, pepř, kmín, popenec a hóodně česneku. A smažený na domácím sádle! ~;)

Jo, člověk je jich rychle plný, ale prostě ta chuť musí být pořádná. A k bramborákům u nás navíc jedině bílý kafe~:-D Je to ale pro mě takový fortelný jídlo do podzimních plískanic, teď na něj nemám chuť,a ni když o něm čtu a píšu, v tom vedru to je celkem zabiják.
 Dalalmánek 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:42:26)
Popenec, vidíš máme ho plnou zahradu.
 angrešt 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:46:40)
Tak šup na něj ~:-D
 aachje 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:43:26)
popenec neznám~f~
 Sengam 


Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:44:47)
Ženské, naložila jsem ve středu večer maso.
Na sobotu.
Vydrží to v lednici?
Nemám to dát radši dnes na mražák?
Mám z toho vedra strach i v lednici:-)
 ..maya.. 


Re: Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:46:05)
ten den to vydrží
 Sengam 


Re: Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:47:13)
Nezasmrádne to? Včera mně říkal manžel, že to mám celé zalít do oleje, ale teda to se mně nechce.
 aachje 


Re: Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:46:58)
a nemůžeš si jen přidat trochu nebo vlastně ubrat stupně v lednici? já ted ubrala 3. vzadu mi to i lehce namrzá.
 Sengam 


Re: Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:48:09)
Mám tam krkovičku i kuřecí.

Jdu ubrat stupně, mám tam 6 , tak dám tři:-)
 Zdislava a kluci 


Re: Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:47:01)
vydrzet by melo, u kureciho bych se bala vic nez veproveho :-)
 angrešt 


Re: Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:47:23)
Deno, pokud si tam dala hořčici nebo křen nebo pepř, tak to vydrží. Nebo pokud si tam dala citron či ocet. Pokud je to jen v oleji, tak bych se už trochu bála.
 Sengam 


Re: Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:48:54)
Angrešt, dala jsem tam česnek, olej, koření na rožnění a pepř s chilli.
 angrešt 


Re: Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:51:02)
deno, mělo by to stačit. Možná bych tam přicmrdla ještě citron nebo nějaký dobrý ocet - maso to zkřehčí a pomůže uchování. Bacha hlavně na to kuřecí.
 Sengam 


Re: Naprosto mimo téma 

(26.8.2011 12:52:02)
Tak já to kuřecí dám bokem:-(
A pokapu to citronem.
DÍÍÍKY:-)
 Feliz 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:46:16)
To je taková kopřiva, babička to dávala do jídla.
 Feliz 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:44:44)
Když samotný, tak taky dělám malý a tenký, hodně česneku a koření. A musím si k tomu udělat třeba rajčatový salát, hodně cibule a petržele, balzamikový ocet. Já se snad do nich pustím, i když jsem včera matlala v tom horku pizzu a hodně jí zbylo.
 Beruška+J02A07T10 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 14:15:23)
dělám taky jak angrešt, malinké a vypečené.. přesně milujeme nejvíc, ty opečený okraje... kdo by stál o matlavý střed :D
 susu 
  • 

Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 12:37:05)
Já je mám stejně nejradši hodně česnekové a tenké, hodně prosmažené. Nic dalšího nevyžaduju.:-)
 sarmi 


souhlasim 

(26.8.2011 12:41:25)
nejlepsi je klasika - hodne majoranky a cesneku a natenko!~R^~R^~R^

vcera jsem si davala v restaur. hermelin na grilu prave s bramborakem a cesnekovou tatarkou, mnam!
 Veverka16 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:01:28)
Nastrouhám brambory na jemném struhadle,vymačkám z nich vodu.Zaliju mlíkem,přidám česnek.sůl,maličko pepře,majoránku,vajíčko.Vezmu tyčák a jen tak na dvě tři krátká stisknutí nožů tu hmotu projedu.Pak přidám od oka hladkou mouku a tak dvě lžíce strouhanky.
Dělám malé,přílohové,jako na fotkách,nebo plněné....




PLNĚNÉ - těsto dám hodně natenoučko na pánvičku a na něj hodně tenký vyklepaný plátek vepřového - osoleného,opepřeného a z obou stran obaleného v hladké mouce.Připlesknu ho lžící co nejhloub do toho smažícího se těsta.Ta to zase tak dvě lžíce těsta,aby se maso zakrylo.Péct zvolna,aby se maso vevnitř propeklo.

Je to strašně žravé - někdo to dělá tak ,že maso nejdříve opeče zvlášť,ale tohle je dokonalý,protože šťáva z toho masa se zapeče rovnou do bramborákovýho těsta....


ááááááááááách jo....než jsem to dopsala,dostala jsem na to ultramaximální chuť.
 enny 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 13:40:16)
Bramboráky máme rádi, ale můžu doporučit místo brambor použít zelí, t. j. nakládanou klasiku v kyselým zelí. Jsou moc dobrý i studený nebo druhý den.
 Persepolis 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 15:47:08)
Mě nejvíc chutná klasika-brambory nastrouhat, osolit, opepřit, hodně česneku a majoránky, do toho hladkou mouku a vajíčko a smažit
 Karen 
  • 

Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 19:18:51)
našla jsem radu z nějakého časopisu: "Bramboráky budou báječně křupavé, když do těsta přidáme 1 -2 lžičky tvarohu. Zjemníme tak zároveň jejich chuť. Chceme-li, aby měly peknou barvu, vymačkáme do těsta citronovou šťávu, která brání hnědnutí brambor." Pozn.: předpokládám, že je myšlen měkký tvaroh, ta citronová šťáva mi nesedí, odjakživa zalévám čerstvě nastrouhané brambory horkým mlékem, aby zůstaly pěkně žluté.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: eňo ňuňo bramborák 

(26.8.2011 19:58:53)
Achje, nevím, jaký děláš, já dělám tento a je super. Česneku čím více, tím lépe :-)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.