Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(28.3.2012 17:10:57) Chtěla jesm se zeptat, jestli znáte - máte - vaříte nějaká tradiční jídla, jestli máte nějaké menu, které na velikonoce děláte pravidelně.
My na Zelený čtvrtek špenát (většinou s noky a sázenými vejci) a na Velký pátek něco bezmasého. Ale jinak? Na Bílou sobotu pečeme mazanec, která pak v neděli a pondělí snídáme, také v sobotu pečeme perníčky, v neděli je zdobíme a v pondělí je rozdáváme koledníkům... Ale co by mělo tradičně být na Bílou sobotu nebo na velikonoční neděli a pondělí, to nevím. U nás v pondělí bývá pečené kuře a ooooobrovský pekáč nádivky (s uzeným, jatýrky a bylinkami). Ale nevím, jestli třeba ta "hlavička" nepatří už na sobotu??? Poradíte mi někdo? Simča
|
Winky | •
|
(28.3.2012 17:32:38) u našich se to nijak nedrželo, jen kvůli nám máma pekla beránka a pak nadávala že to měla stejně dát do bábovkový formy, neb tomu beranovi padala hlava a musel se spichovat špejlí. Jako "tradiční" byla u nás pouze vaječná pomazánka v úterý po koledě Já jsem párkrát zkoušela nádivku, jednou mi tchyně dala kůzlečí maso, jednou jsme měli králíka. Nic "stadnardizovanýho" nemám.
|
|
Babette |
|
(28.3.2012 17:51:32) Nejraději mám mazanec a beránka. Nemáme tradici jehněčího nebo skopového. Ale ochutnat bych to jednou chtěla.
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(28.3.2012 18:15:43) No já vím, že by mělo být jehněčí čí kůzlečí, miluji ho, ale prostě mi na to nestačí finanace... No, snad někdy to půjde.... Jinak beránka (z těsta na tvarohovou bábovku) pečeme tedy taky, to jsem zapoměla...
Jinak nemaje kluky se u nás žádný přebytek vajec nekoná, neopak - namalujeme cca 25 vajec, zbydou nám sotva 4, abychm si mohli v pondělí ráno "ťuknout" (to je Bulharský zvyk )
Simča
|
|
|
Nikaia+08+10 |
|
(28.3.2012 18:09:51) U nás byla nádivka vždycky v sobotu k obědu. Z dalších jídel si pamatuju chlebovou polívku na Velký pátek k obědu, chleba s rozhudou (tvaroh s pažitkou) na Velký pátek k večeři. V sobotu ráno a v další dny ráno mazanec. Na Zelený čtvrtek večer jehněčí, špenát, nebo něco jiného slavnostního. Na Bílou sobotu večer obložená mísa (vracíme se pozdě ze Vzkříšení, tedy jako z kostela). V pondělí chodíme tradičně na výlet, takže pečená kuřata a vínko a někam na prosluněnou mez.
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(28.3.2012 19:49:09) Ten pondělní zvyk se mi moc líbí! Hned bych měla chuť taky na takový "piknik"...
|
|
|
šatranka |
|
(28.3.2012 18:11:34) My delame nadivku, jehneci s bylinkami. Beranka nebo mazanec.
|
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(28.3.2012 19:47:10) My pečeme na zelený čtvrtek jidáše s medem, k obědu máme špenát. Pátek je velmi skromný od rána do večera - a bezmasý. V sobotu děláme mazance, neděli králíka s kopřivovou nádivkou.
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(28.3.2012 19:47:30) A samozřejmě pečeme beránka.
|
|
|
|