| moai | 
 |
(18.4.2012 9:48:52) Mám 9měsíční holčičku a hledám inspiraci, co pro ní vařit. Máte zkušenost s nějakou dobrou knížkou s recepty pro kojence a batolata? Mně příjde, že ty, do kterých jsem nahlédla, jsou dost zvláštní... Za Vaše tipy moc děkuji .
|
| hankuba/Kubík06/Eliška09 | 
 |
(18.4.2012 9:50:27) Vařila sem hodně podle těchto stránek http://www.varime-detem.cz/recepty?ctg=23&evt=ctgswidget.sel
|
|
| Eva + Klárka2/07 | 
 |
(18.4.2012 9:57:47) Já pro malou v tomhle věku vařila pořád dokola to stejné: mrkev s hráškem, kuřecí svíčkovou (podusila jsem zeleninu a maso, zahustila to jogurtem nebo mlíkem), a často jsem dala do hrnce podusit různou zeleninu a tu pak dala k různým přílohám.
|
|
| Sisqi | 
 |
(18.4.2012 10:04:24) Vaříme dětem Joza Břízová 1967..:o))fakt naprosto luxusní kuchařka... kdzž jsem pominula, že tam vše doporučujou tak o jeden až dvaměsíce dříve..:o)) ale jinak je to vlastně pořád to samé... zelenina s masem.. brambor, rýže, těstovina...jinak když jsem tápala, četla jsem si složení na skleničkách v krámě.. docela dobrá inspirace..:o))
|
|
| Ivuljenka | 
 |
(18.4.2012 10:52:07) měla jsem tuším od Gregory - Jídelníček kojenců a malých dětí http://www.grada.cz/jidelnicek-kojencu-a-malych-deti_5450/kniha/katalog/
Nedám na ni dopustit - máš tam i vysvětleno kolik čeho by takové dítě v jakém věku mělo sníst - množství vlákniny, bílkovin, je tam popsáno spoustu věcí i o vitamínech a v jakých potravinách je najdeš + recepty
|
|
| anemon | 
 |
(18.4.2012 11:55:39) Mám od P. Fořta, pak ještě nějaké knížky o vaření dětem (příkrmy od dr. Paulové) nevím přasně, jak se jmenují.
Nakonec jsem se moc recepty neřídila, začala jsem z požadovaných surovin vařit polévky (s menším množstvím vody, než obvykle), kolem roku jsem se snažila, aby začaly být polévky podobné těm, které vařím ostatním.
Př. maso a zeleninu na vývar jsem vařila neslané, odebrala malým a pak dochutila velkým, nebo bramboračku - dětem zahuštěnou krupičkou, nebo libovolnou obilninou, dospělým běžně s jíškou. Docela dlouho jsem dávala vařené, pečené a dušené později, my měli pečené maso s přílohou, dětem jsem odebrala a uvařila zdravější Eintopf, ze stejných surovin, aby nezáviděly.
|
| Dalalmánek |
 |
(18.4.2012 15:00:55) To radši Joza Břízová, než Fořt.
|
| angrešt |
 |
(18.4.2012 18:09:25) Nerada batáty?
|
|
| anemon | 
 |
(18.4.2012 20:05:13) Cimbur - taky mě neoslovil, i bych řekla, že rady v knize a recepty na konci si dost protiřečí.
|
|
| moai | 
 |
(19.4.2012 13:37:31) Fořt je zrovna jeden z autorů, který mi příliš nevyhovuje (základní strava do dvou let batáty, papája a avokádo..., fakt pestrá a zvláště lokální strava . Jedna Britka by zase dětem od šesti měsíců doporučovala tvarohy, sýry (čedar), houby, ořechy!... Gregora je taková "jistá klasika".
|
|
|
|
| KoproFka | 
 |
(18.4.2012 12:40:55) Mě se do cca 1 roku nejvíc osvědčilo navařit a zamrazit si jednodruhové kostičky do mrazáku (mrazila jsem to v tvořítku na led).
Měla jsem pak v těch kostičkách zamrazené nasekané maso (králík, krůta, vepřové, hovězí atp.) a namixovanou zeleninu (mrkev, brokolice, cuketa, kukuřice, petržel atp.) Pak jsem jen rozmrazila vybrané kostičky, nechala přejít varem, event. vylepšila jogurtem a dovařila k tomu přílohu (rýži, nebo brambor - malý byl na bezlepku do roka). Bylo to hodně rychlý a pro mě efektní.
|
|
|