| Claire4891 | 
 |
(19.6.2012 19:55:28) Mate, prosim, nekdo zkusenosti s vedenim restaurace? Uredni veci okolo zhruba chapu, ale zajimalo by me, jaka je v soucasnosti situace, jak se vam dari, jestli chodi lidi spis na jidlo nebo jen na pivo a v jakych castkach se zhruba pohybuje cisty vydelek (jedna se o vetsi mesto). Uprimne z toho dobry pocit nemam, ale pritel se pro tu myslenku nadchl, jenze podle me si to predstavuje tak, ze se mu penize jen pohrnou, coz si ja teda nemyslim. Navic nejsme z oboru. Diky za postrehy
|
| sabrina20 |
 |
(19.6.2012 20:14:33) napíšu ti jen postřehy a zkušenosti mých známých......pokud nejste z oboru, nejlepší by byly fastfood anebo nějaká restaurace, která je zaměřená na polední obědy, ale všechno je to o kvalitě a ceně
nějací známí po xletech skončili díky zaměstnancům anebo už do toho tolika neinvestovali do kvality, takže přišli o hodně klientů
a asi by to chtělo lokalitu, kde žijí nejen místní, ale je tam spoustu firem
jsem z Prahy, a překvapuje mne, kolik lidí jde do toho a zanedlouho tam nejsou, a to nejsou jen restaurace
|
| Eržika. | 
 |
(19.6.2012 20:33:05) Sabrino, u nás si v centru města jedna mladá holka udělala v pidimístnůstce čerstvé bagety - sama je ráno peče, otevřeno má tuším od 10 do 16 hodin. Dělá je rovnou na místě, cca 5 druhů baget, 5 druhů paniny, 3 saláty a kafe sebou. Je milá, experimentuje a občas napeče třeba mufiny jako bonus pro stálé zákazníky. Pánské osazenstvo našeho kanclu dochází několikrát týdně.
|
|
|
| perko |
 |
(19.6.2012 20:54:34) Zrovna dnes byl v Radiožurnálu asi 2 hod. rozhovor s Romanem Vaňkem-šéfem kulinářského institutu.Padaly tam stejné otázky,které zajímají i Tebe.Pokud nejste z oboru,tak dle něho to moc dobře neviděl.V hospodě musíš být od pondělí do neděle,dobré a loajální zaměstnance a dost vysoký počáteční vklad...
|
| Majda a Kájík 07/10 | 
 |
(19.6.2012 21:06:16) Cauky,ja na Vasem miste do toho nejdu prave pro to,ze nejste z oboru. Myslim si ze aby fungovala takova dobra hospoda,tak je treba hlavne ta praxe a zkusenost. Co kdyz do toho date hromadu prace a penez a casu a zjistite,ze Vas to nebavi? Prodate to a otevrete si krejcovstvi pro zvirata? :)
|
|
|
| Purpura | 
 |
(19.6.2012 21:13:20) Mám za sebou dvouleté podnikání -podotýkám že mě k tomu dohnaly okolnosti, nikdy bych se tak dobrovolně nerozhodla a za mě : už ani za zlatý prase. Nejsme z oboru, měli jsme svá zaměstnání a tak restaurace bez stáleho dohledu i když jsme měli spolehlivé provozní. Okrádali nás zaměstnanci, dodavatelé, pronajímatel.....nejhorší kuchaři a číšníci, střídali se tam jak počasí a strašně kradli. Byly také malé tržby, i když hospoda byla na dobrém místě. Každý jen ucucával dvě tři piva a jídlo moc nešlo. Odnesla jsem to nervama a 260tis. z vlastní kapsy. Za mě radím: pokud do toho půjdete, tak tam musíte být 24/7/365 dní a kontrolovat a šéfovat.
|
|
| Lenka, Lenča 4/07+Vašík 8/12 | 
 |
(19.6.2012 21:20:11) měli jsme bufet, kde si manžel vařil ze začátku sám polední hotovky a cca kolem 14h zavíral. Bylo to na malém městě, kde nedaleko stavěli dálnici a chodili tam na jídlo hlavně dělníci, později si mohl dovolit zaměstnat kuchaře a to je sakra práce, najít dobrého a poctivého. Bohužel dálnici dostavěli a místní ho neuživili . Pokud nejste z oboru, klapat to nebude pokud nebudete moci zaměstnat někoho kvalitního za dobrý peníz
|
|
| Ropucha + 2 | 
 |
(19.6.2012 21:41:23) Promiň, ale manžel je naivní. Pokud nejste z oboru, nemáte vůbec představu, co to obnáší. Od značných vstupních investic (je třeba splňovat spoustu norem), přes provoz a servis zákazníkům. Hospoda je hlavně dřina, není to zlatý důl. To tak jen vypadá zvenčí pro nezasvěcené.
|
|
| Dari79 |
 |
(19.6.2012 21:48:46) Půlka mý rodiny dělá v této branži, takže do toho taky trochu vidím. A říkám, laik ani omylem.
Souhlasím s tím, že buď si to budete dělat všechno sami a budete tam od rána do večera denně nonstop, nebo vás budou okrádat.
Jídlo neuživí, živí pití, takže jestli chcete něčím začít, tak spíš doporučuju nějakou hospodu nebo bar. Ani to není zlatý důl, ale když je to na slušném místě, tak je to na slušný život. Navíc nejsou potřeba zdaleka tak vysoký vstupní investice.
Restauraci buď koupíš vybavenou za dost peněz nebo musíš nakoupit gastrozařízení a to je min. milion, ledaže bys natrefila na výprodej nějaké, co zavírá... Pak sehnat min. 2 solidní kuchaře, kteří se tam budou střídat. Přesně, je-li to na dobrým fleku, tak hotovky k obědu tě můžou slušně uživit (tj. kancelářský blok blízko atd.). Na jídlech na objednávku nevyděláš.
Bo zaměstnat někoho dalšího z rodiny, komu věříš, že tě nebude obírat. Vždycky musí být na provoze někdo, komu věříš a kdo tomu rozumí.
|
|
| Bianca + 1 | 
 |
(19.6.2012 21:54:13) Někde jsem četla v rozhovoru s Pohlreichem (netlumočím přesně): Vždycky, když mi někdo, kdo není z oboru, řekne, že si chce otevřít hospodu, tak mu odpovím - dej mi 100 tisíc a já ti to za ně rozmluvím. A ušetříš tak několik milionů.
|
|
| Epepe | 
 |
(19.6.2012 21:57:19) Taky trochu vidím do oboru a říkám jednoznačně: nedělat to.  Nebo, jak tu někdo psal, makat od nevidím do nevidím.
|
|
| Zuzana+Terezka | 
 |
(19.6.2012 22:02:13) Tak my jsme s manželem oba z oboru. A jsem přesvědčená, že pokud nemáte ušetřené peníze na prvotní investice a na dalších cca 12 měsíců provozu (nájem, energie, výplaty, nákupy zboží) a pokud ani jeden z vás není profesí kuchař, tak to může být váš životní průser. Jak finanční, tak manželský. V dnešní době přežije první 2 roky jedna hospoda z 10 bohužel  A jen takový dodatek. Energie v restauraci, kde se vaří se šplhají do závratných částek ......
|
|
| Claire4891 | 
 |
(19.6.2012 22:46:52) Holky, dik za postrehy. Ja si myslim to stejny, sice penize na vklad by byly, ale to je asi tak vsechno. Jenze on si mysli, ze mu nepreju, ze bych ho v tom mela podporovat apod.
|
| kotyk | 
 |
(19.6.2012 23:45:59) No, tak si s ním sedni a udělej mu prostou finanční rozvahu. Podle nadšení už nejspíš má vyhlídnutý místo , takže nájem, energie, zařízení, suroviny, mzdové náklady (i u pidi hospody, kdy budete vařit a obsluhovat sami, bude potřeba výpomoc do kuchyně ve špičce, na úklid a občas na plac). Nezapomeń započítat rezervu na rok a taky náklady na vaší vlastní domácnost, soc. pojištění, daně ... (otevřením hospody nepřestanete existovat ). Taky nezapomeň, že otevíračka v jedenáct znamená, že se nejpozději v osm musí začít s přípravou v kuchyni a končí se v deset, to se v jednom i s pomocí nedá zvládat šest dní v týdnu věčně.
|
| Ajlina | •
 |
(20.6.2012 7:28:33) tak udělejte kavárnu, z kavárny odcházím pravidelmě o 250 lehčí a to si skoro nic nedám, když za oběd v restauraci dám taky tolik, tak jsem naštvaná jako moc to stálo a chodím domů najedná, na kavárně neproděláš stopro
|
| Jája | •
 |
(20.6.2012 8:28:12) V restauracích jsem pracovala léta, jako zaměstnanec ovšem. Ale můžu ti říct, že pokud to budete chtít dělat pořádně a aby vás lidi neokrádali (čísníci, kuchař), budete tam muset být od rána do večera.Možná se Ti to zdá přehnaný, ale není to tak.A všude je to stejný. Takže bych do toho být Vámi nešla, navíc, když nejste z oboru.Je to nikdy nekončící kolotoč a dost stresu k tomu.Ať si tady diskuzi přítel přečte.
|
| Jája | •
 |
(20.6.2012 8:45:03) Souhlasím asi se vším, co jsem četla výše. Pro nezasvěcené to opravdu asi vypadá lákavě, ale té práce okolo je spousta.A je to ohromný žrout peněz. Jak tu někdo psal tu Pohlreichovu hlášku, to mě pobavilo  Ale byť ho moc nemusím, podle mě v tomto má naprostou pravdu.
Taky znám pár, který se do toho pustil.Hospoda skoro v centru Prahy, ceny slušný, jídla dobrý.Ale prostě ta konkurence byla tak veliká, že to stejně během 1. roku museli zavřít.Dlóóóuho se z toho vyhrabávali, myslím, že ani ted po letech to nemají zplacené uplně.Byla to i ohromná zkouška jejich manželství, zejména on byl na pokraji zhroucení, chvíli i na antidepresivech.Naštěstí to ustáli, ona ho hodně podržela, už se jim daří líp.Ale byly doby, kdy opravdu neměla na sunar pro mladšího syna.
Takže ať se na to přítel vykašle.Pokud máte nějaký peníze a chcete začít podnikat, vymyslete něco jiného.Ideálně něco, co bude blízký Vašemu oboru.V čem budete umět trošku chodit. Držím palce a přeju hodně štěstí!
|
|
|
|
|
|
|