| Kopretina černá | 
 |
(27.6.2012 16:51:33) Ahoj, chystám se na aspikový dort, postup chápu, ale váhám, jakou použít želatinu, na trhu je jich hned několik. S jakou máte zkušenost? Jde mi o to, aby opravdu dort ztuhnul (samozřejmě budu postupovat podle návodu na obalu), no a taky aby jeho tuhnutí netrvalo třeba dva dny. Díky.
|
| Simeona+3 | 
 |
(27.6.2012 19:10:11) Jakoukoli- Labeta, Dr. Oetker...Jen dej pozor na množství krému, pokud je ho víc jak O,5l tak bych dala dva balíčky želatiny. Ztuhne to v pohodě, do hodiny- ale v ledničce ! Nesmí to být v teple, rozpustí se. Jo a želatinu samozřejmě nevařit, nefungovala by.
|
|
| annonymka |
 |
(27.6.2012 21:23:08) Dr. Oetker, dobře tuhne. A nebo agar-agar. Ten je také dobrý.
|
|
| Inka | •
 |
(28.6.2012 8:14:21) Je to fakt jedno, zatím mi ztuhla každá.
|
|
| Jája | •
 |
(28.6.2012 11:04:48) Želatin jsou dva druhy: jedno je želatina a nevaří se, pak se cosi, popsané jako poleva na dorty, to se ale vaří a jako želatina to taky vypadá. Použít se dá všechno, vlastnosti to má skoro stejné. Aby ti to ztuhlo, musíš dodržet poměr tekutiny na množství želatiny, aby to nebylo řídké. A tu nevařící fakt nepřevařit, abys z toho neměla klíh na boty.
|
|
| angrešt |
 |
(28.6.2012 11:08:09) Želatina je rozvařený kolagen. Já sama používám raději plátkovou než mletou, protože se to snadno dávkuje - odpočítám plátky. Navíc ji lze po nabobtnání vymačkat, čímž se sníží množství zbytečné vody a tekutinu zastane opravdu jen vývar. Nespleť si želatinu s dortovým želé nebo něčím takovým, to by neuneslo tíhu dortu, řídne to.
Stačí nápis Želatina (jeslti je u ní připsáno "na aspik", nebo "na vaječnou tlačenku" nebo cokoli jiného, je fuk). Plátkovou kupuju bu´d Kovandovic, nebo Oetker. Jinou jsem neviděla. Mletou Oetker nebo Labetu.
|
|
|