| Girili | 
 |
(22.7.2012 12:36:07) Nevěřím tomu, že nic.
Moje 8iměsíční dítě je velký jedlík. Od začátku snědlo vše a s chutí. Všechny nové chutě, všechny konzistence - nevadily nenamixovane kousky (rýže, kuskus, brambory rozmačkané puze vidličkou). Teď jsme ale delší dobu trochu cestovali, takže dostávalo víc jak týden téměř každý den kupované skleničky a od té doby mi bojkotuje moje jídlo.
Napadlo mě, že do všeho dávají více mrkve a rajčat, takže je to sladší (většina příkrmů je načervenalá a chutná jak unifikovaná rajská omáčka), takže jsem doma zkusila totéž. Bez výsledku. Napadlo mě, krmit ho domácím jídlem ze skleničky. Bez výsledku. Napadlo mě mu to najemno pomixovat, ačkoliv i v kupovaných skleničkách od 8. měsíce už jedlo kousky. Bez výsledku. Napadlo mě to trochu naředit. Bez výsledku.
Vypadá to stejně jako kupované, chutná to stejně jako kupované, ale dítě to odmítá...
V čem je tedy rozdíl? Co do toho k čertu dávají? 
|
| Vítr z hor | 
 |
(22.7.2012 12:39:54) Zkus domácí jídlo nacpat někde za rohem do těch komerčních skleniček
|
| Vítr z hor | 
 |
(22.7.2012 12:40:48) Aha, ty už jsi to zkusila, sorry špatně čtu.
|
|
|
| Honza +// | 
 |
(22.7.2012 12:41:23) Je to dochucované, koukni na složení. Když byla dcera malá, tak jsme to kupovala, taky jedinně, když jsme někam jeli, ale moc jí to nechutnalo, domácí dlabala.
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 12:45:21) Složení dost studuju a nekupuju s ničím, co by už nevyzkoušel z domácích zdrojů. Maximálně jiný druh masa, protože např. na dobré telecí nemám žádný zdroj. A pak samozřejmě poměry v tom pokrmu se mohou lišit, ale snažila jsem se to napodobit co nejvíc - fakt to prakticky stejně vypadá i chutná.
|
|
|
| jája | •
 |
(22.7.2012 12:41:41) Myslím, že solí. Zkusila bych dávat směs kupovaného a vlastního, ze začátku aby tam bylo víc kupovaného a pak postupně nenápadně ! měnit poměr ve prospěch domácího jídla .
|
| Honza +// | 
 |
(22.7.2012 12:43:10) To je dobrý nápad, takhle jsem odnaučila pít dceru sladké.
|
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 12:46:32) To jsem zkusila včera. Oproti domácí stravě viditelné zlepšení, ale dnes už mi stejný poměr jíst nechtěl. :-/
|
|
|
| MUMIE | 
 |
(22.7.2012 12:42:01) Myslím, že je tam více rajčat, někde protlak. Kamarádce malý taky jedl jenom skleničky. Tak chvíli přidávala do každého jídla co uvařila doma protlak a začal jíst všechno.
|
| MUMIE | 
 |
(22.7.2012 12:45:13) Aha, ted čtu, že už jsi to zkusila.
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 12:47:27) Možná jsem ho tam nedala dostatek a nezkoušela dostatečně dlouho. Ještě to pár dní zkusím, když to jinde zabralo.
|
|
|
|
| foxyna | 
 |
(22.7.2012 12:44:20) Girili, opravdu to chutná jako kupované?? Mé dítě skleničky nechtělo, vyzkoušela jsem jich přehršel, protože někdy by mi bývalo bodlo, kdybych nemusela pořád vyvyřovat, a vlastně jsem se ani nedivila, že to nechce, všechny chutnaly stejně unifikovaně, podivně, uměle. Nevěřím tomu, že dokážeš uvařit stejně hnusné jídlo ~;, co tam dávají fakt netuším, ale zřejmě tvému prckovi zachutnala právě ta prapodivná pachuť, která se z každé lahvičky line...
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 12:50:07) Když jsem tam dala více rajčat a mixla to, tak mi to přišlo podobné... Ale mám evidentně jiné chuťové preference než dítě. Chemickou pachuť ale ze skleniček necítím, tak možná nemám tak citlivé chuťové pohárky.
|
|
| Cloe | •
 |
(22.7.2012 13:13:08) Foxyno,
moje dite taky jedine domaci.. sklenicky ji nejely vubec a nekdy by se mi to taky hodilo. Mne ty sklenicky teda prijdou strasne hnusny, tak jsem se ji ani nedivila, ze to nechce jist.
|
| karma |
 |
(22.7.2012 13:48:35) i moje dcera nejedla vuuubec nic ve sklinkách (ona teda do roka nejedla skoro ani nic mnou uvařenýho, jen mnou "nadojenýho"), pořádne jedla až "dospělý" jídlo, tzn pěkně osolené (aspon trošku)a okořeněné (majoránkou, červenou paprikou apod). Prostě "labužník"
|
|
|
|
| Emília Fernandéz | 
 |
(22.7.2012 12:44:56) Zkus to kupované míchat s tvým domácím a postupně toho kupovaného dávat míň, třeba si zas malý zvykne. Já jsem jednu chvíli dávala taky kupované a i když jsem se potom snažila vařit ze stejných surovin, jak bylo složení na skleničkách, nikdy to tak nechutnalo. Z těch skleniček mi to přišlo chutˇově daleko výraznější . Taky nevím, čím to je, ale dceru jsem takhle zase zvykla na mou domácí stravu.
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 12:51:45) Zacala jsem s tim, budu zkouset dal. Diky.
|
|
|
| Molly. | 
 |
(22.7.2012 13:08:54) Ono to kupované má jakousi pachuť...domácí podle mě není tak výrazné chuťově, skleničky prostě smrdí. Něčím. A i moje dcera skleničky miluje. Tak jeidně ředit domácí skleničkou a postupně ubírat.
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 13:24:33) A vyslo vam to, tento postupny prechod?
|
|
|
| CPO |
 |
(22.7.2012 13:17:48) To taky znám  Do první skleničky na výletě bylo domácí "dobrý". Po skleničkách se ale dcera mohla utlouct. A to to jedla i sudený!!! , když jsme jednou nedošli včas do hospody (déšt) a neměli jsme to kde ohřát... "Chuťově výraznější" je opravdu výstižné - ale dle složení by tam nemělo být nic, co by tam člověk doma nedal...taky netuším (POKUD výrobci nekecaj )
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 13:23:03) Ono obcas tam je treba trochu jablecne stavy v zeleninovem prikrmu, ale to prece neudela ten rozdil. Jinak taky to ditko bastilo i studene.  Prave se trosku obavam, ze vyrobci kecaji...
|
| Cloe | •
 |
(22.7.2012 13:30:34) Girili, a do domaciho davas treba cibuli? Ja jsem vzdycky kousek davala, ochuti to, kdyz se jeste nesoli.
|
| R+2 | 
 |
(22.7.2012 13:37:30) Girili, nevím co do toho dávají, ale syn mi je naopak jíst nechce. Nejhůř snáší ty s telecím masem jediné co sní jsou ovocné
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 13:40:53) Renov, vidis, a zrovna jsem se te chtela zeptat, jestli se mnou nechces napul nakoupit Hami sklenicky v akci. Oni tam maji od kazde prichute 6 sklenicek a to je na nas moc, kdyz je chci i nadale davat jen na cesty. Ze bych ti to pristi tyden predala. Tak asi ne, co?
|
|
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 13:37:36) To jsem zatim nezkusila, myslela jsem, ze nadymavou zeleninu zaradim az pozdeji. Ale s nadymanim problem nema, tak by se nic nestalo, kdyby driv. Povaris kousek cibule s ostatni zeleninou a normalne rozmixujes, ano?
|
| Cloe | •
 |
(22.7.2012 13:41:00) Jo, normalne jsem to povarila s ostatni zeleninou. Dcera taky nikdy na nadymani netrpela, kdyz jsem kojila, mohla jsem jist cokoli. Ja se navarila prikrmu dost, holka nikdy nejedla kase, takze vecer byl druhy prikrm.
|
|
|
|
|
|
| angrešt |
 |
(22.7.2012 13:41:30) Taky jsem kvůli cestování hledala skleničky. A překvapilo mě, kolik Hami skleniček obsahuje pepř a přidaný glutamát (v podobě kvasnicového výtažku). A že jídla nadepsaná třeba "maso+brambory+mrkev" skoro vždy obsahují trajčata a celer. To taky dost ochutí. Nakonec kupuju jen v DM, tam ve složení nic podobně ochucujícího není.
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 13:44:38) Glutamat? Fakt? Je to vubec mozne? :-o Takze glutamat mam hledat za kvasnicovym vytazkem? Ma jeste nejake jine skryte nazvy. Hami jsme prave posledni dobou taky parkrat meli a mela jsem pocit, ze jsou slozenim nejblizsi tomu, co delam doma. Pred tim jsem obcas dala taky Babylove nebo Alnatura, ale vzdy spis jen tak jeden den, takze jsem to odmitani ted pripisovala tomu, ze mel sklenicky za sebou vice dni. :-/
|
| angrešt |
 |
(22.7.2012 13:47:54) No fakt ho tam maj Zkus si počíst. GHlutamát se izoluje z droždí, takže se často píše jako kvasnicový výtažek. A pak to prťatum chutná,no. Koneckonců, mateřské mléko obshuje hodně glutamátu, takže tohle chutná zvlášť dětem kojeným, nekojené to oceňují méně.
|
| adelaide k. | 
 |
(22.7.2012 13:57:45) Takže když brácha vtipkoval že naše mimina preferujou jedinou chuť (U-mami ) tak vlastně nekecal.
|
|
|
| angrešt |
 |
(22.7.2012 13:51:18) Náš mrňous byl taky celý minulý týden na skleničkách a nijak ho to neovlivnilo, jí domácí zas úplně normálně. Ale Hami neměl ani jednu, jen ty DM a pak nějakou Hipp, akorát poněkud ošizenou, mají ji pro změnu pajcovanou rýžovou kaší, jinak jsem v ní nic nežádoucího nenašla. Ochutnávala jsem je a nejsou špatné, ale nic zváštního v chuti jsem v nich necítila.
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 14:04:11) DM myslis Alnatura nebo Babylove nebo oboji? Kurna, u studovani Hami, co jsem kupovala naposeld, jsem uz mozna tak dusledna nebyla, to je fakt. Ja bych si...
|
| angrešt |
 |
(22.7.2012 14:07:23) Tyjo, nevim, dojdu se kouknout. Já prostě jen pročetla obaly, bylo mi srdečně jedno, co je to za značku.
|
| angrešt |
 |
(22.7.2012 14:11:41) Tak obojí. Ale všechny jsou "od 4. měsíce". Protože v těch "od. 6.m" a "od 8. m." jsme našla něco nežádoucího i v DM, už nevím co, ale něco mě odradilo. Tak kupuju desetiměsíčnímu tyhle a na cestování jsou OK. Tu Hipp už tu nemám, ale taky to byla "od 4.měsíce", taková prťavá sklenička, musela jsem dávat dvě. Ty "pro větší" už taky měly nežádoucí přísady.
|
| kotyk | 
 |
(22.7.2012 14:17:52) A teď mi ještě řekni, jak to do těch dětí cpeš. Lahvičky od 4.měsíce ani jeden ze starších nejedl a aktuálně nejmladší je má spíš tak jako zeleninový základ, protože nějakých 55kcal/100g by znamenalo, že by musela být schopná pro pokrytá svých potřeb sežrat alespoň tři. Ona sní s bídou jednu .
|
| angrešt |
 |
(22.7.2012 14:27:50) On to jí normálně, nikdy žádnou "pokročilou" neochutnal. A domácí má taky neochucené, tak mu to asi přijde podobné. Nevím
Kdyby měl být jen na těch čtyřměsíčních skleničkách, tak by mu to taky asi nestačilo kaloricky, ale zas tolik necestujem, tak nestačí vyhladovět
|
| kotyk | 
 |
(22.7.2012 14:48:03) Tak to ona hladoví z přesvědčení a na cestách tuplem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| danca55 | 
 |
(22.7.2012 17:05:57) Tak jsem si zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD přečetla co již píšeš, že glutamát sodný je přírodního původu. Moc mi to hlava nebere, dcera je ta něj alergická (kožní projevy) měla vyrážku i po syntetické kys. citronové. Myslela jsem, že je to klasicky chemicky vysytetizované látka. Tos mi nasadila brouka do hlavy. Škodlivost tedy nebyla prokázána???
|
| angrešt |
 |
(22.7.2012 17:48:54) Neexistuje alergie na glutamát. Glutamát je jednou ze základních stavebních složek našich bílkovin. Je jedním z mozkových mediátorů, je substrátem pro další mozkový mediátor (GABA). Je víceméně jediným zdrojem výživy buněk střevní výstelky...
Je to urban legend, vzniklá na základě jistého článku o "syndromu čínské restaurace". Jenže ony projevy byly následkem kdovíjaké přísady čínského jídla, článek byl mnohokrát dementován... málo platné.
Glutamát je excitačním mozkovým mediátorem, GABA je inhibičním mediátorem. Náhlé pozření velikého množství glutamátu může mít excitační účinek, zejména u lidí s některými mozkovými vadami. Typicky u ADHD. Ale nejde o žádnou alergii.
|
| angrešt |
 |
(22.7.2012 17:56:18) Tuhle jsem se o tom kdysi rozepisovala více http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=721&page=2
A ještě přikopíruju svoje další příspěvky týkající se glutamátu, ať se nemusím rozepisovat
Velký význam glutamátu pro naše tělo ilustruje myslím hezky fakt, že v mateřském mléce je obsah glutamátu zhruba stejný jako ve vývaru z řasy kombu.
Důvodem je zřejmě jednak veliká potřeba glutamátu pro mozek (glutamát je jedním z hlavních mozkových mediátorů a zároveň je prekurzorem GABA, což je další z hlavních mediátorů), dalším důvodem je pravděpodobně to, je glutamát je vpodstatě jedinou výživou buněk střevního epitelu – nejsou totiž vyživovány krevním řečištěm, ale pouze přímo glutamátem z procházející potravy. To je hlavním důvodem oduření epitelu vedoucí k perforaci střeva u pacientů odkázaných výhradně na nitrožilní výživu – proto se jim podává v dnešní době sondou do střeva glutamát. Je to pro náš organismus extrémně důležitá aminokyselina.
Glutamát je skutečně nesmírně hojnou aminokyselinou, je běžnou součástí našeho těla. Bohužel kdysi kdosi (šedesátá léta v USA), komu bylo zle po návštěvě čínského bistra, přišel na nápad, že mu bylo špatně z alergie na glutamát. Přestože se ukázalo, že šlo o naprostý nesmysl, tahle legenda se drží jak veš v kožiše. Sama si dokážete jistě představit, že alergie na glutamát není slučitelná se životem – šlo by o alergii na celé vlastní tělo ;) Ač by se to mohlo vzdáleně podobat autoimunitním chorobám, tak to je jen zdánlivé, protože antigeny jsou glykoproteiny, nikoli jednotlivé aminokyseliny. Ale do toho je zbytečné se zamotávat, pardon, mám sklon k odbočkám:)
Přestože příčinou reakcí Evropanů na čínské jídlo jsou naprosto jiné mechanismy – není jen jeden, obvykle jde o kombinace, např. alergie na sóju s reakcí na velký obsah histaminu z ryb (opět nejde u histaminu o alergii, ač se i tohle drží jak helvítská víra – -údajné alergie na tuňáka např., které ve skutečnosti alergií nejsou, opět neexistuje alergie na histamin, nechci zabíhat, kdyby Vás mechanismus zajímal, vysvětlím zvlášť), tak se prostě v lidové slovesnosti stal symbolem těchto reakcí chudák glutamát.
Glutamát má v těle řadu funkcí – stavební, výživnou (střevní sliznice), tak také mediátorovou funkci v mozku. Glutamát funguje v mozku jako excitační mediátor. Ale – glutamát je zároveň substrátem pro vznik kyseliny gama-aminomáselné (GABA), která je naopak mediátorem inhibičním. Tj. glutamát v určitém smyslu tvoří oba póly a „sám sebe vyrovnává“. Existuje ovšem možnost, že po konzumaci opravdu extrémního množství glutamátu naráz se nestačí přiměřená část metabolizovat na GABA a může převážit dočasně excitační vliv. To opravdu existuje. Opět ale – je naprosto jedno, zda tento glutamát pocházel z parmazánu, rajčat, kombu nebo sáčkové polévky. Ve všech případech jde o tutéž látku. Co z toho plyne – ano, existují osoby (obvykle jde o osoby s vývojovými vadami mozku, např. ADHD), kterým velké množství glutamátu může dočasně působit vyšší mozkovou excitaci. Ale pokud někdo tvrdí, že „to má po masoxu“, ale po parmazánu ži kombu nikoli, tak to není pravda, jde buď o reakci na něco jiného v masoxu (a že tam může být leccos), nebo o psychosomatický příznak. Parmazán obsahuje 1200 mg glutamátu na 100g. Čili 1,2% hmotnosti parmazánu jsou tvořena čistým glutamátem. To je vskutku veliké množství, které přesahuje obsah glutamátu ve většině pytlíkových polévek.
A teď abych se kolečkem dostala na začátek, tedy k tomu, proč sama za sebe nemám ráda dodávání glutamátu do potravin. Glutamát, společně s dalšími látkami (kys. inosinová, kys. guanylová, volné ribonukleotidy atd.) je látkou rozeznávanou jako umami chuť.
Chuť, jako smysl, nám byla pochopitelně dána nikoli proto, aby si gurmáni užívali, ale je primárně smyslem rozpoznávacím a obranným. Sladká chuť signalizuje našemu mozku – „to je zdroj energie!“, slaná – „to je zdroj minerálů!“, kyselá -„pozor, to je nezralé nebo zkažené!“, hořká – „pozor – to je jedovaté!“. A umami signalizuje něco ve smyslu – „to je nutričně výhodná potravina, má velký obsah bílkovin, budou v ní esenciální aminokyseliny a nejspíš bude mít i velký obsah dalších užitečných látek (třeba železa či vitamínu B12, které získáváme z masa)!“. V potravinách, kde se vysoká hladina glutamátu vyskytuje přirozeně, tato hladina, potažmo chuť, korelují skutečně s nutriční hodnotou potraviny (ne vždy a úplně, třeba u hub, ale to je jiná, trochu ekologická pohádka). Ale- pokud je do potraviny dodán samotný glutamát bez přítomnosti dalších látek z masa – esenciálních aminokyselin, B12…, „zmate a podvede“ to náš mozek, který si poté myslí, že svou potřebu esenciálních aminokyselin, železa a B12 ukojil a nehledá skutečně kvalitní zdroj těchto látek.
Tak, je to strašně dlouhé, ale snad jste pochopila, co jsem se snažila vysvětlit :)
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 21:17:38) angreste, dik moc za obsahle info o glutamatu! Ty nikdy nezklames. 
|
|
| danca55 | 
 |
(23.7.2012 14:00:04) Děkuji za vyčerpávající výklad. Bavíme se celou dobu o glutamátu sodném?
|
| angrešt |
 |
(23.7.2012 14:04:06) Ano, resp. zejména glutamátu jako zbytku kyseliny glutamové, ale obvyklá sůl je sodná, takže převážně o glutamátu sodném. Jiné soli nejsou tak běžné.
|
|
|
|
|
|
| Colombi | 
 |
(22.7.2012 19:16:11) Ano, ano, nejhorší co se týče složení je Hami a Hipp. Nejlepší jsou podle mě Alnatura a Babylove, ty mají opravdu "čisté" složení.
|
|
|
| kotyk | 
 |
(22.7.2012 14:11:45) Nic, tedy alespoň v těch, co jsem kdy kupovala příšerám. Ty "nejhorší" obsahují trošku soli. Jen jídla dělané ve velkém množství najednou a ještě zavařená prostě chutnají jinak. Někoho, kdo čeká švestkový kompot, čerstvýma švestkama moc nenadchneš Navíc děti mají chuťové buňky ještě neopotřebované, takže jsou na chutě mnohem citlivější. My si můžem stokrát myslet, že je to stejná chuť, ale pro ně je to diametrálně odlišná záležitost.
Pokud tě to potěší, synátor byl taky skleničkový typ. Navíc se omezoval na přesně tři druhy od HIPPu (a zrovna v době, kdy měl HIPP problémy s překračováním norem soli). No a pak je den ze dne přestal jíst.
|
|
| červík | •
 |
(22.7.2012 14:19:22) já kupovala skleničky v DM a zase moc nedělala domácí stravu, protože bych na ní musela stejně všechno nakoupit :( ale jen si pamatuju, že synovi nechutnala sklenička od Hami a já zjistila, že nějak pálí a ve složení byl bílý pepř :(((
prostě tam dávaj něco, co jim šmakuje :) tak to zkus půl tvýho a půl skleničky
|
|
| Rosalie | 
 |
(22.7.2012 14:41:59) To asi slyset nechces,ale ja pokud kupuju sklenicky (dovolena) ,koupim od Alnatura z DM, ty me prijdou dosti podobne varenemu doma.
|
| Girili | 
 |
(22.7.2012 14:55:30) Ale ano, kazdou zkusenost uvitam. my zpocatku taky dali Alnaturu a Babylove, ale pak jsme se rozhodli zustat na cestach o neco dele, zadne DM v dosahu, tak doslo i na ty Hami z bezneho obchodu, moje neduslednost a mame zadelano na problem. Ach jo.
|
|
|
| ChemicalJane + 4 | 
 |
(22.7.2012 14:58:50) nevím co do toho dávají, ale moje dcera měla totéž období.. nepozřela nic jiného než skleničky.. naopak potom to přešlo a skleničku jsme do ní endostala (ač bych to na cestách potřebovala...)... syn je pravej chlap - spase cokoliv   vydrž, ono to přejde, u nás to byla otázka asi 3-4 měsíců..
|
| Gajka + 2 | 
 |
(23.7.2012 11:12:34) Druhý syn si takhle oblíbil skleničky na cestách a chtěl je pak i doma, také brzy odhalil trik dáme do skleničky domácí jídlo :) Já to dělala tak, že jsem vzala 1 sklenku ALNATURA a přidala do toho těstoviny, bylo to pak na 2 dny, nebo přidala rýži či brambory..dle druhy skleničky....jednat to pak bylo jídlo na 2 dny a druhak nebyl problém s "běžným jídlem", za měsíc se to srovnalo. Když jsem pak nestíhala, i když byl už třeba starší, vařit, tak jsem to vyloženě už takhle kombinovala schválně. Manžel uvařil přílohu a k tomu dal skleničku :)
|
|
|
|