| Bouřka | 
 |
(17.1.2013 21:39:57) Mám tu králíka a chci část z něj nechat malému na příkrmy. Hádám, že nejlepší budou asi nohy. Prcek začal nějak rozumně jíst před necelým měsícem (je mu 10 a půl měsíce), takže s masem nemám zkušenosti. Nesní toho moc, takže jednotlivé porce potřebuju maličké. Je lepší připravit víc masa najednou a mrazit hotové nebo si zamrazit kousky syrového? Jak ty malé dávky mrazíte? U syrového v takovémhle množství si pak moc nevím rady s přípravou, leda uvařit, ale nevím, jak teda chutná vařené králičí. U většího kusu bych to prostě podusila na cibulce dokud maso pomalu nebude samo odpadat od kosti. A stačí v tomhle věku, když mu to nasekám na drobno nebo pořád ještě mixovat (zubů 8)? Jiný způsob přípravy? Nejen králík, naší dělají o víkendu zabíjačku kohoutků, nějak se jim letos urodilo . A když už jsem u mražení - zamrazila jsem si hokaido na příkrmy, jenže po rozmražení je pěkně hnusná, úplně to ztratilo sladkost, chutná to divně. Mrazila jsem nakrájené na kousky na plechu a pak sesypala do sáčku. Kde je chyba?
|
| Eva + Klárka2/07 | 
 |
(17.1.2013 21:45:01) Zamrazila bych si malé kousky syrového masa. Já dceři vařila tak, že jsem dala do hrnce různou zeleninu, na to syrové maso, to se udělalo jakoby v páře. Zeleninu jsem nikdy nemixovala, jen pomačkala vidličkou a maso uvařené jsem prolisovala lisem na česnek.
|
|
| sarmi | 
 |
(17.1.2013 21:47:25) rekla bych, ze nejlepsi bude hrbet. nakrajet na male kousky - kousek na porci, zabalit do igelit.pytliku a zamrazit.
|
|
| klikli | 
 |
(17.1.2013 21:48:16) My z králíka na příkrmy necháváme takové ty "válečky" kolem těla/zad. Já to neporcuju, nějak to nemusím, tak nevím přesně, ale nohy si vždycky upečeme pro sebe. Mám sice 14 měsíční dceru, ale neumí kousat, pak se jídlem dáví, takže mixuju pořád, bohužel. Proto maso vařím a pak i s vývarem namixuju a mrazím buď do kostek nebo do sáčků na led, ale to je děsná piplačka. Dělám takto i zeleninu, teda teď už dělat nebudu, rozhodla jsem se, že zeleninu uvařímm v páře a zmrazím v kouscích, ať se holka učí.
|
| Bouřka | 
 |
(17.1.2013 21:52:28) Králičí roštěnky? Dík za tip
|
|
|
| Lei | 
 |
(17.1.2013 21:49:23) Babička zrovna onehdá vařila - tedy spíš dusila - dceři králíka, chutnalo to normálně :), ona pak maso míchala s rýží a zeleninou.
Jestli kouše, tak bych nemixovala.
Tu dýni jsi mrazila syrovou? Já mrazím pyré - dýni pečenou v zapékačce malinko podlitou rozmačkám vidličkou - chutná po rozmrazení stejně.
|
| Bouřka | 
 |
(17.1.2013 21:53:26) Jo syrovou, tak příště asi to pyré. Dýně naštěstí ještě mám.
|
|
|
| Aneka_ | 
 |
(17.1.2013 21:56:17) Zamrazovala jsem syrové a vždy tak na dvě porce(dnes a zítra ) Osobně bych volila nohu zadní i přední, protože "panenka"-to ze zad, je suchší. Vařila jsem obyč se zleninou a bobkem. Pak klasika se smetanou. Dýni a jiné mrazím zásadně udělané pyré, nikdy syrové. Taky chuť zůstává stejná.
|
|
| Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 | 
 |
(17.1.2013 21:56:26) uvařit a i s trochou vývaru namixovat a pak zamrazit formou kostky. ty pak sesypávám do pytlíku, to se líp skladuje.
|
| Duhová + kulička | 
 |
(18.1.2013 13:08:15) Přesně takhle to dělám taky. Uvařím hřbety (dám do vařicí vody, tím se maso hned zatahne a nechá si víc chuti, nevyluhuje se to tak do vody). No a pak ty hřbety rozmixuju (nemá žádné zuby,8m) s trochou toho vývaru na kaši, kterou naláduju do tvořítek na led. Zmrzlé kostky pak sesypu do sáčku. Pak jednoduše ve vodní lázni rozehřeju a přidám k zelenině/červené čočce/jáhlám apod. Po rozmražení to dobře voní i chutná.
|
|
|
| Senedra | 
 |
(17.1.2013 21:57:57) Určitě bych využila maso z hřbetu - to je nejlepší.
Buď můžeš uvařit (a vývar si zamrazit taky) nebo naporcovat na kostky a zamrazit ty - já je zamrazovala do tvořítek na led, aby šly porce dobře od sebe. A podle potřeby jsem použila jednu, dvě nebo tři kostičky.
S cibulí bych králíka nedusila, některé děti jí nemají rády a měla bys pořád jen jednu příchuť. Jestli chceš používat syrovou zeleninu, tak klidně zamraž králíka taky syrového, jestli už vařenou, tak ho ovař tak. Pro desetiměsíční dítě s osmi zuby bych už asi jen jídlo mačkala vidličkou, případně spíš vařila než dusila a jen ho udělaa trochu řidší.
Pokud máš králíka z domácího chovu, který byl krmený trávou nebo senem, tak toho bych si vážila hodně, doporučuje se například při různých dietách po střevních chřipkách, jako jedno z nejlepších mas.
|
| Bouřka | 
 |
(17.1.2013 22:10:28) Bohužel kupovaný nedomácí, ale bude domácí drůbež. Jenže se k naším chvíli nedostanu.Cibule mu nevadí, ale s tou jedinou příchutí máš pravdu. Asi udělám od každého něco. Pro začátek rozmixované do vývaru. Něco hotové, něco syrové. Něco z nohy, něco z hřbetu. Tvořítka - dík . Na maso mě nějak nenapadly, ač v nich mám zamražené ovocné pyré, mi nějak ubyly mozkové buňky po 10 měsících pomalu plného kojení .
|
| štěpánkaa | 
 |
(17.1.2013 22:13:52) úplně malým dětem jsem to mrazila v takomém tom na kostičky ledu, ale oni brzy začali jíst tolik, že to nemělo cenu, tak malé porcičky
|
| Senedra | 
 |
(17.1.2013 23:22:06) Štěpánko, jedno moje dítě bylo velký nejedlík, když jsem do něj dostala tři lžičky příkrmu, tak jsem tančila oslavné tance. Druhému jsme doma přezdívali "popelnice", podle toho, co dokázalo spořádat. Takže pro starší byla jedna kostička masa, jedna hrášku, další mrkve z tvořítka až až, pro mladší to během pár dnů přestávalo ztrácet smysl a téměř denně jsem vařila
Ale obě děti začaly s příkrmy uprostřed zimy a já pro ně měla v mrazáku zásoby domácí zeleniny a masa.
Navíc ty kostičky se mi osvědčily ještě z jednoho hlediska - když jsem zaváděla novou potravinu, tak jsem do jídla lupla jen jednu kostičku a podle (ne)nadšení jsem příště případně přidávala.
|
|
|
|
|
| pearl | 
 |
(17.1.2013 22:06:24) Bouřko,
maso pro malého si rozkrájím na kousky, zamrazím rozložené na plastovém tácku a pak sesypu do sáčku, odebírám dle potřeby. Zatím maso pouze vařím, se zeleninou, přílohou. Nemixuju, ale pasíruju přes cedník. Pomalu si zvyká na kousky, ale jde to ztuha, dáví se.
Dýni mrazím normálně jak jsi psala a je dobrá, malýmu chutná a je dost sladká. Tak nevím, co se stalo s tou tvou.
|
| Bouřka | 
 |
(17.1.2013 22:15:06) Tácek ! Proč já mám hergot pocit, že to musí být jiná věda, než ovozel?
|
| pearl | 
 |
(17.1.2013 22:48:03) Abych byla přesná, je to deklík od dózy na potraviny ty můžou i do mrazáku, tak jsem to vzala, že se mi v mrazáku nepoškodí
|
|
|
|
| štěpánkaa | 
 |
(17.1.2013 22:10:36) s králíkem zkušenost nemám, ale obecně jsem klukům mrazila porcičky hotového jídla - v tomto věku obvykle rozvařenou zeleninu, někdy s masem a postupně jsme to rozmrazovala. když byli starší, uvařila jsme k tomu ještě přílohu
|
| štěpánkaa | 
 |
(17.1.2013 22:11:42) teda uvařenou a rozmačkanou, ne rozvařenou
|
|
|
| angrešt |
 |
(17.1.2013 22:29:00) Králíka vařím mrňousovi často, mám přísun domácích. Ze zečátku jsem mu dávala jen nejlepší masíčko ze hřbetu, ale teď už mu dávám vše, i nohy. Naporcuju syrového a po jedné porci to zamrazuju v Avent kelímkách (mám jich spoustu, mrazila jsem v nich mateřské mléko). K jídlu mu ho pak dělám vařeného, ale vařím ho s různou zeleninou, takže má chuť. A nevařím ho ve vodě, ale v nesoleném masovém vývaru (klidně z jiného masa). Má pak mnohem lepší chuť.
|
|
| Epepe | 
 |
(17.1.2013 22:37:42) Koupím králíka, odkrájím z prsou a stehen takové jakoby oříšky a zmrazím. Pak vyndám, vařím se zeleninou a rozmixuji.
Mám zlepšovák na rozpoznávání masa v mrazáku - dávám ho do igelitových pytlíčků a opatřím gumičkou: šedá - krůtí zelená - králík červená - hovězí žlutá - kuře. Podělím se o tuto geniální myšlenku zcela zdarma. 
Jo, a podvakrát jsme se teď setkaly v diskuzích, máme podobně staré děti, tak hlásím, že moje dítě se začalo plazit i lépe spát. Již je téměř dokonalé. Tak ti přeju totéž.
|
| Epepe | 
 |
(17.1.2013 22:39:25) První dítě začalo jíst příkrmy poté, co ochutnalo kombinaci králík-červená řepa.
|
| angrešt |
 |
(17.1.2013 22:46:16) No, můj masožravý potomek začal jíst pořádně poté, co jsem ho u masa přestala obtěžovat zeleninou
Maso chce jedině nemixované. Zeleninu milostivě pozře až poté, co maso dojde. A zároveň se ze všech sil snaží ukrást maso z mého talíře a naházet mi tam zeleinu
|
| Epepe | 
 |
(17.1.2013 22:53:39) Hm, makrobiotik z něj asi nebude, co? 
Moje dítě (druhé) odmítá cokoliv kromě dohladka vymixovaných lahviček z obchodu. Včera jsem se pokusila do jedné z nich vpašovat kus-kus. To zas bylo. Ostentativní dávení, pláč a skřípění zubů, uslzené vyčítavé oči ... plivání krve (no, to už trochu přeháním, ale skoro jo. )
|
|
|
|
| angrešt |
 |
(17.1.2013 22:43:52) Ženielní 
|
|
| Bouřka | 
 |
(17.1.2013 23:05:15) Já mám všude lístečky s popisem a datem. Dávám do dvou pytlíků a lísteček jde mezi ně. A eviduju v sešitku včetně počtu kusů a hrubého popisu. Použité škrtám. Mám narvaný pulťák, takže jinak bych se už neorientovala. Lepší spaní závidím, i když ťuk ťuk, poslední noc byla docela dobrá - 2hodinový interval. Jinak u nás je to o pádech. Sotva se na těch nohou udrží, ale už se snaží pouštět se opory a lézt do výšek
|
|
|
| Monika |
 |
(17.1.2013 23:03:46) Já teda mrazila všechno vařené (resp. jinak tepelně upravené), nejdřív rozmixované, později pokrájené, nejvíc mi to vyhovovovalo v tvořítkách na led (kostkách), pak jsem si vždycky vyndala potřebný počet různých kostek (např. 2x maso, 2x mrkev, 1x dýni, různé kombinace ...), rozmrazila, ohřála. Čerstovou jsem vařila jen přílohu (tak cca v roce a půl, do té doby stačila zelenina s masem). Fakt někdo mrazíte takové minikousky syrového masa na 1 porci pro 10 m. dítě a vaříte ten kousíček každý den??? To mi přijde děsně nepraktické (a taky neekonomické, teda), ale já nejsem moc "pečlivá matka"
|
| Epepe | 
 |
(17.1.2013 23:06:11) Máš pravdu, je to děsně nepraktické.
|
|
| Girili | 
 |
(18.1.2013 0:38:51) Delam to stejne jako ty.
|
|
| KoproFka | 
 |
(18.1.2013 8:35:17) Dělala jsem to úplně stejně, jako ty. Mělo to obrovskou výhodu, a tou bylo téměř nepřeberné množství kombinací a velice rychlá příprava - stačilo jen vybrat si podle nálady počet a složení kostiček.
|
| KoproFka | 
 |
(18.1.2013 8:39:18) mmch. můj synek na králících vyrostl - do cca 3-4 let jeho věku měli naši takový spíš větší chov, takže králičí bylo u nás nejběžnější maso. Dělala jsem ho hodně často na všechny možné způsoby. Já králíka miluju dodnes, a to i přes to, že v dětství jsme ho měli fakt často.
|
|
|
|
|