| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:24:49) dumám, co nabídnout synovi ke svačince, když přesnídávky bojkotuje a nejraději by měl něco do ručky, jablíčka a hrušky se mi zdají tvrdé, bojím se, aby se mi nezačal dusit, na banán je alergický, napadá mne červený meloun, ten rozžužlá snadno, ale je vůbec vhodný pro tak malé dítě? abych zas neco nezpackala... dávali jste meloun ročním dětem?
|
| Nika89 | 
 |
(1.3.2013 22:27:11) Meloun je samá voda, takže nevidím problém
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:28:52) a vláknina? není tam příliš vlákniny? straší mne to ukrutné zvracení po banánu
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:29:24) aby to nedopadlo stejně
|
|
| Sádlo | 
 |
(1.3.2013 22:30:00) Jájo, já nevím. Ale můj malý byl celkem zvracecí typ. A meloun jedl v šíleném množství a nikdy mu nic nebylo.
|
|
|
|
| NovákováM |
 |
(1.3.2013 22:27:30) podstatně dřív... asi v půl roce. Málo pili, ale melouna v létě venku vysosali tu šťávu, že zbělal.
|
|
| Sádlo | 
 |
(1.3.2013 22:29:10) Jenom si myslím, že teď ten meloun nebude dobrý jako v létě.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:30:50) koupila jsem jakýsi brazilský, je červený a zelinář tvrdil, že je sladký... asi tak dobrý nebude, ale to teď v zimě nic není tak dobré
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:33:38) Tak ho pořádně umyj před nakrojením. Melouny jsou moc fajn ovoce, ale pohříchu často jsou hnojené lidským tentononc a jsou klasický sr..zdroj. nejhorší jsou melouny prodávané rozkrojené, takové nejím ani sama, to se do nich dostane z nemyté kůry slušná kontaminace, takže překrojený bych dítěti nedala. Jeslti je celý, tak ho ochutnej a asi proč ne.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:36:37) koupila jsem celý, rozkrojený nekupuju
|
|
|
|
| NovákováM |
 |
(1.3.2013 22:46:21) To jsem zase blbě četla. Jako teď meloun? Tak to bych moc nedávala, tohle byl prostě v létě, koupený celý, oloupaný komplet, jen dužina a ještě taková ta, co se nerozpadala... malé kousky, podržet, nechat vycucat, byli malí, větší dítě to určitě rozkouše nebo v té puse rozpustí v podstatě.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:48:41) on je v podstatě jako ten letní, teď jsem ho rozkrojila a je krásně červený a sladký, nerozpadá se, ale je měkký
|
| NovákováM |
 |
(1.3.2013 22:49:40) Jájo, já bych se asi nebála. O alergenech nevím, obsahují hodně vody... a pak už poznáš, jak velký kousek je bezpečný. Jinak loupání hroznového vína jsme si taky užili dost.
|
|
|
|
| Janina&2 |
 |
(1.3.2013 23:09:45) melouna jsem jedla pred 14i dny a byl dobry jako v lete
|
|
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:30:45) Meloun klidně, ale ne dávám mu únorovou parodii na meloun. Hrušky jsou velmi měkké, chce to najít vhodnou odrůdu, výbormá měkoučká je Bicolor, mívají ji i u nás v tescu, není to žádná vzácnost, je taková červená, najdi si kdyžtak obrázek. hrušky typu Lucasova jsou tvrdé, to ano.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:32:14) angrešte a jak je to s dusitany apod.? nějak si s těmi příkrmy připadám nemožná
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:34:15) Dusitany v hrušce? Tam fakt problém nejsou.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:36:07) ok, takže nemusím řešit bio/nebio?
a u čeho tedy řešit dusitany a případně bio/nebio?
omlouvám se, ale když už Tě mám takhle na drátě, potřebuju poradit, jsem vyplašenka
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:39:58) Dusitany v zelenině nejsou ani v té rychlené zas tak hyperdrama, jeden plátek šunky je jak hora zeleniny pro králíka  Většina zelenin má obsah dusíkatých látek nerovnoměrný. Třeba v mrkvi jsou hlavně v tom prostředním válečku a pak těsně pod slupkou, v česneku v klíčku uprostřed...
Ale zrovna meloun není speciální dusitanový kandidát.
Problematické bývají spíš listové zeleniny, ty se hodně přirychlují dusíkatými hnojivy. Zjednodušeně řečeno - zelené lupení "jede na dusík", květy a plody "jedou na fosfor". Takže plodová zelenina je z hlediska obsahu dusíkatých látek spíš obecně bezproblémová.
|
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:44:49) Bio/nebio neřešit vůbec, to máš úplně jedno. To má smysl možná tak jedině u citrusů, pokud z nich chceš používat kůru.
jinak obsah dusíkatých látek je nastejno, ono je úplně fuk, jeslti se zelenina hnojí dusíkem z Lovochemie, nebo dusíkem z hnoje. Prostě raná listová zelenina akumuluje dusík a vezme si ho, ať je zrdoj jakýkoli.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:47:13) takže zeleninu bys dávala normálně tu, která je teď v obchodě? třeba brokolici, mrkev, fenykl? Já zatím jedu na mrazžené adro bio zelenině, ale tak je to možná zbytečné...
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:50:45) Jistě, používám normálně zeleninu z obchodu - hledím především na její stav, největší riziko zeleniny jsou plísně. Takže pečlivě prohlířím takové ty kritické body - konce stopek, okraje řezných ploch... a dávám synovi svěží zeleninu (část mám teda i vypěstovanou vlastní, ale komplet to nepokryju). Klidně koupím i bio, když je zrovna svěžejší než ta ostatní. ale to je rarita, v drtivé většině se tam bio zelenina válí mnohem déle a je horší než ta normální.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:55:31) taky jsem měla namraženou vlastní, ale už s ní končím a navíc spotřeba začíná narůstat
takže raději mrkev s natí, když teď vypadá pěkně? růžičkovou kapustu čerstvou apod?
|
|
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:52:55) Mražené zelenině tuplem nevěřím, nevěřím tomu, že někdo vysbírává chycené kusy, než je schlamstne krájecí stroj. Mám namraženou nějakou vlastní, když na podzim byla někde k mání hodně hezká, tak jsem nakrájela kostičky a zmrazila.
|
| NovákováM |
 |
(1.3.2013 22:55:09) souhlas. Taky raději nějak vcelku a namrazit si můžu sama nebo jinak uskladnit.
Ptala jsem se na kaki.
A je pro malé děti - roční - nějaký problém jablko? Jen otázka, klukům je 14, pamatuju si prdlajs.
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:57:45) jablko je takové tužší, pokud dítě neumí pořádně kousat, tak je trochu dávidí. hruška je měkčí. Ale není problém jablko trochu povařit - udělat takový tab "babičkovský" jablkový kompot. To já malému dělám (on byl teda na jabko alergický, i na vařené, ale to už mu vymizelo, vařené jabko už může, syrové zatím ne)
nebo nastrouhat klasicky, že.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 23:01:37) kompot jsem zkoušela, nechce to, nemůže to vzít do ručičky :_)
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 23:02:55) Proč ne? Můj normálně vezme  Krájím na čtvrtiny a jen krátce vařím, aby změklo, ale nebylo rozpadací. Jde vzít do ruky v pohodě. Satčí ho spíš skoro jen spařit, vařím to tak 3 minuty.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 23:03:28) tak to též zkusím
|
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 23:03:28) Jiná možnost je dát ho chvíli do mikrovlnky - vznikne kráísně měkký kus jablka, který je ale soudržný.
|
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 23:03:59) já jsem z toho měla kejdu :-(
|
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 23:04:00) já jsem z toho měla kejdu :-(
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 23:05:44) tak zkus jinou odrůdu, některé se rozpadají rychleji, některé jsou pevnější. myslím, že dost pevný je třeba golden delicious.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Půlka psa | 
 |
(1.3.2013 22:30:58) To víš, že můžeš dát meloun. V roce můžeš už dát cokoliv. Na jablka a hrušky jsme měli takovou síťku s držátkem. Dovnitř se dalo ovoce a cucalo se to přes tu síťku, takže se nemůže dusit a neklouže to z ruky.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:33:10) no, jak píšu, od incidentu s banánem se hrozně všeho bojím a připadám si nemožná, zlaté kojení
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:36:49) Nevím, jaký incident s banánem. Ale banán není vzácný alergen, bývá často zkřížený s alergií na latex, podobně jako citrusy.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:37:54) malý mi po něm ukrutně zvrací, jen si lízne, zkoušela jsem cca v 9 měsícícha teď v roce znovu a stejná odezva
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:42:50) Aha, no tak banán nedávej, a zatím asi radši ani citrusy, s těmi se to může křížit. Zkus znova pak třeba za 4 - 6 měsíců banán, ony ty dětské alergie často mizí v řádech měsíců.
Ale teď bych volila ideálně hrušku.
Pak poměrně dobře snášené jsou (teď opět poněkud mimo, ale budou, žejo) borůvky. Slabý alergen jsou také jahody. Sice se o nich lidově říká, že jsou hodně alergenní, ale to je omyl, není to tak. Pouze obsahují histamin (podobně, jako třeba tuňák) a při snědení většího množství to může vyvolat pseudoalergenní projevy. Ale přímá alergie na jahody je vzácná.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:44:49) moc Ti děkuju za rady, zkusím zítra ten meloun a pak seženu hrušku a uvidíme
dík, angrešte, jsi poklad
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:46:17) sakra, promiň, překlep, hruška se jmenuje Dicolor, ne bi- To bys obrázk ynenašla.
|
|
|
| NovákováM |
 |
(1.3.2013 22:48:36) jinak angrešt - v téhle době kaki?
Děti kamarádky to u nás milujou, pořád to chtějí, kamarádka kouká, jako bych je chtěla zavraždit a bojí se, takže vždycky dělám, že mám jenom jedno. Taky asi zrovna nemá sezónu.
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:55:26) kaki - asi proč ne, ale mám dojem, že už je po sezóně, to je adventní ovoce.
Mimo sezónu moc ovoce nepoužívám, zvlášť ot exotické. S tím se dělají psí kusy, aby bylo na tru v danou dobu. Ony se tedy dělají občas i s tím sezónním, že je třeba z předloňské sezóny v tekutém dusíku - ale riziko je mnohem menší. A navíc se to sezónní dá koupit i přímo od sadaře. Nám třeba jabka vozí kamarád od někoho ze Středohoří.
|
| NovákováM |
 |
(1.3.2013 22:56:51) jj, tak to je jasný, ty transporty...
|
|
|
|
|
| Jantara | 
 |
(1.3.2013 22:43:38) A co vyzrálá měkká hruška, hroznové víno (půlila jsem kuličky), měkké mango?
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:45:50) hrušku zkusím, manga se bojím a hrozny budou dost stříkané (???) leda bych je asi loupala
|
| Jantara | 
 |
(1.3.2013 22:55:29) Když se ovoce omyje, tak se může jíst i slupka. A proč se bojíš manga? Že neroste u nás? No, v únoru u nás nerostou ani melouny.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 22:56:40) že je to exoťárna a já mám exoťárnu spojenou s alergií, ale to je asi blbost
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 22:59:28) jo, to je blbost. Ono totiž paradoxně jsou alergie častější na plodiny v místě se vyskytující, a to úplně těsně - třeba bylo pozorováno, že u alergie na jablka bývají ty alergie obvykle na druh, který roste v domovské obci a okolí, ale jabka, která jsou z druhého konce kraje, už problém nedělají.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 23:03:05) a proč se tedy doporučuje jíst ovoce místní raději než exoťárnu?
|
| Jantara | 
 |
(1.3.2013 23:04:44) Že by podpora českého zemědělství? 
Ne,teď doopravdy: například citrusy prý chladí organismus, takže jíst je v zimě není pro nás vhodné.
|
| NovákováM |
 |
(1.3.2013 23:15:22) to jsem taky četla... To, že je pro nás přirozenější - pro náš organismus konzumovat to, co u nás roste, či co dovedeme uskladnit, včetně toho ochlazování...
asi je, ale dost si nedovedu vysvětlit vzrůstající počet alergií na jahody, rajčata... je mi to divný.. to ale asi nebude souviset.
od doby, co jsou děti větší a začaly kousat - strouhaná mrkev s jablkem byla paráda.. a pochoutka kdykoliv a jinak kapusta, zelí.. milujou oba jako saláty dneska už i jako přílohové.
|
| Jantara | 
 |
(1.3.2013 23:20:07) Nemá pocit, že by bylo alergií víc. Jen se to teď víc diagnostikuje. Třeba moje mám ami tvrdila, že v době mého dětství(šedesátá léta) skoro žádné alergie nebyly. No a potom jsem listovala v knížce Naše dítě (M.Klímová-Fugnerová) z roku 1950 a zjistila, že tam píší, že leckdy se objeví u kojenců ale i starších dětí kopřivka, kterou je třeba promazávat. Tedy klasický atop.
|
| NovákováM |
 |
(2.3.2013 0:19:26) jj, kopřivky neznámého původu. Tak dneska jsou diagnostikované.
|
|
|
|
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 23:04:54) protože to, že je někdo na něco alergický, nevypovídá nic o kvalitě toho ovoce. Místní není zatíženo transportem, konzervačními látkami, antizracími roztoky... věcmi velmi ošklivými. Navíc lze lépe ohlídat skladování po sklizni a není takové riziko plísní.
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 23:08:27) V téhle souvislosti třeba - hodně lidí si myslí, že má alergii na kiwi. Ale ona je to ve většině případů ve skutečnosti alergie na postřik, který ulpívá na těch chloupcích a nejde umýt. A když se kiwi překrojí, tak se ty chloupky trochu tím nožem strnou dovnitř a na řezu jich vždy pár je. A tímhle si dost lidí vyrobilo u nás alergii "na kiwi" - málokdo po překrojení řeznou stranu kiwi opláchl, aby ty chloupky spláchl.
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 23:09:52) A jdu spát, dobrou noc.
|
| NovákováM |
 |
(1.3.2013 23:13:07) dobrou a děkuji.
|
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(1.3.2013 23:14:13) dobrou, děkuji!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| angrešt |
 |
(1.3.2013 23:01:22) hrozny jsou nešikovné, že se v tom hroznu špatně myjí. Ale když to rozpižláš na kuličky, tak se to umyje. Je dobré obecně stříkané ovoce omýt v horké vodě, v ní jsou postřiky lépe rozpustné.
Hrozny se šlupkou jsou akorát trochu prdotvorné, tak se často loupou spíš z tohohle důvodu.
|
|
| Alraune | 
 |
(2.3.2013 0:10:54) On má syn nějaké problémy s kousáním,nebo polykáním? Připadá mi to zbytečná úzkostlivost u ročního dítěte. Zaskočit mu může cokoli, ale předpokládám, že jsi poblíž.
|
| Jája s čápátkem | 
 |
(2.3.2013 0:15:40) kouše už docela dobře, ale rve si toho moc do pusinky a dáví se a já na to nemám nervy, abych mu řx za svačinu dloubala jídlo z pusy
|
| NovákováM |
 |
(2.3.2013 0:36:37) to jsem se chtěla zeptat, ale bylo mi to blbý, jakože jeden kousek, spapá, druhý...
|
| NovákováM |
 |
(2.3.2013 0:44:07) to tak nebylo myšlený.. jako naopak hezky. Kdybych to napsala, je to 13 let... tak nevím, zda mám už ty problémy s pamětí, nebo jsem byla matka saďour nebo naopak volnomyšlenkářská.
U nás se od určitého věku jedlo u stolu, v létě na dece atd. A prostě nebyl problém krájet pomalu meloun.. a dávat kousky do ruky nebo do pusy nebo na talíře.
Jenomže já mám dvojčata, tak to se mi to kecá. Kmitala jsem jen kolem jednoho jídla.... na dva talířky.
|
| NovákováM |
 |
(2.3.2013 0:47:51) a mmch, v jejich pubertě to žádný pozitivní výsledky nemá, konzumují nad klávesnicí, cestou po schodech do pokojů, v pokojích... jen večeře a víkendy hájím. A slavnostní obědy.
Jinak prostě všude.. ale taky dobře vědí, že když najdu drobeček... na schodišti, vytírají oba - princip kolektivní viny a celé schody etc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|