
 |
(14.6.2013 18:29:33) Pridavam cast nejake bakalarske prace, nicmene sama mam dite autisticke a hyperaktivni a za ty roky uz tohle mam vysledovane. Fruktoza ma mnohem nizi glykemicky index nez cukr, je to prave cukr pomalu se uvolnujici a mame s tim dobre zkusenosti. Doporucuji nahradit cukr fruktozou. Memu synovi je 12 let a pokud zkonzumuje cukr, coz momentalne dela celkem casto , tak potom beha, trepe rukama a ma zachvaty smichu a vyzaduje dalsi cukr, protoze je HIGH. Droga hadr .
Skladba jídelníčku a stravovací návyky ovlivňují všechny lidi, včetně lidí s ADHD. Objevují se teorie o roli mnoţství sacharidů na projevy ADHD, ale studie nepotvrdili takto přímý vliv. Spíše se dává do souvislosti glykemický index (GI) konzumovaných potravin. Potraviny s vysoký m GI způsobují výkyvy glykémie, coţ se projevuje i negativně na projevech hyperaktivity, koncentrace a chov ání. Jako příklad bývá uváděna snídaně sloţená zejména ze sacharidů s vyšším GI s málo lipidy a proteiny, coţ způsobí rychlé zvýšení glykémie, které je následováno rychlým poklesem vlivem uvolnění velkého mnoţství inzulinu. Při hypoglykémii tělo reaguje st resovou reakcí a produkuje stresové hormony. Dítě po takovéto snídani v dopoledních hodinách je hypoglykemické s vysokou hladinou stresových hormonů v krvi, coţ způsobuje jeho nesoustředěnost, nervozitu a neposednost. Vliv potravin s vysokým GI byl potvrze n malou studií, ve které děti konzumující potraviny s niţším GI dosahovaly lepších výsledků v psychologických testech pozornosti, neţ děti konzumující potraviny s vysokým GI. Také empiricky byl zaznamenán pozitivní posun v projevech ADHD u dětí, které ve š kole dostávaly snídaně i obědy s niţším GI a s vyváţenějším nutričním sloţení neţ dříve, současně byly ze školy od straněny automaty s pochutinami (17 ) .
|