Viola |
|
(30.10.2013 17:06:37) Dostala jsem nějaké formičky po babičce, jsou děsně zašlé. Jednu jsem cvičně dala do myčky, vymyla se dost pěkně, tak jsem pečlivě vysušila, nakonzervovala tenoučkou vrstvou stolního oleje, ale váhám, co s nimi dál. Pokud je všechny šoupnu do myčky, nezreznou mi po čase? Nebo musím každou zvlášť naolejovat do nejmenších záhybů? Pokud je šoupnu do myčky a brzy použiju k pečení - musím ty odmaštěné formičky vymazávat? Nebo stačí tam natlačit těsto, upéct - půjdou vyklepat, nebude těsto držet uvnitř? Nechce se mi samozřejmě každou extra zvlášť vytírat olejem či vymazávat, půjde to bez vymazávání? Babi, pokud vím, tak nevymazávala, jen vytírala ubrouskem... ale taky neodmašťovala v myčce ani v Jaru.
|
Pole levandulové |
|
(30.10.2013 17:08:35) Z mycky bych je presunula na chvili do horke trouby, aby dobre vyschly a rzi bych se nebala. Ohledne toho vymastovani - zalezi na tom, jake testo pouzivas, pokud je samo o sobe mastne dost, tak bych nemazala a normalne pouzila.
|
|
angrešt |
|
(30.10.2013 17:13:27) Záleží, z čeho jsou. hliníkové reznout nebudou, ocelové ano. Mám staré formičky třeba na kremrole. Když jsme je dostala, byly z půdy pěkně zašlé, tak jsem je taky dala na jeden proces do myčky, pak jsme olejovaným ubrouskem potřela a už je do myčky nedávám, jen papírovou utěrkou po pečení pořádně otřu. Staré formičky "pracnové" - mám koně, kance a tak, jsem do myčky dávala víckrát, v záhybech se držel bordel. A po každém myčkování jsem je pomastila ubrouskem. Ale stejně trochu porezly, ale mastným ubrouskem jsem rez setřela a jsou v pohodě. Do myčky se je snažím nedávat.
|
Viola |
|
(30.10.2013 17:18:24) A když je šoupnu do myčky a následně v nich budu péct, musím vymazávat kvůli vyklepání? těsto je: 350g mouky 280g tuku 150g cukru 120g ořechy lískáče žloutek pytlík skořic.cukru Vím já, jestli je tohle dost mastné těsto?
|
NovákováM |
|
(30.10.2013 17:20:19) tak je vymašluj olejem.. pro jistotu, další várky půjdou samy. já to tak dělám taky. Jinak je nemyju v myčce a pokud už musím, tak je pak také otírám naolejovanou utěrkou, jak tu bylo psáno.
|
|
angrešt |
|
(30.10.2013 17:25:17) Po myčkování určitě pomastit, bez ohledu na těsto, jelikož to testo není homogenní tuk a když na brutálně odmaštěnou formičku přijde zrovna třeba suché zrnko mouky, tak se přichytí. Stačí fakt mikroskopicky přejet mastným ubrouskem a je to ok, pak už se tučné těsto v pohodě vyklopí.
Ještě teda je trochu rozdíl, když používáš do myčky tablety - ty mají takovou tu voskovou kuličku, která na konci mytí udělá společně s dalšími lešticími složkami na nádobí lehce mastný film. Mně se všechny lešticí věci do myčky hnusí a nechci to posléze jíst na svých příborech a skleničkách, takže nepoužívám ani tablety, ani leštidlo, aby to oplachovalo pouze vodou (resp. s octem), a mám tím pádem nádobí opravdu velice odmaštěné.
|
Viola |
|
(30.10.2013 17:27:58) Díky, díky.
|
|
|
|
|
Líza |
|
(30.10.2013 17:14:55) Nikdy nemyju formičky v myčce, myju je ve slabé jarové vodě, nevymazávám.
|
|
tacka |
|
(30.10.2013 18:04:58) já formičky nikdy na cukroví nevymazávám. těsto samo o sobě má dost tuku a promastí formičku dobře. Po upečení jen umyju jarovou vodou a využiju zbytkové teplo v troubě a nechám v ní všechny formičky oschnout.
|
|
Monika |
|
(30.10.2013 22:13:48) Pokud máš pocit, že by formičkám pomohlo naolejování (já tomu nerozumím) a jen se Ti to nechce "pečlivě vymazávat", tak je můžeš do většího množství oleje prostě namočit, ne?
|
|
Lída+2 |
|
(31.10.2013 6:01:34) já teda ty formičky naházím po použití do velké mísy, pak si s tím sednu k TV a kartáčkem a švédskou utěrkou to vytřu do čista, nic nemáchám.... nic neolejuju, jsou pořád jako nové.....(pravda je, že ta mísa se tam kolikrát válí než se odhodlám, nějak extra mě to nebaví....
|
|
|