| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Francouzská kuchyně - pohoštění

 Celkem 19 názorů.
 Kapradina 


Téma: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 8:52:36)
Kamarádka pořádá oslavu narozenin a pojala ji tak, že každý z pozvaných přinese nějakou "dobrotu" z kuchyně, kterou si vylosoval. Na mně padla francouzská kuchyně. Už jsem koukala trochu na net a hledala, co bych asi tak mohla připravit, ale pokud máte nějaký osvědčený typ i s receptem budu za něj moc ráda. Zatím to vypadá ne nějaký Quiche a Tarte tatin. Moc děkuji za inspiraci!
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 9:21:03)
Jen tak z placu mne napadá Cibulačka (polévka), Rataouille s bagetou (jako hlavní chod) a Créme brulée. Nebo něco trochu lidovějšího jako ústřice? lanýže? foile gras? šneci? ~t~
Jinak typickými fr. pokrmy je ragú a soufle a jako nápoj Champagne nebo calvados. Takže kup bednu chlastu je to :-) :-) :-)
 angrešt 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 9:49:17)
Simčo, nevím, neumím si představit tohle transportovat někam autem hotové, musela by být možnost dodělávek na místě. Zrovna CB by byl krásný, před stolovníky ho ožahnout :-)
To právě Kopřiva neupřesnila, jak to kam poveze, to dost limituje výběr.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 12:50:03)
Jasně, já jen tak nadhodila, co mi blesklo hlavou, když se řekne "francouzská kuchyně". Jinak jsem moc neřešila třeba tu "převozitelnost". Jinak jsem si tak trochu rejpla těmi lidovými pokrmy typu lanýže a pravé šampáňo - Kapradina mně zná, ona určitě porozuměla :-).
 angrešt 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 21:06:40)
No tak šneci jsou dost lidové potraviny, stačí vyběhnout a nachytat ~t~
 angrešt 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 9:31:01)
Málo informací o způsobu a době transportu, možnosti ohřátí či dodělání na místě a způsobu konzumace na místě (třeba tatin se blbě jí vestoje s balancujícím talířkem)
 Kapradina 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 13:56:30)
Byla jsem u zubaře, tak reaguji až teď. Jídlo povezu autem cca 5 minut. U kamarádky je k dispozici celá kuchyně s jídelním stolem + obývák (vlastně celý dům, ale tam se tuším oslava odehrávat nebude). Bude nás +-10 kamarádek. Každá doneseme "něco" - takže úplně hlavní jídlo to být nemusí, spíš malé porce na ochutnání, protože toho tam bude asi od každé "kuchyně" hodně.

Jdu postupně dočítat, všem moc děkuji za inspiraci. Prolítla jsem to jen v rychlosti - a popravdě u nějakých názvů vůbec netuším "co to je" takže budu muset googlit. Dám na vaše rady a to, co vám chutná a máte ozkoušené zkusím ... myslíte, že bych třeba během večera a zítřka, až budu mít víc času a vyberu finální pokrm mohla poprosit o konkrétní recet? Děkuji. ~x~
 porrima 
  • 

Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 9:45:09)
Udělala bych tohle: http://www.brydova.cz/recepty/rychle-vecere/766-rillettes
k tomu bagetky. je to moc dobré a žravé
 Papillon 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 11:06:14)
Takze to nema byt hlavni jidlo, ale jen drobna sousta?

Navrhovala bych gougères - dobre se ji. Je to vlastne odpalovane testo se syrem. Je tedy treba dobre vybrat syr.

Ze sladkeho madeleines - jsou jednoduche, ale musela bys koupit formu.

Veeelmi casto se delaji verrines - do sklenicek se vrstvi ruzne ingredience (slane nebo sladke), jsou to male porce. Nevim, kolik vas je, protoze bys musela nakoupit male sklenicky :-)

Na sezenich se casto podavaji slane petits fours. To je listove testo plnene nejakou naplni (treba ricotta+spenat, nebo neco z rajcat a oliv, kozi syr...)

Pak samozrejme quiche, treba quiche lorraine nebo porkovy ci s lososem.

Taky muzes udelat talir s vyberem nekolika syru. Hroznove vino.
 angrešt 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 11:18:26)
To mi právě není jasné, ale hádám, že spíše ano.
Gougeres jsou super na jídlo i transport. Quiche taky. Verrinky by se asi blbě převážely, nevím.
Rilletes jsou strašlivě dobré, to nesmím před manželem vyslovit, hned by se dožadoval, že je musím udělat ~:-D
Ze slaného převozitelného mě napadá i třeba salát - převézt se dá sobře macedoine, nicoise.
pak třeba štrasburská paštika, Flammkuchen, ...

Ze sladkého zmíněné drobotě jako madeleines, cannelés, domácí croissanty...
nebo třeba slavnostnější odpalované eclairs (ty by se samozřejmě nehodily, pokud by byly odpalové gougeres).
z koláčů tarte au chocolat, amandes, nebo i ten tatin.
 Papillon 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 11:21:09)
Nebo galette des rois ~z~ Kalendarne uz je to za par a kdyby se sehnala figurka a papirova koruna, tak na oslavu jako delane.
 angrešt 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 11:21:34)
To je fakt, letí to jak blázen ~:-D
 Papillon 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 11:25:40)
Eclairs jsou efektni, zvlast ty mini. Ja je miluju, akorat uz podle me musi byt clovek zdatnejsi. Treba pro zacatecnika mi prijdou docela narocne na pripravu.
 Kafenka 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 12:25:51)
Angreste, moc prosim, nemas nahodou recept na fakt dobre domaci croissanty? Zkousela jsem nejaky recept z netu a croissanty z toho nevysly ani omylem. ~l~ Dekuju! :-)
 angrešt 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 14:39:18)
Na ty je teď kadet Veveru - má dokonalý recept a croissantový kurz, snad se tu mihne :-)
 Vítr z hor 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 19:37:58)
Díky :-) No zatím se držím spíš při zemi, ale je fakt, že jsem to zřejmě konečně prostřelila.
Recepty na netu jsou skoro všechny stejné, v tom problém není.
Potíž je najít správný postup a vychytávky. A když člověk konečně dorazí k cíli, musí si přiznat, že pečení domácích croissantů je takový vopruz, že se fakt vyplatí zaskočit do obchodu. Přikládám variantu "večer zadělat, ráno upéct". Pokud však člověk nevstane v cca 4 hodiny ráno (možná by stačilo v 5), čerstvý croissant k ranní kávě prostě neubalí.

Večer: Nejdřív je třeba pořádně promíchat všechny ingredience – přičemž pořádně znamená tak čtvrt hodiny hnětat v robotu. Tím se vytvoří ty správné lepkové vazby a těsto je perfektně pružné (případné detaily poskytne Angrešt ~y~).
Potom se těsto nechá kynout přes noc v lednici.

Další důležitý bod je máslo, které se použije na lístkování – co nejsušší, čili s co nejvyšším procentem tuku. Angrešt laskavě doporučila farmářskou Tatru, která mírně předčí i profesionálního Presidenta (megabalení President je OK, ale to malé balení ne). Tuto práci zvládne robot, takže večer je spíše odpočinkový.

Pak přijde ráno, kdy člověk začne lístkovat. Do čtverce lehce vyváleného těsta se "na koso" položí rozpláclé máslo, zavře se jako obálka a rozválí (toto je pěkná makačka, protože řádně vyhnětané těsto pruží jak guma od trenek a vyválené se opět vrací). Natřikrát se složí, asi jako dopis do obálky DL. Nechá se buď 20 min. v mrazáku nebo 45 min. v lednici.
To celé se opakuje 3x, naposled se po rozválení už rovnou krájejí trojůhelníky. Jsou dlouhé cca 20-25 cm, krátká strana má cca 8 cm. Krátká strana se nařízne uprostřed, oba její konce se lehce vytáhnou do stran a roluje se croissant.

Pak se nechají kynout při teplotě max do 30 stupňů, musejí přibližně zdvoj- až ztrojnásobit svou velikost. Potřít vajíčkem.
Peče se při teplotě 180–200 stupňů, dokud nejsou hotové.

Z několika mých pokusů i vysvětlení profi cukráře vyplývá, že se postup nedá zfixlovat třeba tak, že se těsto nechá v lednici déle, nebo že se prodlouží intervaly mezi válením a skládáním. Můj dobrý nápad (i opakovaná neúspěšná praxe), tedy každý večer jednou vyválet a přeskládat a na závěr nechat lístkované těsto ležet do rána v lednici, a pak jen upéct, prostě nefunguje. Musí se to zmáknout najednou.

Údajně lze croissanty zmrazit a pak normálně dopéct, ale tento bod jsem zatím neověřovala, bo mám plný mrazák.
 Kafenka 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(13.11.2013 7:11:34)
Veveru, dekuji moc! Je to teda dost prace, obzvlast kdyz jeste nemam ten robot, co by mi uhnetal zakladni testo, ale vyzkousim. A vstavani ve 4 rano neni problem, mrnavka se totiz budi na kojeni a ja ve vetsine pripadu uz neusnu..~:(
Diky! ~;((
 Etea 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 12:09:54)
Quiche je super, jednoduchý, efektní, nenáročný na přepravu. Jde to pojmout i zdravěji - korpus z celozrnné špaldové mouky, a vaječnosmetanovou směs lze odlehčit rostlinnou smetanou - bezpečně se její chuť ztratí. Náplň má množství variací - s masem i bez - mám nejraději vegetariánské. Moc se mi líbil recep Hany Michopulu na květákový quiche - dělám ho bez slaniny a je opravdu lahodný. ~w~
 Etea 


Re: Francouzská kuchyně - pohoštění 

(12.11.2013 12:10:24)
Jako dezert sýry :-)

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.