| tryp+3 | 
 |
(14.12.2014 16:38:38) Na Vánoce u nás bude tentokrát německá větev rodiny, kde se jako hlavní chod podává srnčí hřbet. Jako předkrm chci nabídnout tradičního kapra s bramborovým salátem. A moje otázka zní, co zařadit mezi tyto dva chody, aby se to tak netlouklo? Napadl mě lehký listový salát nebo consomé. Jinak večeře bývá až po rozbalení dárků, tzn. nikam se nespěchá a hodujeme až do pozdních hodin...:) Máte někdo nějaký nápad? Děkuji.
|
| úča | •
 |
(14.12.2014 17:16:02) Myslím, že smažený kapr s bramborovým salátem a srna se budou tlouct vždy. Vývarem bych to určitě neprokládala. Asi, pokud musí být kapr, udělala bych ho na modro, studený předkrm, salát nedělat, nebo nějaká varianta snesitelná s kaprem na modro, ale spíš fakt nic, consomé, srna. Myslím, že pokud je vůle přizpůsobit se německé větvi, tak bych si tipla, že se snadno bez smažených kaprů a bramborového salátu obejde, to je spíš místní libůstka, ale třeba ne..
|
| ronniev | 
 |
(14.12.2014 18:41:51) Nevím ale, proč by se kvůli německým příbuzným měla úplně vzdávat českých zvyků  Mr.Mickey má pravdu, nejlepší servírovat každé zvlášť. U nás se beztak obvykle večeří před dárkováním.
|
| úča | •
 |
(14.12.2014 22:40:33) Samozřejmě se ničeho vzdávat nemusí, dtto si na stůl mohou naservírovat cokoliv. Můj čistě subjektivní názor je, že německým spolustolovníkům smaženým kaprem (teplým) s majonézovým salátem (studeným) do noty nekápnou ani jim neobohatí jídelníček. Tohle jídlo je něco jako kumis. Chutná spíš jen národně a mimo region nemusí být nahlížené jako lahůdka. Jako předkrm před zvěřinou je to - čistě gastronomicky vzato- vyloženě nevhodné, když se mezi to dá ještě polévka, přišlo by mi to jako jídelní noční můra. S několikahodinovým odstupem to jistě bude stravitelnější a nikdo se nebude muset ničeho odříkat. Jinak já si myslím, že když si pozvu hosty a chci je pohostit dobře, tak si třeba i smaženinu s majonézou odpustit můžu, pokud mi hosté za to stojí.
|
| ronniev | 
 |
(15.12.2014 8:11:33) Já bych se tradice prostě nevzdala. Kdykoli jindy, ale na Vánoce ne. Samozřejmě otázka náhledu. Ale když jsem viděla v diskusi o obalováýní kapra, že ty ho nejíš, tak chápu, že pro tebe vby to problém nebyl. Pro mě prostě jo, a pro někoho jiného třeba taky. Ty jsi vážně úča, viď? Že to není jen nick? připomínáš mi jednu mou příbuznou.
|
| Binturongg | 
 |
(15.12.2014 8:58:55) Ronnie - jsem taky úča a souhlasím s Tebou - raději ať se to tluče, než se vzdát vlastních zvyků - nebo ať se přizpůsobí oni. Až pozvou oni mě, nebudu remcat, že není na Štědrý večer kapr (aůe upřímně - já bych se NAŠEHO Štědrého dne nevzdala - je x dalších možností, kdy se potloukat po návštěvách )
|
|
|
| Epepe | 
 |
(15.12.2014 10:02:17) Přesně, smažený kapr se salátem je pro mně gurmánská záhada. Nechápu, jak ta kombinace může někomu chutnat, jak může někomu chutnat to rozblemtané filé v rozblemtaném trojobalu. Nebo třeba salát s točeňákem .... brrrr.  Lidem to neberu, ale jde to mimo mé chápání.
|
| úča | •
 |
(16.12.2014 0:13:17) Jo? A nejsi náhodou úča? Že si troufneš takhle? :-D
|
|
| úča | •
 |
(16.12.2014 0:13:27) Jo? A nejsi náhodou úča? Že si troufneš takhle? :-D
|
|
| úča | •
 |
(16.12.2014 0:13:32) Jo? A nejsi náhodou úča? Že si troufneš takhle? :-D
|
|
| úča | •
 |
(16.12.2014 0:13:33) Jo? A nejsi náhodou úča? Že si troufneš takhle? :-D
|
|
| úča | •
 |
(16.12.2014 0:13:34) Jo? A nejsi náhodou úča? Že si troufneš takhle? :-D
|
| úča | •
 |
(16.12.2014 0:14:02) Soooooooory
|
|
|
|
|
|
|
| Mr. Miçkey | 
 |
(14.12.2014 18:37:52) Prolozit to tim rozbalovanim darku :) s odstupem 1-2 hodin by se to az tak tlouct nemuselo.
|
|
| angrešt |
 |
(14.12.2014 19:10:39) Kapra se salátem bych pojala zhruba takto (fotka je z blogu Mlsné kočky)
a pak bych to proložila, jak píšeš, polévkou. Nevím, jak je upravené to srnčí, tak druh polévky podle toho. Čiré consommé se, pravda, snese asi skoro se vším. Ale umím i představit i nějakou jemnou se sušenými hříbky, třeba. aby to bylo takové vánočnější.
|
| Vítr z hor | 
 |
(14.12.2014 20:08:44) Krasa! (Ale na me trochu malo salatu, jsem na nem zavisla - a na stedry den musi bridlice pryc, ponevadz je na stole cely rok).
|
|
| tryp+3 | 
 |
(14.12.2014 22:40:04) Konečně se mi zobrazila ta fotka, přesně takhle nějak si to představuju:) Díky!-)
|
|
| Lída+4 |
 |
(15.12.2014 9:54:39)
Tak tohle je na mně pořád ještě moc kapra i salátu.
|
|
|
| Bouřka | 
 |
(14.12.2014 19:40:07) Bych dala jedno na Štedrý večer a druhý na Boží hod.
|
|
| Vítr z hor | 
 |
(14.12.2014 20:04:06) U nas uz se leta vsichni hoste shodnou maximalne na dezertu, takze se vyrabi nekolik linii jidel, ktere se propletaji podle toho, kdo na co dostane aktualne chut, nebo co v ramci sve subjektivni liturgie uznava. Kazdy si neco donese a palicate si vari to svoje a ja se to snazim sjednotit a uvest do casove a prostorove rovnovahy. Tedy tak, aby se to veslo do servirovaciho nadobi, a aby ti, pro nez je kapr, krocan, skeble ci banan v polevce fuuuuj, dostali ve stejnem okamziku, kdy bude cast hostu pojidat ono fuuuj, na stul prijatelny ekvivalent.
Letos me treba napadlo, ze bych mohla pouzit skeble marinieres jako most miru a pratelstvi mezi kaprozrouty a krocanozrouty, ale kaprozrouti pravili "fuuuj". Na kubu pravili "fuuuj" zase krocanozrouti. No a stedrovecerni vecere je dulezita pro vsechny, pricemz kazdy je presvedcen, ze je nutne jist to, co chce on. No tak at si to ji, ze.
|
| Monika |
 |
(14.12.2014 20:35:54) No, teda nevím, jestli se smát nebo tě litovat ... Pokud tito všichni lidé musí jíst na Štědrý den u Vás, možná by si každý mohl přinést svou večeři už hotovou s sebou Nebo snad bych šla do nějaké mezinárodní restaurace, kde naservírují každému dle jeho zájmů...
|
|
|
| Monika |
 |
(14.12.2014 20:33:08) Nějak si neumím představit kapra se salátem jako "předkrm". Udělala bych to buď jako 2 hlavní chody, ať si každý vybere, příp. si dá menší porce od obojího (normálně po polévce, jestli tedy tu budete dělat) nebo rozdělila na 2 dny, příp. dala kapra jako "půlnoční pohoštění" ... Ale co vím, tak cizinci našeho smaženého kapra většinou moc neocení, není to moc dobrá ryba, jen je to tady prostě zvykem. Já bych se bez něj klidně obešla a když už, tak dala jako předkrm lososa nebo jinou "mezinárodní" rybu na přírodno, klidně s troškou salátu (taky spíš "dietnějšího" s minimem majonézy ... Ale samozřejmě jestli pro Vaši rodinu je kapr zásadní, tak asi není třeba se kvůli návštěva úplně upozadit.
|
| tryp+3 | 
 |
(14.12.2014 22:38:56) No je to tak, že budeme vlastně poprvé vánoce trávit doma (jako co máme děti) a německá familie přijede za námi, doteď jsme jezdili my k nim. Takže chci část udělat i českou, páč to neznají a chtějí zkusit. ALe chystám se toho udělat fakt málo, spíš jen jako chuťovku a asi i nastudeno. Pak dám asi to consomé, možná se sušenými hříbky a pak filátka srnky s pečenou zeleninou a ještě něčím. Jsme zvyklí, že včeře trvá skoro 5 hodin, takže ono se to rozloží... Na Boží hod jdeme k dalším příbubzným a na Štěpána chystám husí roládu, takže program nabitý:)) Děkuji všem za rady a přeji krásné svátky:)
|
| Citronove koliesko | 
 |
(15.12.2014 17:19:33) A keď ste chodili k ním tak Vám chystali kapra a šalát?
|
|
|
|
| Epepe | 
 |
(15.12.2014 9:13:50) Já vidím rozpor v tom způsobu úpravy. Kapr a srna mi nevadí, ale v tomhle pojetí je to blevajs.
Co takhle nakládaný kapr jako předkrm a pečená srna se salátem jako hlavní chod? Nebo srnčí miniřízečky (přírodní) se zeleninovým salátem jako předkrm, a pak kapr po mlynářsku s br.s.?
|
|
|