iiiiiiiiii |
|
(13.6.2017 13:01:03) Minulý týden MF Dnes zveřejnila "Test potravin bez lepku" s podtitulkem "Jsou zdravější než klasické?". Noviny jsem koupila kvůli tomuto velkému nápisu na titulce. Uvnitř bylo ale pouze porovnání 10 vybraných bezlepkových výrobků a jejich lepkových variant. Srovnávala se cena, složení a výživová hodnota výrobku. Bezlepkové potraviny obsahují spoustu emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel, bzl. škrobů, xantanu, maltodextrinů, guarové gumy..., jsou mnohem dražší a z nutričního hlediska horší. A na vlně "gluten free" prý jede zhruba 10% populace, kupuje si bzl. potraviny , protože si myslí, že jsou zdravější než ty lepkové.
Nevím. Coby celiak bzl. dietu držet musím, takže mi ten článek přijde spíše jako provokace , ale například přirozeně bezlepkové potraviny jako jáhly a pohanka skutečně zdravé jsou.
Ale hlavně mě zaujal závěr článku, kde autorka srovnává cenu výrobků:
... "Svoji roli hraje jistě to, že se tyto potraviny vyrábějí v menším množství. Ceny rostou rovněž úměrně s tím, kolik jsou vyznavači gluten free potravin ochotni zaplatit. Fakt, že jsou bezlepková jídla podstatně dražší, je jen utvrzuje v tom, že jsou kvalitní. Pro výrobce a obchodníky je bezlepková dieta skvělý byznys. A tak se logo s přeškrtnutým klasem objevuje i na potravinách, kde bychom žádnou mouku ani nečekali, třeba na zeleninových chipsech, v párcích, dochucovacích omáčkách nebo ovocných bonbonech."
-------------------------------
Když jsme s lepkovou dietou začínali, lékařka i nutriční specialistka v nemocnici nás utěšovaly, že s počtem lidí na bzl. dietě bude cena potravin pro celiaky klesat. A tady se od autorky článku paní Hany Večerkové dozvídám, že je to naopak. To mě překvapuje. A zaráží mě přesvědčení novinářky, že se nedá očekávat mouka například v párcích, dochucovacích omáčkách a dalších. Naopak, jsem mile překvapena, když tam není. Vítám proto logo škrtnutého klásku i na zdánlivě bzl. potravinách. Je to snazší, než třeba na mražených hranolkách vyhledávat, jestli byly před předsmažením pomoučněny, do omáčky přidán pšeničný škrob a podobně.
|
magrata1 |
|
(13.6.2017 13:14:33) Mojí ségře k velkým zdrav. problémům stačí, když sní přirozeně bezlepkové jídlo kontaminované lepkem. Takže potřebuje bezlepkové jídlo vyrobené v bezlepkovém režimu. Bezlepkové uzeniny byly ještě před pár lety, když najela na dietu, velká výjimka, teď už je jich naštěstí víc. Lepek neočekávám v marmeládách a zavařeném ovoci a zelenině. Aspoň doma dávám bacha, aby se mi tam lepek nedostal, mám strach, že by se to zkazilo. I sýry jsou, doufám, v pohodě.
|
|
Lassiesevrací |
|
(13.6.2017 13:28:12) Syn není celiak, ale má vážné onemocnění střev. Lepek jsme výrazně omezili, ale nejsme striktní. Bzl potraviny tedy znám. Článek v mf jsem četla a taky mi přišel podivný.
Nicméně...znáš fb skupinu bezlepkové recepty? Tam jsou prima jídla a je to dobrá inspirace.
|
|
Bouřka |
|
(13.6.2017 13:48:04) Celé mi to přijde poněkud mimo. Předpokládala bych, že lidé, kteří se stravují bezlepkově pouze kvůli tomu, že věří, že je to zdravější nebo protože je to prostě módní trend, budou svoji stravu stavět hlavně na přirozeně bezlepkových věcech. Pak se v průměru asi opravdu může jednat o zdravější stravování ve srovnání s nějakou běžnou skladbou jídelníčku, protože člověka to nutí hodně přemýšlet nad jídlem. Bezlepkové náhražky jsou primárně určeny lidem, kteří lepek nemůžou ze zdravotních důvodů. A jako hlavní přínos bych viděla to, že to ulehčuje stravování (pečivo) nebo si můžou dopřát něco, co má majorita (zejména sladkosti a spol.), což je dobré zejména u dětí. A že pro dosažení efektu je třeba zaplatit daň v podobě mnoha pomocných látek je asi jasné každému, kdo se kdy kouknul na etiketu. Tyhle náhražky jsou hlavně o zjednodušení situace, a ne o zdraví. Symbol přeškrtnutého klasu vnímám hlavně jako informaci pro postižené, živě si pamatuju 80. léta, kdy se muselo složitě zkoumat, co lze a nelze. Nevím detailně, o co se jedná, ale vzít si např. složení bezlepkového pečiva a senzacechtivě poukazovat na to, že složení není výživově nejideálnější, mi přijde jako rána pod pás pro celiakáře a další, kteří nemají volbu. A moc nevěřím, že by si to kupovali davy těch, co jedou na gluten free pouze z důvody volby, chuťově to není žádná hitparáda a cena je nemalá.
|
iiiiiiiiii |
|
(13.6.2017 14:02:27) Trefila jste to přesně. Jsem celiak a ten článek se mě dost dotkl. Vadila mi ta bombastická upoutávka na titulce, kvůli které jsem si noviny koupila "Test potravin bez lepku" - výsledkem testu bylo to, že jsou vlastně hrozné, drahé, nezdravé. To mě fakt potěšilo. Co tím autorka článku chtěla přesně říct? Celiak si moc vybírat nemůže...
Kolik z těch 10% populace musí bzl. dodržovat ze zdravotních důvodů? Podle mé lékařky přibývá lidí i v důchodovém věku, kteří se po letech nejrůznějších zdr. potíží nechali vyšetřit a byla u nich celiakie potvrzena. Těch lidí je prý docela dost. Vidím to i ve svém okolí.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(13.6.2017 14:55:20) Přesně.
|
|
|
iiiiiiiiii |
|
(13.6.2017 14:06:12) Také doma používáme spíš přirozeně bzp. potraviny, například až kvůli celiakii jsem zjistila, jak je dobrá pohanka a jáhly. Pečivo kupujeme jen občas, moc nám nechutná, snad jedině od Schäru jsem jedla fakt dobrý chléb. Ale ten článek byl opravdu o ničem, maximálně tak k naštvání jedné celiatičky, mě .
|
|
|