vertigo |
|
(11.10.2020 21:15:58) V poslední době mám pocit, že častěji mají vážnější průběh muži. Vzhledem k tomu, že z bulváru to na mě skáče samo, tak jsem zaznamenala, že onemocněl moderátor Libor Bouček, herec Václav Kopta, exministr Pospíšil, reportér ČT Jiří Hynek... Vyjímkou je snad jen Hana Zagorová a Štefan Margita, kde to bylo obráceně. Máte (i z vašeho okolí) podobný pocit?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.10.2020 21:32:42) Někde jsem četla, že to tak je.
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 21:37:22) Je to tak, tady je článek.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-covid-19-muzi-zeny-pohlavi-nemoce-infekce-epidemie-pandemie.A200827_094608_zahranicni_remy
CO kdybychom se šli bavit o tom, jak udělat dobré vdolky, nebo že vrah je zahradník?
|
Federika |
|
(11.10.2020 21:42:32) Já to tady psala před pár týdny, třída mého syna měla náskok, protože škola nařídila roušky o něco dřív. Někdo se tu na mě sesypal, že si naše soukromé školy vysvětlují, jak chtějí a že děti by samozřejmě jinde šly do karantény a na testy. Ale Hygiena takhle nepostupuje. Samozřejmě pokud někdo chce, na testy si dojít může.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(11.10.2020 22:04:15) Půlko, dělám výborné vdolky :) základem je sádlo do těsta a hodně tvarohu
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 22:11:40) Nutně potřebuju takový, co dělala babička. Lidi si v receptech pletou vdolky s koblihama a s koláčema, a tak je nemůžu vygooglit. Zkoušela jsem to mnohokrát podle různých receptů a snědly se, ale byly většinou tuhý a nebyly to ty babiččiny.
Akorát u babičky tedy nebyl ani tvaroh ani sádlo. Tvatoh a sádlo dávala zase do bramorových lokší.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(11.10.2020 22:12:31) půlko, jak ty vdolky vypadaly? já dělám vdolky s tvarohovou náplní a povidly nahoře
|
Yuki 00,03,07 |
|
(11.10.2020 22:15:55) půlko
https://megvkuchyni.cz/recepty/moucniky/moravske-vdolky/
moravské vdolky, jen toho sypání nedávám teda tak moc
recept jdu pročíst, jestli se blíží tomu mýmu, ale je to podle obrázku ono?
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 22:44:58) Tohle jsou právě koláče. Vdolky jsou smažené na oleji a na nich povidla a šlehačka.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(11.10.2020 22:45:52) Pulko, tak hledej bavorské vdolky
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 22:53:13) Z bavorských jsem zkoušela snad všechno, ale nemůžu právě najít přesně to ono. Ale teda ono je to těžký. Babička a děda vyrostli na jižní moravě a pak žili většinu života na filipínách plus nějaké roky v indii, v pakistánu a tak,..... Mohli si vzít cokoliv odkudkoliv. Možná hledám něco, co neexistuje. Teda ty povidla byly morava, ale vím já, odkud byl ten "vdolek". Myslela jsem, že taky morava, ale mate mě, že se nedá vygooglit.
|
rišulka |
|
(11.10.2020 22:58:39) Půlko a není to takový ten kobližek, co se dává lžičkou do oleje a on se tam sám přetáčí? Od malička to považuju za kouzlo a miluju, jak to mamka dělá - a ona miluje povidla :) (já zas meruňkovou a ona je takové zlato, že se pak trápí tu marmeládu do toho nacpat ) Přesně nevím, ale ten tvaroh dává přímo do těsta.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(11.10.2020 23:06:00) rišulko, do tvarohových samootáčecích koblížků dáváte marmeládu nebo povidla? já nic, jenom je okoulím v cukru
|
rišulka |
|
(11.10.2020 23:27:30) Yuki, já péct neumím, to je moje ostuda, vyhraju si s vánočním, zvládnu linecké a zdobím ho na x způsobů, aby to vypadalo, že má více druhů, přidám vykrajované měsíčky a nějaký experiment, co vždy vyjde tak pochybně :) Mamka ty koblížky plní obojím, pro sebe povidly, pro mě meruňkovou, cukruje je navrchu. J´jda teď je mi po ní smutno, zítra se tam stavíme ze školy.
|
K_at |
|
(11.10.2020 23:29:47) Rišulko, sluníčko, nemůžeš být dokonalá! Aspoň to pečení .....
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 23:11:25) Tohle je podlouhlá placka, kde se při smažení samovolně vytvoří okraje, takže vznikne "mistička" na povidla.
Ale kulaté samootáčecí se mi líbí. Neznám, ale jdu zo nastudovat.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(11.10.2020 23:12:59) půlko, něco jako piroh?
|
Yuki 00,03,07 |
|
(11.10.2020 23:16:43) zkus zadat smažené pečivo a třeba z obrázků vybereš
|
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 23:20:45) Piroh mi zní jako plněná věc. Znám tedy jen ty ruské. Tohle je neplněná smažená placka. Něco jako tohle, ale není to přesně ono:
http://spicycrumbs.cz/2016/02/masopustni-vdolky/
Asi se musím smířit s tím, že to neexistuje.
|
angrešt |
|
(11.10.2020 23:26:47) Aha, v tom případě hledej Kniekuchle :) To bude skoro určitě ono
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 23:32:00) Je to ono. Mockrát díky, co já se toho nahledala.
|
angrešt |
|
(11.10.2020 23:35:56) rádo se stalo:) česky to můžeš najít jako "vytahované vdolky":)
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 23:37:02)
|
angrešt |
|
(11.10.2020 23:38:26) Máš kliku, já o tom psala někdy asi před rokem článek, tak jsme si dělala vdolkovou rešerši
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 23:39:04) vdolkovou rešerši
Hned zítra je udělám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(11.10.2020 23:19:04) Vdolky, ve kterých vzniká "mistička", jsou německé. Ty jsou kynuté a vypadají pak trochu po usmažení jak langoš, akorát nasladko.
A exotičtější vdolky by mohly být beignets, v nějaké kreolské podobě. Ty jsou z odpalovaného těsta.
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 23:29:10) Je to kynutá mistička. Tak děkuju moc, jdu hledat v němčině, to mě vůbec nenapadlo.
Zato už jsem teda googlila pakistánské dezerty, ale tam všechno vypadá jak pudink, knedlíček, kostička, knedlíček v pudinku nebo kostička v pudinku. Mistička nikde.
|
|
Žžena |
|
(12.10.2020 9:26:15) U nás (Brno-venkov) jsou vdolky placaté, cca 2 cm vysoké, NEmiskovité, a z netučného těsta. Smaží se z kynutého těsta, které je skoro stejné jako těsto na kynuté knedlíky, akorát jsou v něm místo vajec jen žloutky a mouka je hladká nebo polohrubá. Nemají vůbec ten lesklý koblihovitý povrch, jsou spíš suché.
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 9:32:27) Ještě jsem to konzultovala s maminku a za Brno venkov (Šlapanice) můžu prohlásit, že placaté smažené kynuté a 2cm vysoké, ale zároveň je to tučná mastná mistička.
To je zajímavý, jak zrovna vdolek je pro každýho něco jinýho (určitě i v těch Šlapanicích), zatímto třeba vepřový řízek nebo vepřo knedlo zelo je snad pro všechny totéž.
|
Žžena |
|
(12.10.2020 9:46:31) U nás vypadají vdolky zhruba takto (i když recept je jiný): https://www.varimesmarcelou.cz/prilohy-a-pecivo/na-sucho-pecene-vdolky-podle-moji-babicky-zadelavane-jogurtem.html
|
|
Žžena |
|
(12.10.2020 9:50:38) Půlko, vepřo knedlo zelo není pro všechny totéž! Třeba v tom zelí jsou velké rozdíly. U nás (brněnsko) to zelí figuruje na talíři prakticky jako omáčka. Tj. je toho docela hodně, knedlíky v tom můžeš "namočit" a obalit sousta. U tchánovců (sever Čech) je zelí na talíři maximálně pár lžic, je sušší a nemá "funkci omáčky".
|
Marika Letní |
|
(12.10.2020 9:54:15) Ano. V Čechách zelí není “rozteklé“ jako na Moravě.
A liší se krajově i knedlíky. Tchyně oblibuje takové ty houbovité měkké. Není v nich téměř žádná houska. Z mojí strany jsou tradiční jiné. Něco jako karlovarské nebo vídeňské, plné kosticek housky.
|
Žžena |
|
(12.10.2020 10:00:39) Marko, knedlíky jsou úplná věda! Tuhle jsem si dala v Jeseníkách kynuté knedlíky s borůvkami, a s našimi kynutými knedlíky to nemělo nic společného, bylo to z těsta jako buchta
|
Marika Letní |
|
(12.10.2020 10:09:01) Ženo ovocné knedlíky jsou taky hodně odlišné. Pro jednoho kynuté pro druhého tvarohové.
|
Žžena |
|
(12.10.2020 10:13:46) Marko, já jsem nemluvila o rozdílu tvarohové versus kynuté (ostatně ovocem se plní i bramborové), jsou rozdíly i mezi těmi kynutými.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.10.2020 10:28:53) Kynutý knedlíky jsou to samý co buchty, akorát uvařený ne upečený.
|
Žžena |
|
(12.10.2020 10:32:19) Inko, nejsou. Buchty jsou z hladké mouky a v těstě je tuk. Knedlíky jsou z hrubé a těsto je bez tuku.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.10.2020 10:38:16) Ovocný knedlíky jsou z polohrubý.
|
Žžena |
|
(12.10.2020 10:39:44) pak se nedivím, že vám chutnaj jak buchty
|
|
libik |
|
(12.10.2020 10:41:16) Já dělám i omáčkový z polohrubý
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.10.2020 10:43:45) Omáčkový dělám z hrubý, pokud ji mám
|
neznámá |
|
(12.10.2020 10:45:47) Já teda hrubou pouze do bramborových. Jsem byla na jaře překvapená, že lidi kupují zásoby hrubé mouky, my jsme velká rodina, ale 10kg hrubé mouky bych tu měla rok spíš víc.
|
|
|
|
|
|
libik |
|
(12.10.2020 10:35:48) Možná trochu míň mastný, ne?
|
|
|
neznámá |
|
(12.10.2020 10:33:54) Žženo a jak teda děláte kynuté ovocné knedlíky. Vždyť to je vařené buchtové těsto, u nás se těm borůvkovým říka "blbouny" a někdy se neplní, ale polejvají borůvkovým rozvarem - žahourem.
|
Lída+2 |
|
(12.10.2020 10:35:47) neznámá, na ty teda totožné těsto nemám.
Mám na to úplně jiné. Buchty tam toho je hodně včetně rumu dovnitř. A na knedlíky takové očesané.
|
neznámá |
|
(12.10.2020 10:39:12) Jo, očesané o rum, to ano. Ale přibližuje se buchtovému. Dávám polohrubou do obého, aj do kynutého přílohového knedlíku. Hrubou vlastně téměř nepoužívám, max na svítek.
|
|
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 10:37:30) Já snad založím založím diskuzi o žrádle, starých receptech a regionálních rozdílech. Stejně nám nic jinýho než jíst už nedovolí. I ten chlast nám zakázali.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.10.2020 10:40:21) Diskuse o žrádle jsou nejlepší.
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 10:47:25) Akorát diskuze o jídle by měla přes sérii oslích můstků stejný vývoj jako jakákoliv jiná:
1. jídlo našich babiček 2. jídlo jako od babičky bych si dala, ale se.e mě vaření 3. mě taky a navíc zavřou školy a jídelny 4. budeme vařit, pracovat a ještě učit děti, protože covid 5. třeba školy nezavřou 6. ale zavřou 7. chci, aby je zavřeli 8. seš úplně blbá 9. čím asi tak Prymula dneska přijde? 10. Prymula 11. covid 12. covid 13. Babiš 14. covid 15. covid 16. Prymula 17.........
|
Katka a 2 výrostci |
|
(12.10.2020 10:48:29)
|
|
neznámá |
|
(12.10.2020 10:49:11) 15) co bude mít PRymula k obědu 16)recept na palačinky a jiné placky, manžel je nakažený.
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 10:50:31) 17)manžel je nakažený - nedělej mu palačinky, udělej mu polívku A pití do flašky za 660.
|
neznámá |
|
(12.10.2020 10:51:33) Polívka se nedá propasírovat pod dveřmi.
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 10:53:18) Jo proto on chtěl té nemocné Konvalince furt cpát ty palačinky.
|
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(12.10.2020 13:23:48) Palačinky jedině bez mlíka ! nebo bez vajec ? Já už si nepamatuju přesně
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.10.2020 13:26:32) Bez obojího
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(12.10.2020 10:51:09) tak ono je to logické, když se přechází z jednoho tématu k druhému vlastně mě mnohem víc zaráží košatější diskuze, které se podaří udržet v korýtku původního tématu
|
|
Aninabe |
|
(12.10.2020 10:55:25) Půlko Že nás dneska ale natahujou na skřipec, co. Fakt bych ráda věděla, co si na nás soudruzi vymysleli...
|
Marika Letní |
|
(12.10.2020 11:00:36) Představuju si že hlasujou jestli zavřou školy nebo obchody. A vypadá to jako když se dohadovala porota ve filmu 12 rozhněvaných mužů.
|
|
|
Marika Letní |
|
(12.10.2020 10:56:51) Půlko
|
|
Vítr z hor |
|
(12.10.2020 11:00:22)
|
|
byvala radka |
|
(13.10.2020 15:10:44) je vidět, že máš zmáknuté komunikační strategie a o žrádle mi nic neříkejte, bo jsem týden v karanténě a už z toho vaření a pečení lezu po zdi jdu si nalít vínko nebo rum
|
|
|
|
babi_ |
|
(12.10.2020 10:46:01) Pozoruhodný vývoj: na jaře a v létě každá diskuze skončila u viru, nyní se diskuze o covidu pěkně rozkošatěla do vdolků knedlíků a buchet ...si snad něco upeču, piškot ke kafi aspoň ...tady má být ikonka šálku, ale se na ni nedostanu přes reklamní panel...
|
babi_ |
|
(12.10.2020 12:56:12) No, --, kdybych jela do kanclu, tak si taky něco koupím cestou nebo tam. Ale jsem doma, nezbývá než upéct
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(12.10.2020 10:37:35) Neznámá, u nás to právě NENÍ buchtové těsto. Je to spíš těsto jako na přílohový moravský knedlík. Hruba mouka, mlíko, vejce, trocha cukru, droždí, špetka soli. Žádný tuk.
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 9:57:08) Moje prababička jižní Moravy dělala k masu a knedlíkům zelí obou druhů. Jednomu říkala zelí a druhému ščáva. Nic jinýho se tam k nedělnímu obědu snad ani nejedlo. Jeden víkend zelí, druhý víkend ščáva, třetí víkend zelí,......
|
|
|
Peppa |
|
(12.10.2020 14:26:42) Do Šl. to mám kousek a za vdolek jsem vždy považovala přesně tuto smaženou mističku z kynutého těsta - takový menší langoš. Do mističky se picla marmeláda a/nebo tvaroh, ještě se to cukruje, kdyby v tom náhodou bylo málo energie :) Myslela jsem, že je to vdolek všude :)
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 16:00:46) Tak je to jasný.
Vdolek: Šlapanice - tenká sladká mistička Ostravsko a Klatovsko - slaná placka k masu a k mrkvi Praha - sladká koule jinde - další varianty
Já doteď fakt myslela, že je vdolek jen jeden. Někdo holky, někdo vdolky. Asi má to rčení ještě nějakou další vrstvu moudrosti ohledně různorodosti (vdolků a tedy i holek - tenká, kulatá, saldká, masová), o které jsem dosud netušila.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
libik |
|
(11.10.2020 23:27:51) Já myslela, že vdolek je takový to pečený v troubě, co se jí spíš na slano( k mrkvi dušený a tak), pak je vdoleček a ten je bavorský
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 23:36:03) U nás to byly vždycky smažený vdolky s povidlím a se šlehačkou. Vdolek naslano, vdoleček, ani vdolek z trouby vůbec neznám, ale pokud to existuje, tak není divu, že mi google pořád říkal, že to mám jíst ke kachně.
|
libik |
|
(11.10.2020 23:40:04) Půlko, jenže v písni je "pekla vdolky, z bílé mouky" nikoliv "smažila vdolky , z bílé mouky"
Myslím si, že původně se až tolik nesmažívalo, tuk byl drahej.., u nás se smažívaly akorát jidášky na Zelenej čtvrtek a a pak samozřejmě řízky
|
angrešt |
|
(11.10.2020 23:42:47) libiku, smažívalo se ve velkém v masopustě (výsledek mé světové vdolkové rešerše zahrnující evropské i karibské vdolky :D) , protože se musel zlikvidovat žovčišný tuk, který se pak v postě prakticky nesměl používat a do velikonoc by se zkazil. Proto je masopustní pečivo z většiny smažené. A odtud názvy jako Mardi gras a tak :)
Jinak se skutečně moc nesmažilo.
|
libik |
|
(11.10.2020 23:55:33) Díky, Angrešt
|
|
|
Půlka psa |
|
(11.10.2020 23:44:03) Kde jsou vdolky s povidly, tam je moje obydlí, když už vdolky nejsou víc, zklamanou má Lidla líc.
Z toho zase plyne, že to jí k povidlům a ne k mrkvi.
|
libik |
|
(12.10.2020 0:01:29)
Ale jo, ona i ta, co je pekla z bílý mouky, tak je, jak známo, sypala perníkem.
U nás se říkalo ale vdolky tomu, čemu se třeba v Plzni říká rozpek.
Já smažený vdolky nedělám, napřed chudoba (olej), pak fobie z fritiťáku, aby ho na sebe dítě nestrhlo a nakonec zdravá strava, takže neznám postup, ale kdybych je musela někde udělat bez internetu, asi budu smažit stejné (možná řidší) těsto jako na ty rozpeky
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 0:05:55) Tak rozpek neznám vůbec. My měli jen vdolky a lokše.
|
rišulka |
|
(12.10.2020 0:08:19) Valašská Polanka, Francova Lhota :) tam se to smaží nasladko na masopust
Lokše jsou z brambor vařených
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 0:11:42) Lokše jsou nekynuté z brambor a mouky nasucho na plotně. Vdolky kynuté z mouky a smažené na oleji. K obojímu patří povidla a použizí je stejné, což vedlo vždy k dotazu babičky, jestli má udělat lokše nebo vdolky.
|
Begonie |
|
(12.10.2020 9:50:42) Tomudle nekynutému z brambor nasucho na plotne rikala moje sumavska babicka třepanky. Bylo to strasne dobry, s makem, rolovany jako palačinka, necim se to mastilo, ale nevim jestli sadlem nebo maslem. Nikde jinde nez na Sumave jsem to nejedla.
|
|
byvala radka |
|
(13.10.2020 15:19:59) nejlepší josu zeláky nasekané syrové zelí, hrubá mouka, vejce, sůl peče se nasucho na plotně a může se mazat sádlem (upečené), ale nám děckám nejvíc chutnaly suché vždycky jsme babku prosily, ať udělá zeláky
|
Půlka psa |
|
(13.10.2020 15:22:49) Radko, to je zelí z hlávky nebo kysaný? Zkusila bych to večer a mám tu obojí, ale nevím, který z nich tam vrazit.
|
byvala radka |
|
(13.10.2020 15:24:11) hlávkové syrové je to moc dobré, ale poměr nevím, babka to dělala od oka
|
Půlka psa |
|
(13.10.2020 15:51:17) Super, díky. Zkusím to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(12.10.2020 6:02:16) Půlko, u babičky se vdolky pekly v troubě. Ty jsem dělala aasi třikrát v životě.
sama občas dělám koblihy - smažené nebo ze stejného těsta bavorské vdolečky - taky smažené, s povidly a tvrdým tvarohem ( já rozmařile s domu šlehanou šlehačkou). Ty bavorské vdolečky navíc vykrajuju vykrajovátkem ve tvaru kytičky, tak na míse vypadají hezky.
(foto ilustrační, tolik se s tím nemažu)
|
Senedra |
|
(12.10.2020 6:02:46)
|
|
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(12.10.2020 5:37:12) Půlka psa, myslíš tyto:
To mám recept po mé babičce a jedlo se to jako oběd. Bramboračka a druhý toto a hrnec jablkových povidel k tomu.
|
libik |
|
(12.10.2020 7:51:14) Jééé, to jsou moje vdolky
Ano, k bramboračce se to jedlo a k ovocné teplé kaši, které se u nás říkalo "merenda"(švestková, jabková)
|
Lída+2 |
|
(12.10.2020 7:52:54) .libik, já je peču často.
|
|
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 7:58:04) Vůbec, tohle je baculatý pečený a moje jsou propadlý smažený. Už jsem zjistila, že na to mjusím jít v němčině, jak tady psala Angrešt. Kniekuchle
|
Půlka psa |
|
(12.10.2020 8:22:38) Každpádně moc díky všem. Našla jsem, co jsem hledala a navíc se mi rozšířily obzory, co všechno může znamenat vdolek. A ještě jednou se omlouvám zakladatelce, měla jsem si založit vlastní vdolkotéma, ale půdodně to měl být jen řečnický obrat.
|
libik |
|
(12.10.2020 8:27:18) My zase děkujeme za vdolkovou vsuvku, já už bych se asi bavila radši i o ......než o covidu.
|
|
|
|
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(11.10.2020 22:41:32) Půlko, vdolky dělávám, běžné buchtové těsto, udělám bochánky, pomažu vejcem, sypu mákem, peču na plechu. Moje babi je dělala přímo na dně trouby a byly úchvatný...třeba to bude tím. Tedy u nás vdolky = těsto bez náplně, sypané mákem, přikusuje se to třeba ke gulášovce
|
|
|
|