susu. |
|
(5.12.2020 22:16:54) Já jsem na klasiku, kterou si pamatuju ze svého dětství - linecké (klidně na víc způsobů), išlské, medvědí tlapky, perníčky, marokánky, vanilkové rohlíčky, pařížské tyčinky, griliáš, mandlové pusinky, mandlové obloučky, včelí úly, košíčky, slepované ořechy, ... a pár dalších, co je dělám málo, ale mám na ně recept.
Ty nové druhy mi většinou moc nechutnají. Kdysi někdo přivezl na akci velkou krabici cukroví, neznala jsem ani jeden druh, bylo všechno takové nehezké, prostě různé tvary z různých těst, bez slepování i bez zdobení a chutnalo to všechno podobně a nezajímavě, nesladké. Přišlo mi to líto práce na takové nedobré cukroví a takovou hromadu.
|
Půlka psa |
|
(5.12.2020 22:22:24) Přišlo mi to líto práce na takové nedobré cukroví a takovou hromadu."
To mi přijde celoživotně. Z pečeného cukroví mi nechutná vůbec nic a jako dítěti mi nikdy nebylo jasné, proč to něčeho takovýho někdo investuje čas.
|
Tinity |
|
(5.12.2020 22:35:09) Půlko, přesně tak to mám já. Od dětství mi žádné cukroví nechutnalo, občas jsem se podílela na výrobě. V dospělosti nikdy, je to opravdu pro mne nechutná věc a výroba ztráta času. Stejně to má i můj muž a nejmladší syn - milujeme dobrou čokoládu. Běsnění ohledně cukroví nerozumím
|
Půlka psa |
|
(5.12.2020 22:40:46) Já se ani nepodílela, protože u nás doma se pečené cukroví nedělalo. Moje babička teda nějaké dělá, ale většinu života nežila v ČR a dělá tím pádem hlavně nějaké asijské vánoční cukroví. Speciální na tom je, že je stejně hnusný jako to český. Leckde na světě si dali záležet, aby na Vánoce přišli s něčím suchým a nedobrým
|
Okolík |
|
(5.12.2020 22:45:40) Půlko, český vánoční cukroví je moc dobrý. Ale musí se umět udělat. Když to sama neumíš, možná ani nemáš ráda sladký,vrak se nedivím tvému názoru. Ale nesouhlasím. Nicméně pečení cukroví není povinný. Jsou lidi co neměli rádi cukroví, ale jen ochutnali něčí povedený výtvor, divili se.
|
Půlka psa |
|
(5.12.2020 22:54:21) Na sladký nejsem, ale na něco sem tam i mám chuť. Ale vždycky třeba na šlehačkový dort s ovocem, na štrůdl nebo na nějakou podobnou šťavnatou věc. Nechutná mi nic suchýho - sušenky, čokoládové oplatky, vánoční cukroví,.....
Jsou nějaké nepečené druhy, třeba takové šlehačkové kuličky, co dělá babička až těsně před Vánoci, ale z takových těch klasických suchých druhů fakt nic a nepomůže tomu ke zvlhčení žádný krém a žádná marmeláda světa. Filipínci zase mají jako cukroví něco jako domácí dlouhé piškoty. Taky divná suchá věc.
|
Senedra |
|
(5.12.2020 23:35:13) Půlko, moje mamka taky moc na pečení není, nicméně se vždycky před vánocemi vybičovala a pekla - ale svým způsobem. Až někdy v pubertě jsem zjistila, že se rohlíčky nedělají z kokosu ( dostávala ho jako dárek od ROH), ale z oříšků
Takže vlastně všechno cukroví, které peču, jsem se víceméně naučila sama ( až na perníčky, ale ty jsme prosadily se sestrou, mamka sehnala recept, ale my dvě pekly a zdobily), případně jsem vyzkoušela několik receptů, než jsem narazila na takový, který nám doma chutná.
A zrovna včera jsem pekla - ne tedy cukroví, ale něco adventního - tvarohovou štolu od angrešta. Takže vánoce jsou za dveřmi Většinou peču štolu a trdelníkové rohlíčky na besídku do školy.
|
|
susu. |
|
(6.12.2020 15:52:09) Půlko, třeba já zase sušenky všeho druhu miluju. Naopak jsem v dětství odmítala cokoli máslového a šlehačkového, ale to už jsem se naučila a láska k sušenkám mi zůstala. Ale mám ráda dobré sušenky, které nějak konkrétně chutnají - karamelově, oříškově, máslově, čokoládově, citronově, kávově,...... No a české cukroví ve formě slepovaných sušenek s náplní, wauu. No a myslím, že naši předkové holt na vánoce přišli s cukrovím, které vydrží a ze surovin dostupných v zimě.
|
|
|
daba+holčička |
|
(5.12.2020 23:37:37) Taktak, já mám ráda české cukroví i neslepované kromě lineckého. Ve většině jsou spousty másla a ořechů, takže je to dobré i tak. Třeba ořechy, pracny. Taky jsem jedna nedobré tvrdé cukroví ale nikdy nebylo naše (moje, mamky, babiček)
jinak mám ráda medové kolečka polité čokoládou a slepené hmotou z másla, piškotových drobků a pomerančové šťávy. Je to takové jiné.
cukroví: 200 g hl. mouky, 140 g másla, 70g cukru, na špičku nože prdopeč, 1 vejce, 3 lžíce medu. Klasika vyválet, vykrájet, upéct.
náplň smíchat mleté piškty, máslo, cukr a pomerančovou šťávu až vznikne něco, co se dá mazat - přesný recept nemám je to moje invence
poleva klasika čokoláda na vaření s kouskem másla, zdobím pár kostčkaa kandované kůry
|
Senedra |
|
(5.12.2020 23:47:20) dabo - ta šťáva - ta je vymačkaná z pomeranče?
|
daba+holčička |
|
(5.12.2020 23:49:29) jo, z pomeranče, na vánoce většinou nějaký máme :)
|
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(6.12.2020 6:18:18) Půlka, já si myslela , že na cukroví nelze nic zkazit do té doby než přistál tác na stole od třetí manželky tchána.
Strašný, strašný. Kluci mi do toho kousli a podavali mi to,. V autě řešili, že jim to nechutnalo, takže přednáška, že co si kdo vezme si příště dojí.
Už si tam cukroví nebrali.
Ona asi moc dobře nevarila, protože chlebíčky mi tam taky nechutnají.
|
|
|
|
|
Monika |
|
(5.12.2020 22:24:00) Susu, já mám teorii, že až na výjimky chutná nejlíp většinou to nejkomplikovanější cukroví, tj. různé kombinované, kde se část peče, zčásti děláš náplň (která se třeba i musí skladovat v lednici) a na to ještě nějaká dobrůtka (oříšek, višeň ...) To "bez slepování, bez zdobení" je většinou nuda, pokud to nejsou zrovna vanilkové rohlíčky
|
|
|