Lenka Pražanda |
|
(9.2.2021 13:36:51) Máte vyzkoušený recept na domácí rohlíky které budou měkoučké a nadýchané? Jako ty kupované? Pekla jsem podle tohoto: 500g mouky,300ml mléka, 1 vejce, 2 lžíce másla (dala jsem olej na radu kamarádky), droždí, sůl, cukr. Těsto bylo hebké, dobře vykynulo, ale po upečení jsou rohlíky tuhé. Spíš jako bageta, kterou nejím. I když chuťově jsou výborné. Pečením to není, kynuté těsto umím. Buchty a koláče tuhé nemám. Pište svoje zkušenosti s domácím slaným pečivem. Děkuji.
|
neznámá |
|
(9.2.2021 13:44:15) Místo másla dej sádlo a nech vytvarované rohlíky dlouho kynout, nechávám asi hodinku, alepoužívám méně droždí než je většinou běžné. Zkus tyto http://www.pekarnomanie.cz/obycejne-ceske-klasicke-rohliky/ A nebo vyhledej slánek a zkus rohlíky ze slánku.
|
neznámá |
|
(9.2.2021 13:46:24) A koukám, že používáš vejce, to vynechej. Fakt jenom vodu, droždí a tuk.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.2.2021 13:47:59) Vejce ne, to tvrdne.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(9.2.2021 13:55:22) Mouka, voda, droždí je těsto na pizzu. Studená je fakt tuhá. Ve všech receptech co jsem našla bylo vejce. Někde voda, někde mléko
|
neznámá |
|
(9.2.2021 14:05:21) Pizzu dělám dvakrát do roka, myslím, že rozdíl bude v tuku. Rohlíky obsahují více tuku. Fakt zkus vynechat vejce a mlíko, těsto dlouho hnětat (hnětu v robotu asi 10minut), i tvarované rohlíky nech dlouho kynout a před pečením rohlíky potři vodou a zapař troubu. Nebudou jako kupované, ale tuhé určitě nebudou.
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(9.2.2021 13:45:44) Furt hledám, ale pár tipů: zcela určitě ne vejce a ne mléko, osvědčilo se mi smíchat hladkou s polohrubou, jako tuk sádlo, s olejem nemám zkušenost, nepoužívám ho při pečení. Nepodcenit druhé kynutí, jinak jsou hutný.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.2.2021 13:47:06) Moje bohaté zkušenosti s pečením říkaj, že to nejde. V pekárně do toho přidávaj nějakou zlepšující přísadu. Dá se sehnat, ale těžko. Pekla jsem hodně dobrý rohlíky, ale jako z obchodu nebyly.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.2.2021 13:50:37) Lactorex
|
|
neznámá |
|
(9.2.2021 13:53:05) Já si myslím také, mám je dobré, ale nejsou jak z pekárny. Ještě chci zkusit ke kvasnicím přidat trošku kypřícího prášku nebo jsem četla o použítí celaskonu do kynutých těst, měl by pomoci mouce k zadržení bublin a tím lepší struktuře.
|
|
|
Pole levandulové |
|
(9.2.2021 13:53:27) Používám recept, který má na svých stránkách Cuketka, povedou se pokaždé a jsou dobré. Koukni https://recepty.cuketka.cz/rohliky/
|
Lenka Pražanda |
|
(9.2.2021 14:04:05) Díky. Tady je to skvěle vysvětlené. Mám špatně postup Já jsem vykynuté těsto rovnou tvarovala a dala péct.
|
|
|
adelaide k. |
|
(9.2.2021 15:04:10) Vejce tam nemá žádný význam, mléko taky ne. Ale můžeš ho dát. Pro vláčnost a zároveň křupavost nejlíp funguje sádlo. Ale takové jako z obchodu nikdy nebudou (ne že by nebyly dobré, chuťově super, ale taková ta vatová nadýchynost doma docílit nejde). Leda koupit průmyslovou směs :D
|
|
TaJ |
|
(9.2.2021 15:14:58) Zrovna předevčírem jsem poprvé zkoušela domácí rohlíky...pekla jsem podle stránek Kuchařka pro dceru a byly výborné, je tam i podrobný postup, vejce ani cukr tam není... čerstvé byly nej, ale i druhý den všechny zbylé zmizely😊
|
TaJ |
|
(9.2.2021 15:19:11) Vlastně špetka cukru jo, do kvásku, ale jinak jen mouka, olej, mléko a sůl...a droždí.
|
|
|
Analfabeta |
|
(9.2.2021 15:29:09) Nedávej tam vejce, mléko ani máslo. Jen vodu a sádlo.
|
Maci1 |
|
(9.2.2021 15:56:17) Tvrdnutí kynutého těsta způsobuje bílek. Žloutek ničemu nevadí.
|
|
|
Termix |
|
(9.2.2021 15:29:17) Moje rohlíky: 260 ml vody, 50g sádla, 1,5 lžičky soli, 500 g mouky, dávám jakoukoliv, nejčastěji polohrubou, půlku kostky droždí a lžičku cukru. Udělám těsto a 90 minut nechám kynout, smotám rohlíky, housky, kaiserky, pletýnky ... , nechám kynout cca 15 minut, potřu vajíčkem, nasypu mák, kmín.. a dám do vyhřáté trouby na cca 20 minut.
Už několik let jsme nekoupili ani kousek žádného pečiva.
|
|
Maci1 |
|
(9.2.2021 15:54:48) Já dělám tyto: 1 kg mouky (lze míchat různé druhy, nejčastěji dávám 400 g hladké, 300 g hrubé a 300 g celozrnné) lžíce cukru lžíce soli 2 žloutky 10 lžic oleje 0,5 l mléka droždí
Po vykynutí těsto rozválet, nakrájet na trojúhelníky a umotat rohlíky, ty pak nechat ještě cca 30 minut dokynout, pak potřít bílkem a upéct (v troubě by mělo být vlhko - moje má na to spec. program, napřed cca 10-15 minut na 200°C, pak stáhnout na 180°C). Jsou vynikající, kupované už pak chtít nebudeš .
|
Maci1 |
|
(9.2.2021 20:34:59) Lžíce, zarovnaná.
|
|
|
|