Hana36 |
|
(21.2.2021 8:35:31) Uvažuji o koupi na steaky, bramborové placky a palačinky. Našla jsem značku Lodge, zjistila jsem, že se jedná asi o nejlevnější variantu opravdové litiny. V návodu píšou určeno k tepelné úpravě potravin na tuku. Jenže ty placky potřebuji dělat bez tuku. Tak nevím, zda do toho jít či ne.
|
Vítr z hor |
|
(21.2.2021 9:12:13) Když jsem kupovala litinu, hodně jsem řešila původ. Tedy aby to bylo vyráběno někde, kde je kontrola nad složením, čili ideálně Evropa, USA apod. Vyšel mi z toho buď Staub nebo Le Creuset (mají vrstvu smaltu, Staub tmavou, Le Creuset světlou), kdybych trvala na surovém povrchu (což jsem vyloučila), tak ještě Skeppshult. Na časté vaření bych se asi bála brát něco z Číny. U grilu mi to nevadí, buď že grilujeme málo, anebo že to stejně z principu není zdravé
|
Fern |
|
(21.2.2021 9:28:23) Spousta firem si nechává komponenty vyrábět v číně, tady jen montuje a je to Made in Europě.
|
Vítr z hor |
|
(21.2.2021 9:59:44) Jj, není jednoduché to hlídat, pokud má člověk pocit, že na tom záleží. Zrovna u hrnce, v němž vařím jídlo, to pokládám za důležité. Mnou zmíněné značky vyrábějí (nebo teda v době, kdy jsem to řešila, vyráběly) litinu v Evropě.
|
|
|
K_at |
|
(21.2.2021 9:34:32) Větře, a klasika Sfinx? Máme od nich pár kusů už asi 20 let. A spokojenost velká.
|
Vítr z hor |
|
(21.2.2021 10:05:57) Kat, nevím, jak před 20 lety, ale i když nemám čas dohledávat, tak z informace "All the products are made according to the Czech and EU legislation." soudím, že litinu nevyrábějí ani v EU, bo by se hned pochlubili, natož v ČR. Jejich smalt je ale podle mě český (aniž bych to tedy blíž zkoumala, přece jen jsou tradiční výrobce, tak snad to neposlali do Číny).
|
K_at |
|
(21.2.2021 10:23:08) Větře, no jo. Ale měnit nebudu.
|
kachna_ |
|
(21.2.2021 14:39:31) mezi litinou a smaltem od sfinxu (tím tmavě modrým) jsem se rozhodovala, když jsem kupovala pánev. Vybrala jsem litinu, ale zpětně bych si asi vybrala Sfinxe.
|
|
|
|
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(21.2.2021 10:18:26) Mám pánev Lodge, na placky pečené nasucho (pekáče, laty, osúchy) geniální. Je potřeba ji občas "zajet" v troubě, to dělám třeba po chlebu, když je trouba horká. Natřu tukem, zapeču naprázdno.
Jinak se na tom ty placky pečou v podstatě nasucho. Hodím je tam, přichytí se, ale jak se opečou, tak se pustí. Jakmile to přestane takhle fungovat, dám mikromalé množství tuku (třeba přejedu mastným ubrouskem), aby se zase "napekl", a jedu dál.
|
Hana36 |
|
(21.2.2021 10:29:24) Takže doporučujete? Chápu, že máte v podstatě surové železo bez smaltu? Moje babička měla ještě stará kamna, pak to vyměnila za plynový sporák a dělala placky na litinové podložce pod hrnce. Já mám indukci, dělám to na Tefal s nějakým lepším povrchem, ale raděj to maličko podmáznu. Každopádně všechny moderní pánve jsou po roce zprohýbané. Tak si říkám, že poprvé v životě zkusím koupit litinu.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(21.2.2021 10:55:54) Já mám litinový hrnec (polévaný), ten je skvělý (ikeácká napodobenina Le Creuset). I když teda Čína. Pak tuhle litinovou pánev Lodge bez povrchové úpravy, taky boží. Pak litinový lívanečník Sfinx, resp. ono to není lité, ale lisované, taková ta klasická modře polévaná pánev. Fajn, ale ne na indukci, protože ten zprohýbaný tvar se nerovnoměrně prohřívá. Pak litinový tál Skeppshult, ten používám hlavně do trouby na pečení chleba. Bez povrchové úpravy.
Všecko to miluju, i když to nepolévané při špatné péči může reznout a nesmí to do myčky. Taky to moc nemyju, jen opláchnu a vytřu.
|
|
Vítr z hor |
|
(21.2.2021 12:32:44) Rozhodně ano. Jen teda údržba je bezvýznamně náročnější než u nerezu – nejde do myčky, je to těžké, musí se to umýt v ruce, nenechávat v tom stát jídlo, občas naolejovat. Litina je skvělá a je radost v ní vařit
|
|
byvala radka |
|
(22.2.2021 13:31:50) já mám též litinu, starou po tchyni peče dobře
|
|
|
|
|