Martina, 2 kluci |
|
(15.12.2022 16:28:16) Právě mi zdechl po třech letech kávovar Tchibo Esperto Latte, potřebuji vybrat nový. Nechci se nechat natlačit MM do nějaké předražené obří krabice, na netu jsem koukala a nic moc nevykoukala. Mam rada cappuccino, latte, takže si chci pěnit mléko, ideálně aby se odsávalo z krabice přes kávovar a doteklo do sklenice. Piju 1 kafe denně, takže nechci nádobku na mléko. Stroj bych chtěla úzký, aby nezabíral místo. Nemáte nápad, zkušenost?
|
DaVinci |
|
(15.12.2022 16:50:28) Po jednom kafi budeš mýt tu hadičku, co odsává mléko z krabice? Já mám Delonghi s tryskou na napěnění, dám mléko rovnou do hrnku, napěním, trysku otřu a udělám si kávu.
|
Vítr z hor |
|
(15.12.2022 17:15:59) V praci mame Siemens, asi ma hadicku, ted nevim, kafe mi z nej chutna, byt je takove obyc. Doma mam Juru s hadickou, kafe je lehce nakysle. Z obou piju jen kavu s nejakou formou mleka. Chutove a kvalitou peny mi vic sedi Jura.
Jsem ale rozmazlena, takze espresso mi chutna bud jen z mokka konvicky nebo z velkeho nedomaciho stroje. Ostatni si ho klidne daji i z techto dvou stroju.
Z LG a Delonghi mi moc nechutna nic (ale v nouzi je to vlastne fuk, ze).
|
babi_ |
|
(15.12.2022 17:36:35) Tak dosud jsem si myslela, že na chuť kávy má největší vliv surovina - tedy ta kávová zrna. Vážně "nakyslou" chuť vyrobí konkrétní přístroj? Piju nejraději turka, a je fakt, že espresso mi většinou přijde nakyslé, takže se mu vyhýbám. Mám ráda hořkou chuť, ne nakyslou (nesladím, nemlíkuju). Je to jeden z důvodů, proč zůstávám u turka, pokud ho tedy v kavárně vůbec vedou... Měla jsem za to, že je to tím, že do přístrojů se používají jiná kávová zrna. Plus tedy se to ještě nějak přepálí, takže je to horší, než jenom zalité. Je tedy možné podle značky přístroje odhadnout, zda mi bude chutnat espresso?
|
Len |
|
(15.12.2022 17:41:23) Babi, pokud neni ta kava sama nakysla (a treba tohle preferuju, vyhledavam svetle prazene kavy z urcitych oblasti, zejmena africke), tak to muze byt teplotou vody, kterou obecne automaty maji nizsi, vyjimkou jsou nove rady DeLonghi s bean select systemem. Vice prazene kavy se sparuji vodou kolem 90 stupnu, stredne a svetleji prazene kavy pak vodou 94 stupnu a vice. A jeste je dulezite mleti, svetlejsi kavy potrebuji jemnejsi stejnomerne mleti, proto v automatu vetsinou nebudou mit tu spravnou chut, ten mlynek nemele tak stejnomerne a jemne ako samostatne mlynky (v urcite kvalite, zhruba cenova relace 12 tisic Kc a vice).
|
babi_ |
|
(15.12.2022 17:48:08) Len, děkuji. To všechno dává smysl. Ale ještě jednou pro blondýnu: takže když přijdu do kavárny, kterou neznám (nemám vyzkoušenou jejich kávu) a pohlédnu na přístroj, tak která značka bude produkovat spíše nenakyslou kávu? DeLonghi? Většinou již uvádějí, z čeho kávu dělají, v tom se celkem orientuji (co znám a ne/chci), takže ještě vychytat ten přístroj...
|
Len |
|
(15.12.2022 17:53:55) Babi, pokud by v kavarne, kde lidem kavu za penize prodavaji, byl automat, tak bych utekla V kavarne musi byt poradny pakovy kavovar a velmi kvalitni (drahy) mlynek, kavovar s nastavitelnou teplotou, mlynek pravidelne serizovany podle zrn. Nejvetsi voditko je v tomhle barva zrn v zasobniku mlynku, cim tmavsi, tim pravdepodobnejsi, ze kava bude do horka.
|
Len |
|
(15.12.2022 17:59:14) Jeste jsem ve vyctu zapomnela na tlak. Casto udavanych 15 baru a vice je absolutne mimo, to roztrhne pripraveny puk kavy a pak to protece ruznymi skulinkami, coz take prispiva ke kyselosti. Optimalni tlak je 8-9 baru, pokud jde o svetlejsi kavy, tak mene je lepsi. V kavarne to budou mit serizene, u automatu tohle seridit nejde.
|
|
babi_ |
|
(15.12.2022 18:04:17) Len, přístroji v kavárně říkám přístroj, ať je to co je to - patrně je to vždycky "pořádný pákový kávovar", kafe si vyberu "svoje" hořké (není-li či obsluha neví, dám si radši čaj), a přesto je espresso nakyslé. Tak asi si to blbě seříděj a nastavěj teplotu... ok, prostě sázka do loterie. Shodou okolností se relativně často nacházím v neznámých kavárnách, tak je to pro mě holt trochu téma
EDIT: jo a DĚKUJI
|
Len |
|
(15.12.2022 19:32:48) Babi, u tech pakovek je hodne parametru, ktere musi byt dobre nastavene. Je to nahrati kavovaru, gramaz zrn, mleti, tlak, teplota, mnozstvi vody, ktere pukem protece, rychlost prutoku, samotna priprava puku... Kazdy barista to muze delat jinak, takze i ze stejnych zrn bude ruzny vysledny produkt. Ja mam pakovku doma, automaty jen na recenze pro obchody, a nekdy je to trochu loterie, jak se mi to zrovna povede.
|
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(15.12.2022 19:25:14) Babi, ja tu kyselost v espressu citim a trochu mi vadi. Kdyz jsem pristroj koupila, nejdriv jsem zkousela ruzne kavy, ale do kysela slo vsechno, i to, co jsem znala a puvodne kysele nebylo. Pak jsem zjistila, ze nakysla je uz voda. Dela to filtr, ktery zmekcuje vodu, aby kavovar nezarostl vodnim kamenem. Nemusi se pouzivat, pry staci odvapnovat tabletami. Ale my mame hodne tvrdou vodu, tak jsem se o kavovar bala a radeji pouzivam ten filtr. Ostatne jsem si zvykla na latte a capuccino, tak mi to nevadi.
|
Len |
|
(15.12.2022 19:34:34) No a voda je dalsi velka promenna. Ja mam specialni osmozni filtr na kavu, s remineralizaci. Kavovary nejcasteji umiraji na spatnou vodu a chut kavy to samozrejme take enormne ovlivnuje.
|
*Kate* |
|
(15.12.2022 21:40:45) "osmozni filtr na kavu, s remineralizaci"
Šmankote. O tom slyším poprvé. Ale neberte mě vážně, jedu z večírku, s tímhle v uších
https://m.youtube.com/watch?v=z1rYmzQ8C9Q
|
*Kate* |
|
(15.12.2022 21:49:08) Hej, oni nazpívali tohle, to jste věděli?
https://m.youtube.com/watch?v=r57Fp3goxOU
|
K_at |
|
(15.12.2022 22:02:17) Kate, zní to dobře.
|
*Kate* |
|
(15.12.2022 22:11:38) Díky Kat. Trocha kýče k Vánocům patří, já tomu říkám "poplačte si s Chrisem Martinem":)
|
K_at |
|
(15.12.2022 22:14:19) Já mám ráda ten originál. A tohle je víc "tlumené, jednoduché".
|
|
|
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(15.12.2022 22:25:37) Len, to je už nad moje chuťové buňky, stačí mi moje dobrý zrnka od goril a naplněný mléko.
|
|
Vítr z hor |
|
(16.12.2022 6:39:02) Ha, taky o nem slysim poprve!
Zkusim to prozkoumat, mozna by to vyresilo problem. Nase voda ze studni je totiz tak extremne tvrda, ze si sousedi berou vodu na kavu ze studanky (sice nam usti primo pred barakem, ale mne se tam proste nechce).
Vodu ze studny nejdriv prohanim filtrem Brita v lednici, pak ji dam do kavovaru, ktery ma jakousi vlastni filtracni smart patronu.
Po mnoha pokusech (tedy nejdriv s tim nastavovanim kavovaru, jak jsi mi uz kdysi radila a zmenami zrn) jsem zjistila, ze prave tahle smart patrona od Jury dela tu nakyslou chut. Svagr ma tedy starsi model Jury jeste na ne-smart patrony a ukazalo se, ze problem s chuti vody je stejny jako u me. Takze bych mela napsat spis, ze to delaji ty Jura-patrony. Nejruznejsi Brita-Maxtra-patrony, co jsem uz vyzkousela (z ruznych zdroju, zemi, s ruznou specializaci na tvrdou nebo buhvijakou vodu) naopak nakyslou chut nedelaji. Ale patrony Brita zas nejsou propojene s kavovarem, ktery si zarve, kdyz patrona dojde.
|
|
|
babi_ |
|
(15.12.2022 19:50:12) Ahááá, filtr změkčující vodu... nojo, tak doma mám hodně tvrdou, z té si dělám svého turka (případně frenchpress, když mě vidí děti, které se domnívají, že mi lógr může ničit zdraví, ale to je chuťově stejné), takže cokoli demineralizovaného holt chutná jinak, to je jasný.
|
Len |
|
(16.12.2022 9:10:27) Babi, ano, tvrda voda dela horkou chut v kave, mimo jine. Do automatu a do prosumer kavovaru to dat nejde, protoze to kavovar zcela jiste zabije. Kazde odvapnovani je pro system problem, proto je preferovana volba nemuset nikdy odvapnovat. Ja si poridila poradny filtr, kdyz jsem si koupila dvoubojlerovou pakovku, na to proste Brita s londynskou vodou nestaci.
|
|
|
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(15.12.2022 22:23:45) Da Vinci, zažila jsem, že se ta hadička proplachovala automaticky, jenom se otřel ten konec, co byl zanořený do mléka. Jen ty užší přístroje ji nemají.
|
|
|
Len |
|
(15.12.2022 17:03:14) Na hadicku jsou Nivona, Siemens, Jura, Melitta... Nektere maji samocisteni hadicky a nektere ne, pro me by tohle bylo rozhodujici. Pro ne tak caste pouzivani je skvela Jura Ena8, je hezka a mala, ale hadicku je treba proplachovat bud rucne a nebo vytahovat jejich nadobku. Take lze konec hadicky dat do hrnku s vodou a proplachnout na program mlecne peny, ale podle meho to pak neni vycistene dostatecne, Nivona i Melitta ma cisteni horkou parou automaticky, to je mnohem pohodlnejsi. Nadobku bych nezatracovala, procisteni je automaticke a po vypotrebovani mleka je stoprocentni nalozit vse do Rinza nebo podobneho roztoku, pak nehrozi smradlava brcka a podobne (bohuzel DeLonghi tohle vubec nema v navodech napsane a lidem pak vnitrky smradnou, jinak nez roztokem to proste vycistit nejde). No a nebo Philips Latte Go. Ovsem, ma ho svagrova a to kafe z toho fakt neni dobre, oproti treba Nivone nebo Melitte je to bida, jak mleko, tak kava.
|
Vítr z hor |
|
(15.12.2022 17:19:59) Len, nevis prosim, zda se da nahradit ten tekuty cistic mlecnych cest od Jury jinou znackou? Prestali ho tu prodavat a zavedli jakesi rozpousteci tablety, coz je pro me neprakticke.
|
Len |
|
(15.12.2022 17:25:52) Vetre, da, Rinza je asi nejznamejsi, jinak treba Melitta, siemens, Nivona vyrabi sve cistice na stejne bazi. Ty tablety jsou naprd, je treba napustit na ne teplou vodu a tak tri minuty pockat, jinak se nerozpusti, nevycisti nic a v nejhorsim ucpe hadicku. Zase jedna "inovace". Pritom to bylo delane jen pro Z10, ktera ma cely proces automaticky, napousti si tam teplou vodu sama.
|
Vítr z hor |
|
(15.12.2022 19:19:43) Len, dekuji
|
|
|
|
|
Balbína |
|
(15.12.2022 21:36:28) Mame pakovy DeLonghi a super. Zabere malo mista. Dava se do nej tedy mleta kava, poridili jsme jeste elektr. mlynek. A nebo kupovat mletou, neni spatne. Napenovac mleka ma.
|
Martina, 2 kluci |
|
(15.12.2022 22:26:47) Balbíno, mám doma 2 kg oblíbených kávových zrn, potrebuju kávovar k nim
|
Balbína |
|
(16.12.2022 0:53:21) Pak ten mlynek k tomu.
|
|
|
|
|