Hanka-1978 |
|
(13.2.2023 16:41:52) Chci se zeptat - děláte někdo vánočku z žitné mouky? Třeba napůl se špaldovou? Já dělávám na Vánoce půl špaldová celozrnná hladká a půl špaldová polohrubá. Chtěla bych zkusit tu žitnou celozrnnou, asi na půl se špaldovou celozrnnou. Děláte někdo? Vykyne těsto pěkně? Děkuji
|
P.T. Cruiser |
|
(13.2.2023 17:50:54) Vykyne určitě, ale já bych měla strach že ze žitné mouky bude kyselá.
|
Hanka-1978 |
|
(13.2.2023 17:52:24) Tak to mě vůbec nenapadlo.
|
|
neznámá |
|
(13.2.2023 19:26:36) Nebude kyselá, kyselost v chlebu dělá kvas a ne mouka. Dle mého bude nedobrá, taková chlebová. Nevím, jestli si někdy něco pekla z žitné mouky. Má málo lepku a lepek dělá kynuté pečivo nadýchané. Vykyne to, ale bude to působit přisraženě. Když už, tak bych žita dala málo a místo špaldy dala kvalitní pšeničnou hladkou a potřebný lepek pro strukturu těsta nahnala jí. Špalda má lepku sice dost, ale s uvolňováním je to složitější.
Žito bych přidala do perníku, jak litého tak vykrajovaného, tam nebude problém. Celkově perník snese vše.
|
Stáňa * |
|
(13.2.2023 21:39:14) Vloni jsem měla asi 2 kg žitné mouky, původně na chleba. Pak se mi chléb nechtělo péct a zpracovala jsem ji postupně do perníku. Nikdo doma to nepoznal
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.2.2023 10:04:26) Do perníku se hodí, tam i patří. Do vánočky ne.
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(13.2.2023 19:06:43) Vyzkoušej to, do vánoc času na experimenty dost Zkusila bych nejdřív přidat tý žitný čtvrtinu, když vám to bude chutnat, třetinu. Nebude to tak nadýchaný jako z bílý pšeničný.
|
TaJ |
|
(13.2.2023 19:13:15) Inko, já jsem pekla vánočku zrovna minulý týden, teda nakonec jsem ji nepletla, ale udělala vlastně jen mazanec, ale těsto dělám úplně stejné na obojí.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(13.2.2023 19:15:26) Vánočku peču z kynutýho, mazanec z tvarohovýho těsta.
|
TaJ |
|
(13.2.2023 19:50:39) Inko, aha, tak my děláme obojí z kynutého. Z tvarohového těsta peču pro změnu štrůdl
|
|
|
|
Hanka-1978 |
|
(13.2.2023 20:34:47) No zkusit to určitě můžu, právě si vánočku občas pečeme na víkend. Jen by mi bylo líto té hromady rozinek v rumu a mandlí, kdyby neměla být pak dobrá. I když - já jsem nenáročná, já bych ji určitě snědla. Z bílé pšeničné nepeču ani tak, takže jsme zvyklí na takovou nenadýchanou vánočku - ze špaldové celozrnné. Asi to zkusím.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(13.2.2023 21:04:41) A proč to chceš dělat, když je jasný, že moc dobrý to nebude.
|
Rodinová |
|
(13.2.2023 21:22:24) Inko
|
|
Hanka-1978 |
|
(14.2.2023 15:55:57) No to já právě nevidím tak jistě, že moc dobré to nebude :-D Já jsem na hutnější pečivo zvyklá, jen jsem chtěla prostě zjistit, jestli už někdo z žitné mouky vánočku pekl.
|
|
|
|
|
Len |
|
(13.2.2023 20:37:03) Zito se hlavne nema dlouho a poradne prohnetavat, je to pak takove slite, uz se mi to stalo. Takze nevim, jak to s vanockovym testem pujde dohromady.
|
|
Muumi |
|
(13.2.2023 21:18:08) Nebude lepší ječná, když už? Ta mi na sladké věci přijde taková tradičnější (na lívance, koláče, vánočka se z toho ale také podle mě nepekla). Ale je děsně drahá (nebo byla, když jsem po ní naposled pátrala).
|
|
susu. |
|
(14.2.2023 9:55:33) Asi jsem konzervativní, ale vánočku bych dělala jen z bílé pšeničné mouky, proč ji kazit nějakými pokusy.
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(14.2.2023 10:02:33) Hanko, taky miluju experimenty, takže tě chápu. Zvlášť pokud to někdo ochotně sní, není co řešit, jdi do toho. Žitnou mám ráda jen v chlebu a perníku, je taková hutná, mazlavá, těžká. I celožitný kváskový chléb sice ráda upeču, ale už nerada jím. Vánočka je pro mě představitelkou žlutavě bílého nadýchaného potěšení
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(14.2.2023 10:11:07) bála bych se, že z žitné mouky bude vánočka použitelná spíš jako kyj než k jídlu jak už tu padlo, žitnou bych zpracovala v podobě perníku, vánočka by měla být z lehčího těsta, ono ji dost "zatíží" to samotné zapletení...
jinak jedla jsem kdysi plněné buchty z žitné mouky a musím přiznat, že ještě povidlová byla jedlá, ale tvarohovou a makovou už bych si nikdy nedala
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(14.2.2023 10:25:03) Dělat vánočku ze žita mi nedává smysl. Abys to vůbec mohla zaplést, budeš muset dát převahu pšeničné / špaldové. A ta žitná ti v tom udělá akorát chlebový "ocas" a zhorší objem.
Takže se přimlouvám za chleba nebo perník.
|
|
Anadar |
|
(14.2.2023 12:28:06) Žitná mouka do vánočky fakt ne.Pravděpodobně by něsla ani uplést,žitné těsto je strašlivě lepivé.A míchat s celozrnnou špaldovou to moc nepomůže.Celozrnné mouky těsto moc nenadýchají.Vánočka je halt luxusní dobrota na Vánoce a bílá pšeničná mouka v těstě je základ.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(14.2.2023 15:24:04) Já třeba dělám docela dobrou špaldovou s vysokým podílem celozrnné. Ale chce to tu celozrnnou část předkynout (preferment) a pracovat s ohledem na to, že špalda je hodně tažná (takže osolit atd.).
Ale žito bych tam fakt nesypala.
|
|
Hanka-1978 |
|
(14.2.2023 16:01:32) Tak já na Vánoce běžně peču vánočku z celozrnné špaldové, dávám ji napůl se špaldovou polohrubou. Kdybych ji pekla jenom jednou v roce na Vánoce, tak to neřeším a udělám bílou nadýchanou. Jenže já bych ji chtěla péct častěji na víkend, jako takovou nějakou zdravější variantu sladkého domácího pečiva. No, uvidím.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(15.2.2023 7:33:54) Hele ten litej celozrnnej perník z žitný je fakt vděčná sobotní snídaně.
|
Hanka-1978 |
|
(15.2.2023 16:18:08) No jo, když já bych radši tu vánočku s rozinkami a mandlemi
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.2.2023 16:24:40) Tak to vyzkoušej z poloviční dávky a pak nám sem napiš, jak to dopadlo. Rozinky a mandle dávám i do perníku.
|
|
|
|
ALL |
|
(15.2.2023 9:10:07) Hanko, jestli to zkusíš, tak dej, prosím, vědět, jak to dopadlo. Docela by mne to taky zajímalo.
|
|
|
|
|