Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 18:57:06) Blíží se moje narozeniny a nějak už nevím, co vymyslet za slané pohoštění do práce. Zvykem je, že kdo má narozeniny, donese pro ostatní něco sladkého a slaného (celkem pro 9 lidí). Takže většinou upeču nějaký zákusek na plech, který nakrájím, ale s tím slaným už nevím. Do práce jdu na 6 hodin, takže to musí být asi něco, co si nachystám den předem, ať se s tím nemusím pytlíkovat od půl páté ráno. Nosí se klidně chlebíčky, nebo nějaký salát, někdo řízek s chlebem. Nemáte nějaký nápad? Ideálně fakt něco, co si nachystám už den předem, ať se s tím ráno nemusím chystat. Moc díky za případné nápady
|
Fern |
|
(24.2.2023 19:21:16) Ty pravé hospodské slané brambůrky, v jednoduchosti je sila
|
|
klíčnice |
|
(24.2.2023 19:34:26) Já jsem dělala slané muffiny, kolegyně jednou přinesla vaječnou tlačenku, kterou nechala zatuhnout v silikonových formičkách + k tomu bagetku. Jinak ten slaný závin, nebo šneci - ti asi neurazí nikdy.
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 19:49:06) Slané muffiny zní dobře, zkusím nějaké vygooglit.
|
|
|
Bouřka |
|
(24.2.2023 19:34:53) No závin se mi jeví asi nejvhodnější. Dá se udělat i slaná piškotová roláda. Dělala jsem i slané větrníčky. Minipizzy. Nebo různé aspiky. Ale to je poněkud crcavé. Ale dá se koupit aspiková bábovka jestli netrváš na homemade. Nebo krekry (ať už domácí nebo kupované) a nějaké dipy či pomazánky.
|
klíčnice |
|
(24.2.2023 19:38:22) Jo, taková špenátová roláda je taky dobrá
|
|
|
Monika |
|
(24.2.2023 19:41:15) Co vzít veku, nějaké dobré pomazánky a trochu zeleniny na ozdobu a vyrobit chlebíčky až na místě? V kolik to vlastně budete jíst?
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 19:45:28) No pracuju ve školce, takže prostor pro nějaké chystání tam není Na 6 jedu do práce, za minutu šest už mi zvoní první děti. Musí to být opravdu už nachystané z domu. Kolegyně to budou jíst buď ráno, nebo až později - ty, co budou mít odpolední směnu. Je to v té školce takové složité.
|
Monika |
|
(24.2.2023 21:15:14) Hani, jako že to ani nebude nějaká "oslava", tj. že se u toho společně sejdete, i kdyby na 20 minut nebo přes oběd? Já tedy chápu, že v provozu MŠ to asi moc nejde, ale není to pak celé trochu zbytečně násilné? Samozřejmě Ti to nevymlouvám, když holt máte takový zvyk, ale zdá se mi to zvláštní ...
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 21:25:58) No asi to vypadá zvláštně, ale po 20 letech ve školství mi to už divné nepřijde U nás to prostě jinak nejde. Kdy se máme sejít na 20 minut? To by těch 20 minut musely zůstat děti samotné. Přes oběd sedíme s dětmi u stolečků a dokrmujeme nebo krájíme maso apod. Ono v té školce fakt nemáme ani 20 minut na to, abychom se společně v klidu sešly. Leda po provozu. Násilné nám to nepřipadá, prostě to tak děláme už roky. Popřejeme si, chceme nachystat pohoštění pro ostatní, ale sednout si a v klidu si to společně sníst se prostě nedá. Ono v té školce vůbec není čas ani se v klidu nasnídat nebo nasvačit, sníst si v klidu oběd... Obědváme u stolečků s dětmi, takže se krčíš na pidi židličce s koleny málem pod bradou a u toho x-krát vstaneš a něco s někým řešíš.
|
Vranice |
|
(25.2.2023 7:56:36) Hanko, promiň, ale tenhle zvyk mi přijde fakt zvláštní. Kdyby to byly kulatiny a s kolegyněmi bych měla přátelský vztah, pozvala bych je třeba na večeři do restaurace, klidně v jiný den, na kterém se domluvíte. Ve školce nemáte možnost se pořádně ani naobědvat, tak proč tam nosit další jídlo?
Koupila bych slané tyčinky a krekry, to můžete uzobávat postupně během dne a týdne, na rozdíl od slaného závinu či pečiva z listového těsta, které je vynikající čerstvé, ale do rána křupavé těsto zvlhne a už to není ono.
Nedá se domluvit v té slané cukrárně, že by občerstvení dovezli?
|
Hanka-1978 |
|
(25.2.2023 8:57:30) Tak chápu, že někomu, kdo nepracuje ve školce, to může připadat zvláštní, ale prostě to tak máme, protože jinak to moc nejde. A fakt nám na tom nepřijde nic divného Kulatiny se většinou slaví jinak (pokud dotyčný chce, já třeba u sebe nerozlišuju kulatiny od nekulatin).
Naše slaná cukrárna bohužel nerozváží.
|
breburda71 |
|
(25.2.2023 9:26:27) Udelala bych tu syrovou roladu, jak uz tady nekdo psal, nejlepsi je udelat vecer a nechat do druheho dne, je jednoducha a efektni..
Krajeny syr ( 30% eidam staci) rozlozis na pecici papir na plechu tak, aby se platky kousek prekryvaly, strcis na chvilku do rozehrate trouby, aby se spojily ( hlidat, aby se nezacaly delat bubliny)..Stahnes to z plechu i s pecicim papirem a nechas vychladnout, vznikne plat syra..
Pak to muzes naplnit jak uznas za vhodny, zaklad je vzdycky pomazanka ( ja delam tvaroh s nakladanou kapii nebo pomazankove maslo s cesnekem, na to dam platky sunky, platky sucheho salamu, platky okurky, kapii atd., a zatocim, zabalim do alobalu a dam do lednice..pak se to druhy den kraji, bud das kolecka primo na veku, nebo kolecka na talirek a k tomu bagetku prikusovat..
Pro 9 lidi bych asi udelala dve rolady, ale posuzuju to podle nasi rodiny, kde je syrova rolada fakt oblibena🙂
|
|
|
Bouřka |
|
(25.2.2023 10:44:06) "na rozdíl od slaného závinu či pečiva z listového těsta, které je vynikající čerstvé, ale do rána křupavé těsto zvlhne a už to není ono"
Však on taky závin nemusí být z listového těsta, dokonce vůbec nemusí být z křehkého typu těsta. Já dělám z kynutého.
|
|
|
Monika |
|
(25.2.2023 8:14:18) Hani,já vím,jaký je režim ve školce,ale spíš mi přijde zvláštní,proč to za takových okolností tak hrotit se "sladkým a slaným občerstvením". To by stačil snad nějaký symbolicky koláč nebo třeba bonboniéra,když teda máte potřebu nějak "slavit",ale vlastně na to není čas (a čas mimo práci na to asi obětovat nechcete)? Takhle mi to přijde spíš jako komplikace než nějaká příjemná událost ...
|
Hanka-1978 |
|
(25.2.2023 8:53:17) Nám to opravdu nepřijde jako hrocení, donést pro kolegyně něco dobrého Prostě to máme tak jak to máme a nezdá se nám to divné.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.2.2023 9:10:36) Snad jednou za rok to není komplikace a pro ty obdarovanỷ to je příjemný.
|
Hanka-1978 |
|
(25.2.2023 9:24:22) Inko, přesně tak. Moc ráda kolegyním něco dobrého nachystám. A vždycky si v rámci školkových možností (někdy holt i za zvědavých a závistivých pohledů dětí ) na těch dobrotách pochutnáme.
|
|
|
|
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 21:40:52) A to ještě nastávají komické scénky, když si nechám talířek se zákuskem ve třídě na stole a v nestřeženém okamžiku mi do něj někdo dloubne prstíkem, aby ochutnal krém nebo mi do něj rovnou kousne A když si nechám zákusek, že si ho sním u spaní dětí, tak nespavci každé mé sousto hypnotizují a polykají naprázdno Prostě školka.
|
|
Senedra |
|
(24.2.2023 21:43:36) Moniko, nedělám v MŠ, ale na ZŠ a máme to podobně... kdo má narozeniny, nechá něco ve sborovně se vzkazem, případně obejde kolegy ve třídách a řekne, ať si zajdeme vzít. Prvostupňoví se prostřídají s asistentkami, druhostupňoví si zajdou postupně, když nemají dozory. Případně se přeje na poradách, když už nehlídáme děti. Při kulatinách se sejdeme ve sborovně, ale většinou učitelé a asistentky zvlášť, aby byl někdo u dětí.
|
Marika Letní |
|
(25.2.2023 8:10:57) Mně to fakt přijde nepochopitelné. Jídla má každý kvanta proč to ještě nechávat někde ve sborovně k požití o samotě. Já osobně bych ani nestála o jídlo donesené někým koho ani neznám nijak blízce.
|
Hanka-1978 |
|
(25.2.2023 8:51:11) Tak my se známe všechny hodně dobře, potkáváme se denně, jen nemáme prostě možnost si všechny společně na půl hodiny sednout.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.2.2023 9:13:08) Já bych byla ráda, kdyby mi někdo něco dobrého donesl. Když něco upeču a donesu kolegům vypadaj nadšeně a každej si to sní kdy chce.
|
|
Senedra |
|
(25.2.2023 9:37:51) Mariko, my se známe Jsme malá škola, s naprostou většinou si tykám a několik kolegyň považuju za blízké kamarádky. jen je prostě problém se sejít najednou, no. Kdo chce, pochopí, jak to funguje, kdo nechce, bude prudit a hledat hnidy...
|
Hanka-1978 |
|
(25.2.2023 9:45:17) Přesně tak. Pro mě je z této diskuse zajímavé zjištění, že co nám připadá v práci úplně normální (protože podmínky v MŠ to prostě jinak neumožňují), je pro někoho nepochopitelné, obtěžující a komplikované.
|
Půlka psa |
|
(25.2.2023 9:55:53) Když už jsme u těch odlišností, tak my třeba máme v práci obrácený proces. Občerstvení nenosí oslavenec, ale dostává ho jako "překvapení" od ostatních. Celý dort, který se pak kolektivně sní, případně společný oběd nebo tak něco.... Od oslavence se každopádně neočekává nic. Ten jen čeká, jestli si kolegové vzpomenou.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.2.2023 10:02:07) To je taky pěkný.
|
|
Hanka-1978 |
|
(25.2.2023 10:10:52) Jé, tak to je moc hezké
|
|
Monika |
|
(25.2.2023 10:18:46) Půlko, ano,to mi dává mnohem větší smysl Aby oslavenec ve stresu vymyslel a osobně vyráběl 2 druhy občerstvení,které pak kolegové pozřou každý sám někde v koutě, to mi přijde spíš smutné,i když chápu, že tradice je holt tradice ...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.2.2023 10:29:24) Vy máte v práci čas a prostor se scházet pokaždé když má někdo narozeniny? My teda ne i když pracuju v kanceláři. Letos mi donesli docela obrovskou kytici. Upekla jsem zákusky a rozdala. Každý si to snědl kdy chtěl,někdo hned k snídani, někdo k sváče někdo po obědě ke kafi.
|
|
Hanka-1978 |
|
(25.2.2023 10:31:57) Tak smutné mi to tedy vůbec nepřipadá.
|
|
|
vlad. |
|
(25.2.2023 12:13:06) Půlko, to si mi líbí
|
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(24.2.2023 21:54:45) V jedné práci se s ohledem na směnný provoz dával tác s pohoštěním na recepci nebo na stůl v openspace.. gratulanti se postupně stavili u oslavence, případně mu nechali třeba kartičku nebo drobnost na stole
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(24.2.2023 19:43:28) “řízek s chlebem” to už pak neobědvají?
Byla bych ochotná koupit chlebíčky ale přijde mi to jak noční můra. Pohoštění do práce pro 9 lidí by mě uvrhlo do deprese.
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 19:47:58) No taky z toho nejsem odvařená. Kdyby mi vyšla odpolední směna, koupila bych ráno čerstvé chlebíčky, máme ve městě vyhlášenou slanou cukrárnu. Ale když mám na 6 hodin...
Řízek s chlebem - tak některé si to snědí vlastně na snídani, ty, co přijdou na odpolední směnu (na 9:30) si to sní třeba místo oběda nebo si to vezmou domů, to už je každého věc.
|
Marika Letní |
|
(24.2.2023 19:56:30) Hanko teď jsem dočetla že to ani neslavíte a nejíte spolu, to bych ještě pochopila, ale jste různé směny. To mi fakt přijde nepochopitelně zvláštní zvyk, nosit kolegyním jídlo, aby si ho nesly domů. No nic…
Snažila bych si to co nejvíc zjednodušit. Slané tyčinky z listového těsta s různým posypem.
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 20:01:47) No jo, ve školce to bohužel jinak nejde, není šance, abychom si to snědly společně. Ale jako popřejeme si, to zase jo. A pak si to holt každá sní, kdy může - během svačinky dětí, nebo někdo po obědě, když děti spí. Už mi to ani nepřijde divné, člověk si na to za ty roky zvykne.
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(24.2.2023 19:46:51) Sýrová roláda. U nás vede s pomazánkou z lučiny a česneku, doprostřed hroznové víno. Nebo usmažit míchaná vajíčka, do toho vmíchat cibuli na drobno, trochu hořčice, na rozválený sýr dát šunku, na to ta vajíčka. Velký úspěch slavím s domácími dalamánky. Dělám je z chlebového těsta, posypu kmínem, mákem, rozmarýnem, lněným semínkem. Když vytvořím kouli, "namočím" ji v pohance, pohankou to položím na plech, když je ta pohanka nahoře, opadává, takhle se dalamánky nepřichytí na plech. K tomu pomazánku.
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 19:50:32) To zní taky dobře, jen to musí být něco, co vím, že se mi určitě povede. Sýrovou roládu jsem nikdy nedělala.
|
|
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 19:51:09) Ještě mě napadl nějaký salát s kuřecím masem a zeleninou.
|
|
Termix |
|
(24.2.2023 19:52:40) Udělala bych roastbeef. Večer uděláš, do rána to vychladne a ráno jen tence nakrájíš. K tomu okurky, křen, papričky ...
|
|
Senedra |
|
(24.2.2023 19:55:11) Slaný závin - klasika - kečup, nějaké koření, sýr ( třeba i Nivu), šunka. Další varianta - kečup + trošičku hořčice, promíchat, nějaké bylinky - dávám nejčastěji tymián ( sušený domácí), olivy narájené na kolečka - zelené i černé a rozdrobený nebo na tenké plátky nakrájený balkánský sýr, na kostičky nakrájená paprika -nejraději mám žlutou, ale jde jakákoli.
Šlo by třeba upéct sekanou ( nedávno jsem měla luxusní - mleté maso ochucené, rozprostřené na placku, na něj libová anglická slanina v plátcích, eidam a navrch míchaná vajíčka, zarolovat a upéct), nakrájet na místě na plátky studenou, přidat třeba nakládané okurky nebo nějakou zeleninu, hořčici, kečup, nakrájený chleba. stejně tak jde upéct třeba vepřovou pečeni, kuřecí roládu.
Pomazánka by šla taky - třeba dva, tři druhy dát do misek, k tomu nakrájené pečivo, do každé misky příborový nůž, ať si každý namaže, co chce a čím chce + zelenina.
Slaní šneci z listového těsta, sýrové sušenky, měla jsem i kuličky z odpalovaného těsta a v nich tvarohovočesnekovou pomazánku - ale to by se muselo připravit brzo ráno.
|
Senedra |
|
(24.2.2023 19:55:49) Nebo si připravit obloženou mísu - různé druhy salámů, šunka, sýry + zelenina a pečivo.
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 20:03:45) To by bylo nejjednodušší, ale jak jsem psala výše - pracuji ve školce a my si tam nemůžeme všechny společně sednout a hodovat. Každá si ten svůj talířek vezme a sní, kdy má u dětí chvíli čas. Bohužel, žádné pohodové posezení. Takže to musí být něco, co nandám každé zvlášť na talíř.
|
|
|
|
Silvie+dva kluci |
|
(24.2.2023 20:21:39) U nás jsou oblíbené různé pomazánky, kdy se ráno koupi čerstvé pečivo, každý si vybere. Teď frčí humus, dělají spoustu variant. Nebo den predem udělat sýrovou roláda.
|
|
vlad. |
|
(24.2.2023 20:34:20) Dospela verze sneku s listoveho testa - olivy, kapary, ruzne syry, posypat sezamem. Rychle, dobre transportovatelne.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(24.2.2023 20:57:00) Osobně dělám ráda slané muffiny se sýrem, pórkem a slaninou... A neteř zase bodovala se slanými větrníky s vaječnou pomazánkou...
|
Hanka-1978 |
|
(24.2.2023 21:00:27) O těch slaných muffinech uvažuju, ale ještě jsem je nikdy nedělala. Máš nějaký osvědčený recept? Eventuelně jsem si říkala, že bych udělala dva druhy, ať má každý jeden takový a jeden jiný. Ale recept tedy žádný nemám. Asi bych to viděla na klasiku se šunkou a sýrem a ty druhé nějaké netradičnější?
|
La Pepa |
|
(24.2.2023 21:11:13) Dělám něco jako velikonoční nádivku do silikonových košíčků na malé muffiny. Čím víc zeleniny tam je, timje to lepší, dávám podušeny pórek, petrželku, spareny vymackany špenát.... Nebo nějaké pizzakapsy, těsto na pizzu, sugo, sýr, šunku, olivy, berani rohy, žampiony....
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(24.2.2023 21:50:47) https://www.apetitonline.cz/recept/syrove-muffiny-s-pancettou
Dělám je teda s tou kostičkovanou slaninou (něco mezi pancettou a anglickou), místo cibulky podusím pórek nebo jarní cibulku a sýr dávám goudu nebo čedar na malé kostičky... A peču v silikonových formičkách a až upečené vkládám do papírových košíčků, jinak má sýr tendence se přilepit na papír
|
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(25.2.2023 11:22:04) V našej MŠ to prebieha tak, že oslávencovi všetci poprajú v deň narodenín a on ponúkne nejakú drobnoť (napr. bonboniéra, niekto kúpi v cukrárni zákusok). Je to akcia na 2-3 minúty, to si kolegyne odskočia od detí, ktoré už sú na lehátkach.
A cca každý mesiac až dva máme poradu. A na poradu pripraví pohostenie ten, kto mal narodeniny. Takže sa spoja cca 3 holky, jedna má na starosti sladké, druhá slané občerstvenie a tretia pitie (alko i nealko).
Príde mi to fajn, posedí sa, pokecá, poje, popije a sme u toho všetky.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(25.2.2023 12:04:39) U nás ve specce to je podobný, to asi pracující v kanceláři nepochopí , při kulatinách se scházíme po práci, je nás 25 žen, v mužských nebo smíšených kolektivech to je asi jinak. MM pohoštění v práci s chlapama nechystá , nikoho by nenapadlo. Začalo to upecenou buchtou, před 25 lety, to nás bylo 12, ted už jsou to hody.
|
K_at |
|
(25.2.2023 17:28:37) Evelyn, mm objednával do práce (smíšený, Kancl) dort a chlebíčky. Tak asi jak kde. Myslím, že není jediný, kdo donese Dobroty. Někteří nosí taky jen tak.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.2.2023 17:30:45) Manžel nosí do práce co upeču já. Je to prima na moje experimenty, těm chlapům chutná všechno.
|
|
|
|
Pole levandulové |
|
(25.2.2023 14:49:39) Slaný quiche - křehké těsto ala linecké, na náplň orestovat pancettu a cibuli s kořením, po vychladnutí přidat nastrouhaný parmezán /sýr můžeš variovat podle chuti/, rozložit na těsto a zalít smetanou s vejci, v horké troubě upéct. Je to dobré teplé i studené, dobře se to přenáší přímo v té koláčové formě.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.2.2023 14:53:01) Tohle je moc dobrý a je to dobrý i druhý den.
|
|
Hanka-1978 |
|
(25.2.2023 17:18:57) Díky, to zní fajn, musela bych to ale předem vyzkoušet, ještě jsem jej nepekla, tak ať mám jistotu, že to dopadne dobře. Máš nějaký konkrétní recept?
|
holkamodroočka |
|
(25.2.2023 17:25:06) Za mě rozhodně quiche, listové těsto už druhý den není tak dobré jako čerstvě upečené. Quiche je dobrý i studený, i se dá ohřát v mikrovlnce. Tenhle konkrétní vyzkoušený nemám, ale Vaněk má dobré recepty, peču podle něho.
https://www.rohlik.cz/chef/239-quiche-lorraine?gclid=Cj0KCQiAgOefBhDgARIsAMhqXA6V5c-VWUYGckoQNDyot6kY750ymUg0T8ZGr5SnLZD4B9qH5v7lTo0aAosbEALw_wcB
|
|
Pole levandulové |
|
(25.2.2023 17:29:53) Hanko, dělám tohle, není to listové těsto: Na těsto: 300g hladká mouka, 125 g studeného másla na kostky, 2 menší vejce, 4 lžíce studené vody - rychle zadělat a nechat uležet v lednici 2 hodiny. Náplň: 150 g pancetty, 150g cibule, společně orestovat, po vychladnutí přimíchat 150g nastrouhaného sýra, přidat koření, např. Provensálské. Vyválet těsto do větší koláčové formy s vlnitým okrajem, cca 30 cm, propíchat vidličkou, nandat náplň a zalít 200 ml smetany se 4 rozšlehanými vejci, solí, pepřem a bylinkami. Péct v troubě na 200 stupňů cca 25 minut S těstem se hezky pracuje, někdy z toho dělám i menší jednoporce do formiček. Do náplně lze přidat i houby a tak.
|
Hanka-1978 |
|
(25.2.2023 17:34:58) Díky, asi to vyzkouším. Jen mám dotaz: jak jsem teď googlila recept na quiuche, tak se v nich psalo, že se nejdříve má asi 15 mnut nechat předpéct samotné těsto a až na předpečené se má dát náplň, jinak prý těsto nebude propečené. Ty teda těsto nepředpékáš? A je to dobře propečené?
|
Pole levandulové |
|
(25.2.2023 18:10:47) Hanko, já ho nepředpékám. Když dáš tu větší formu, je tenké, dobře se s ním pracuje, pak propícháš vidličkou, naplníš a pečeš rovnou. Není promáčené a je dobře upečené, peču na horkovzduch na 200, pokud mi rychleji hnědne vršek, přikryju pečícím papírem /někdy dávám náplně víc, když mám třeba větší balení té smetany a tak.
|
|
|
|
|
|
|