Anthea |
|
(27.9.2023 19:37:29) Já ano, teď v babím létu jsem třeba dělala lečo, plněné papriky, švestkové knedlíky. I koprovka s knedlíkem nebo kulajda několikrát byla a ještě se jí chystám příští týden uvařit, dokud je kopr. Na svátky vařím obvyklou klasiku, co se tak o vánocích nebo velikonocich vaří. Jen svatomartinské huse se vyhýbám.
|
Len |
|
(27.9.2023 19:49:17) Podle sezony porad, protoze sezonni produkty proste nejlepe chutnaji. Podle svatku moc ne, drzim teda Vanoce ceske a trochu italske, pres panettone nejede vlak, to je v prosinci pecene nekolikrat tydne, uz jsem nachystana, suroviny nakoupene, kvasek ze zoceluje. Jinak delam taky svatomartinske rohlicky, misto husy kachnu, je to vdecne jidlo, ji ho cela rodina. Mazance pecu cely rok, aby bylo co do pusy, takze je upecu i na Velikonoce, ale to je tak jedine velikonocni jidlo u nas.
|
|
Abigail* |
|
(27.9.2023 19:50:24) Máme zahradu, takže využíváme k vaření, co vypěstujeme, nebo to zpracováváme na zimu. Co se týká svátků, tak snad jen kapr, vánočka, nádivka a mazanec je u nás tradice.
|
|
babi_ |
|
(27.9.2023 19:52:38) Pokud jde o to, zda jím to, co zrovna roste, zraje... tak to jo, ale kopr tedy ignoruji. Co se týká svátečních jídel, tak někdy - myslím, že čočku na Nový rok už jsem vařila, a vajíčkovou pomazánku po Velikonocích taky.
|
|
Stará husa |
|
(27.9.2023 20:00:31) Vařím pořád stejně, ať je léto, podzim, zima. Nemám zahradu, takže nepotřebuju vařit podle úrody. Na Štědrý den bývám sama, tak ani kapra si nedělám, a velikonoční jídla jsme nikdy nevařili, ani v dětství, ani v mojí rodině.
|
holkamodroočka |
|
(27.9.2023 21:51:54) Huso, ale to není o vlastní zahradě, ne? Je lepší dělat rajčatový salát v létě, kdy je jejich sezona (a je jedno, jestl je koupíš v marketu a nebo na trhu), než když to jsou zimní skleníkové chudinky bez chuti i vůně. I ta cena je v době sezony příznivější.
|
kachna_ |
|
(28.9.2023 11:40:02) Myslíš, že ta úspora je významná(Nevím, nás je pět a s nikým single žijícím jsem o tom nemluvila)?
|
|
|
|
Bouřka |
|
(27.9.2023 20:04:49) Ano vařím, využívám sezónní věci, i chutě se mi v průběhu roku liší, a tradice mám ráda.
|
|
Monika |
|
(27.9.2023 20:29:09) Tak některá sezónní jídla určitě vaříme, třeba na jaře různé zelené listí, ovocné moučníky ze sezónního ovoce, pokud ho získáme někde mimo obchod (ovoce z obchodu je drahé i v sezóně, takže spíš sníme čerstvé, to samé se zeleninou - z kupovaných paprik lečo nedělám a rajčata na vaření používám sterilovaná), jídla z hub, dýně ... O svátcích asi cca tradičně vaříme o Vánocích, jinak moc ne. Celá husa se mi ani nevejde do trouby, pekla jsem maximálně stehna (nebo jsme párkrát byli na martinskou husu v restauraci), jehněčí (na Velikonoce) moc neumím upravit a ani mi nijak zvlášť nechutná ...
|
Vítr z hor |
|
(27.9.2023 20:56:02) Sezónně husu peču. Jindy než na podzim ji totiž nekoupím, letos jsem dokonce musela koupit dvě (kupujeme si je v práci z velkoobchodu a občas se musí koupit větší balení - tentokrát bylo minimum, tuším, 5 nebo 6 hus, což je dost, takže na mě vyšly dvě, jinak by se kšeft neuskutečnil). No a když nám tu hromadu hus přivezou, tak si jdu s metrem vybrat ty nejkratší, aby se mi vešly do litinového hrnce. No a že jsou teda letos dvě, tak zabírají v mrazáku dost místa. Naštěstí se mi přinatrefila nečekaná návštěva, takže se problém s místem pozítří vyřeší
|
|
|
Stáňa * |
|
(27.9.2023 20:38:17) I když mám poměrně velkou zahradu, tak úplně sezónně nevařím. Ze zeleniny dělám spíš saláty. Zelenina, která se dá uložit jako brambory, dýně, cibule, mrkev, česnek se zpracovává třeba půl roku, takže to není úplně sezónní záležitost.
Zítra bude kulajda a zemlbába z dnes navečer posbíraných jablek. Strašně nám je žerou i na stromech sršně.
|
|
Tatramelka+3 |
|
(27.9.2023 20:52:11) Vařim hodně podle sezóny. Tento týden jsme rozjeli už podzimní meníčka krom klasických vývarů jsme měli dýňovou polívku z máslové dýně, dneska třeba naloženou vepřovou panenku v bylinkovém oleji a salát z červeného zelí, řapíkatého celeru, mrkve a jablka a vařenou kukuřici. Na zítra dělá manžel slovenskou kapustnicu. Plánujeme ráno velkou snídani, po 3 měsících budeme zítra všichni doma. My s dcerkou si po čase posnídàme vločkovou kaši se sušeným ovocem a ořechama, kluci zpravidla jestě zají kaši bavorskou klobáskou, volským okem a fazolkama v rajčatech. Na víkend upeču co mi nabídne řezník a vyzkoušíme cibulovou marmeládu a home made chutney a rajčatovou marmeládu a chleba. Na plotně bude asi klokotat nějaká hrstková polívka. Já musím v pátek do práce a děti se doma budou o víkendu tak nějak prostřídávat mezi sportovními klání.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(27.9.2023 20:54:13) Ano, sezónu zohledňuji, čerstvé sezónní produkty využívám. Sváteční tradice také dodržuji. Jen to vše přizpůsobuji trendu bez živočišných produktů pokud možno.
|
kysnutá knedla |
|
(27.9.2023 21:56:28) Ropucha, Ty si veganka? Má to tak aj zvyšok rodiny?
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.9.2023 21:00:31) Jo, docela jo. Na husu teda spíš někam jdeme, ale taky už jsem ji pekla.
|
Federika |
|
(27.9.2023 21:06:55) Já se tak těším na husu!! Křupavou, s kůrčičkou, dva druhy zelí, dva druhy knedlíků
|
|
|
La Pepa |
|
(27.9.2023 21:04:13) Příhodná otázka - poprvé po létě došlo na knedlíky, plněné uzeným a zelí, to většinou v létě nejíme. A právě jsem udělala dynovou polévku. A vůbec jsem ráda, že se blíží sezóna polévek, různé hrstkové, čočková.
|
Vítr z hor |
|
(27.9.2023 21:10:53) No a dýně. Mnoho let jsem nedělala polévku z jiné než z dýně Hokkaido. Ale ty dva desetikilové kousky v předsíni nemohu ignorovat... Ne, že bych nutně potřebovala nebo chtěla pěstovat zrovna dýně, nebo zrovna tyhle, ale je to takové hezké, když je slimáci nesežerou a ony si tak zeleně lezou po zahradě, borůvkách, jabloních... no vlezou všude. Krásně rostou. Dlouho nic - a pak bum, je tam dýně! Jenže teď je to v předsíni, takže z toho zas budu muset vyrobit nějaké sezónní jídlo, že...
|
K_at |
|
(27.9.2023 21:21:02) Větře, co je černé mole??? Google mlčí.
|
Vítr z hor |
|
(27.9.2023 21:30:14) Omáčka z mnoha druhů sušených pálivých paprik, jejich spálených semínek (= slzný plyn), smažených banánů, oříšků, čokolády, koření... Tady se o ní zpívá: https://youtu.be/RbJDkk9_c_A?si=ze1l2OWw9DrL-GC8
|
K_at |
|
(27.9.2023 21:34:30) Větře, to zní.... No, to zní. To musí být buď úžasný, nebo strašný. Možná obojí?! Nevím, zda bych měla odvahu ochutnat. Co se s tím dělá? Asi mi tam vadí ten banán. Nezvyklá ingredience.
|
Vítr z hor |
|
(27.9.2023 21:40:47) Ten banán v tom vůbec nepoznáš, je to totiž banán na vaření, takže je o dost míň banánový. Máme zde doma ideologický rozpor, zda jej normálně jíst zralý (smažený s cukrem a kysanou smetanou) či nezralý (smažený a osolený). Když se ale použije do omáčky nebo do vaření, je to všem buřt. Je to hodně škrobové a dá to omáčce základní materiál, který není a priori explozivní jako chile. Omáčka je pikantní, ale k užrání. Vaří se strašně dlouho, protože pořád něco pražíš nebo smažíš, mixuješ, mícháš...to je mole určené pro Día de los muertos. Obvykle se jí s kuřetem a rýží a/nebo tortillou. Velikonoční mole je jednodušší, žluté. Dává se do něj krab. Sice mám zviřátka ráda a většinu z nich nejím, ale když vidím kraba, sbíhají se mi sliny a dostávám chuť na velikonoční mole.
|
K_at |
|
(28.9.2023 11:35:07) Větře, tak teď slintám. Děkuji za informace!
|
|
|
|
La Pepa |
|
(27.9.2023 21:36:33) To by byla moje smrt. Jsem na nějaký papričky alergická a i když mě moc nepalej, je mi po nich zle.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.9.2023 21:39:17) https://www.toprecepty.cz/recept/27348-mole-moreno-cerne-mole/
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(27.9.2023 21:06:42) Sezónní vaření mám zejména jako následek covidu (= revitalizace zahrady a s tím související nárazová úroda všeho možného) a cestování. Na jaře jíme chřest a s obavami vyhlížíme konec sezóny. V létě vařím, co zahrada dá a na dovolenou jezdíme v době, kdy podle plánu nemá nic zrát. Teď nás čeká ta husa, kterou jsem musela koupit, abych netrhala partu (a ostatní si mohli koupit jeden kousek z velkoobchodního husího multipacku). Na konci října prostě MUSÍM udělat černé mole. (Konečně ho začíná jíst jedna z dcer, dřive ho totiž dost rozhodně odmítaly a okolo Halloweenu tvrdívaly známým, že máma v kuchyni vyrábí slzný plyn). Celé léto jíme domácí variaci na Caprese, seženeme-li mozzarellu. Jo a v lednu tříkrálový koláč! No a Vánoce. No a Velikonoce. To je furt nějaká sezóna.
|
Ropucha + 2 |
|
(27.9.2023 21:21:08) Martinská husa se ale peče až za měsíc a půl, nebo ne?
|
Vítr z hor |
|
(27.9.2023 21:34:43) Možná ta druhá. První se u nás peče zítra
|
Ropucha + 2 |
|
(27.9.2023 21:46:27) Takže Václavská husa? Vida, s Václavem žádné tradiční jídlo spojené nemám.
|
Vítr z hor |
|
(27.9.2023 21:50:42) No ve skutečnosti doufám, že bude václavský vatovec, pokud teda nějakého zítra najdeme Oficiálně to bude výprava na václavky, ale co s nima, takové mrňavé nic, které vynikne až v nálevu.
|
|
Stará husa |
|
(27.9.2023 22:07:59) Husu jsem nikdy nejedla, nejsem kanibal.
|
kysnutá knedla |
|
(27.9.2023 22:08:28) Huso 😆👍
|
|
Bouřka |
|
(27.9.2023 22:09:59) ona kachna je stejně lepší než husa
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.9.2023 22:20:56) Kachnu nejím, s výjimkou asijské kuchyně... husu bych mohla pořád, jen je děsně drahá a špatně se shání Jo a kachna mi hrozně smrdí, mám problém ji upéct i pro muže... a když ji někde dostane, vadí mi i když si ji jen ohřívá...
|
|
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.9.2023 21:42:23) Miluju sezónní vaření a miluju sváteční jídla... ne vždycky jde o tradiční jídla podle běžných zvyklostí, spíš jsou to naše oblíbené variace a výběr Takže už se těším na halloweenský ovocný salát, strašlivé muffiny, těším se na martinskou husu s červeným zelím na víně s brusinkami a kaldoun, na vánoční bifteky a cukroví a vánočku, na boží hod na řízek a salát a na Štěpána svíčkovou, na novoroční čočku, velikonoční nádivku, mazance...
|
|
apo-lena |
|
(27.9.2023 23:54:16) Svátky jsou důležité pro MM. Dodržujeme všechny běžné a posvícení. Husa na Martina i rohlíčky být musí. Zvládl by to bez nich, ale proč bych mu neudělala radost. Sezóna se mi dodržuje snadno, dost zeleniny i ovoce mám na vlastní zahradě, další dostávám od rodičů. Neřídím se jen podle sezóny, ale i podle akcí v obchodě (dnes mám dva květáky) a chuti.
|
|
Cimbur |
|
(28.9.2023 10:59:45) Já jsem v tom shonu včera večer neuvařila vůbec, a jelikož jsem teď v práci dva dny v kuse, budou se muset děcka až do soboty obstarat samy. Jsou u nás hody, dostaly prachy...
|
|
susu. |
|
(28.9.2023 12:11:29) Co mi chutná, vařím spíše podle svátků (takže martinskou husu nee), podle sezony moc ne. Asi mám pestřejší chutě, naž abych se v sezoně chřestu omezovala na chřest, v sezóne dýní na dýně, atp., nebavilo by mě to.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(28.9.2023 12:33:49) Já se neomezuju jenom na to ale v sezóně chřestu udělám třeba 2x něco s chřestem s dýní taky tak a podoně s jinými sirovinami.
|
|
|
Blanče |
|
(28.9.2023 13:40:46) Jé, díky za téma. Já v rámci volného dne sedím nad kalendářem, skládám harmonogram do konce roku, už jsem "nenápadně" na rodinné oslavě minulý týden vyzvídala jak to má kdo letos s vánočními svátky. Co se jídla týče, v průběhu roku máme stálice doplňované právě sezónními produkty. A pak jsou tradiční jídla - ať už tradiční všeobecně, nebo ty, které jsme si jako tradiční zavedli postupně sami. Myslela jsem, že ujetá jsem v tomto směru jen já, ale nee, děti to táhnou dál (nebo vyžadují u nás). Takže minulou neděli jsme měli poprvé po létě brsalát a kuřízky, končí období leča, nastává období štrůdlů, jablkových buchet, dýňové polévky se zeleným kari, vývarů, divočiny na sto způsobů. Loňského Martina jsme měli ve znamení 75 porcí husy - dceřin dnes už manžel je Martin, to samozřejmě vařili profíci ne já. Čekají nás strašidelné zákusky na Halloween doplněné hromadou guláše a zelňačky pro kamarády na tradiční víkendovku, věnečky a rakvičky na Dušičky servírované nebo dovezené při objíždění hrobů, perníčky na můj svátek, už druhý rok doufám vyráběné s vnoučaty, něco vánočního cukroví. Náš, nevím jestli vyvážený, dosti složitý ale milovaný štědrovečerní jídelníček. Pak obří krůta s nádivkou na 26.12. na setkání s širší rodinou a kuřecí Stroganof se třemi saláty na 28.12 s další částí. Silvestr bude opět ve znamení paralelních párty - na tu domácí nic nechystám, je to v režii dětí, připravuji jen občerstvení s sebou do rockového klubu. Čočka a žádný pták 1. ledna, tvarohové koláče k nedělnímu kafi v únoru...dneska mě sebralo, že jsme zrušili dovolenou, tahle diskuse mi fakt zvedla náladu, fakt díky.
|
Anthea |
|
(28.9.2023 14:29:19) Blanče, nemáš zač. A obdivuju Tě, tolik sezónních jídel my neděláme.
|
|
Stáňa * |
|
(28.9.2023 16:04:10) blanče, a proč vám nevyšla dovolená, jestli to není tajné? Zdravotní stav někoho, kdo měl jet?
Obdivuju, jak jste soudržná rodina
|
Blanče |
|
(28.9.2023 17:24:58) Stáňo jsem za rodinu moc ráda a ráda si "odpracuji" aby to fungovalo i dál. Máme štěstí dostatečného prostoru v domě i na zahradě, tří vlastních a jednoho "nejstaršího, nikoli prvorozeného" dítěte, všichni dnešnímu trendu navzdory s protějšky, ve dvou případech i s dětmi. K tomu kdysi dávno rozvedené rodiče, kteří dnes jezdí i se svými novými partnery všichni společně na dovolenou a rodinné oslavy (nejraději k nám), díky tomu něco nevlastních sourozenců. Pak ještě vlastní sourozenci a nějací bratranci a sestřenice se kterými manžel vyrůstal - prostě jen celkem úzká rodina je v našem podání skoro 50 lidí). Dovolená je taková zamotaná, změnily se nám trochu podmínky při vydělávání peněz. Neudrželi jsme úplně pocovidovou svobodu a odjet na 3 týdny najednou jeví se nemožným. Plus se objevil nový klient, díky výdajům za nový kotel a plánu na nějaké další investice docela vítaný, ale načasování je na prd:-(. Dost zdravotní stav, jak manželův, tak tchýnin úraz. Domluvená dovolená byla na druhé straně Evropy, měli jsme jet autem a jedni mladí letět - kombinace malých dětí, hodně věcí, auta k dispozici tam. Je ve hře ještě nějaký týdenní pobyt kamkoli, ale já se strašně těšila do hor kousek od moře s alespoň 14 dny čistého pobytu, hrozně dlouho mi trvá, než vypnu, na prvních pár dní navíc většinou onemocním. Takže nic tragického, souhra spousty maličkostí, ale ráda jsem dnes utekla k plánování příjemných věcí.
|
K_at |
|
(29.9.2023 15:49:01) Blanče, to je úžasný. U nás drží pohromadě tak nějak rodina od manžela. A rodina švagrové. U mě jen rodiče a sourozenec. A to ještě nárazově. S širší rodinou se vlastně nestýkám. Nebo přes mamku a její "telefonní ústřednu".
|
|
|
|
|
mabela |
|
(28.9.2023 15:11:45) Podle svátků vždy, miluji a dodrzuji tradice. Podle sezóny, taky téměř vzdy. V lete víc lehké jidla z cerstve zeleniny, ryby,, hodně saláty na všechny způsoby, zeleninové, testovinove, ryzove, kuskusove. V lete vůbec nedelam omáčky, max tak koprovku z čerstvého kopru. V zimě trochu těžší jidla, masité, zelenina pecena kořenová, saláty z repy atd…
|
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(29.9.2023 15:34:48) Ne, jedině snad na Štědrý večer. A na Velikonoce peču beránka.
|
|
Anadar |
|
(2.10.2023 19:59:07) To je krásně téma. Včera jsem dozavařovala šípky. A dostanu kus nádherné dýně a bude dýňové zelí. A z těch šípků omáčka ke kanci. A na Martina husa a rohlíčky a to už bude založený základ na vánoční perníčky. Takže svátky držíme tradičně včetně kuchyně. A to je vlastně hodně sezónní vaření. I ty Velikonoce s kopřivami. A jahody zkraje léta a nové brambory s tvarohem
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.10.2023 20:07:41) Jak z těch šípků dosteneš ty semínka?
|
|
|
|