apo-lena |
|
(19.11.2023 7:04:02) Přerovnávala jsem mrazák a mám fakt hodně rybízu (bílý a červený), jostu, třešně a višně. Čerstvá jablka a hrušky tu taky najdu. Chci zkusit pečený čaj. Upéct to zvládnu, ale jak dlouho vydrží? Mám ho zavařit, skladovat v lednici bez zavaření? Jaké kombinace vám nejvíc chutnají?
|
Stáňa * |
|
(19.11.2023 7:31:34) Mně na piti nechutná žádný (nepiju sladké piti a vadi mi ty kousky), ale je to výborné to bílého jogurtu. Vloni jsem dostala od syna dárkové balení s různými druhy.
Ale k tvé otázce, kdybych to dělala já, tak bych to zavarila. Kromě marmelády, kde je výrazně vyšší podíl cukru než u pečeného čaje, zavaruju pro jistotu všechno. I povidla pečená v troubě. Zavařování je 85 stupňů na 20 minut, to podle mě ničemu nevadí. Stejně ten pečený čaj vyrabis na vyšší teplotu.
|
apo-lena |
|
(19.11.2023 8:52:28) Stáňo, myslím si, že se na první dávku vrhne syn a děti kamarádky. Tak mě napadlo, že by mohl vydržet par dní v lednici. Zavařuji v sezóně jak divá, něco tyndalizuji. U toho pečeného čaje jsem na važkách. Ještě nikdy jsem nechtěla uchovávat nic z mraženého ovoce.
|
|
|
Stáňa * |
|
(19.11.2023 7:33:58) Chutnal mi jeden s griotkou a jeden s pernikovym kořením.
|
|
apo-lena |
|
(19.11.2023 10:18:31) Tak peču první verzi - cukr, červený rybíz, jablko, hruška, skořice, hřebíček, badyán.
|
Stáňa * |
|
(19.11.2023 12:19:48) Apo-leno, určitě to bude skvělý!
|
apo-lena |
|
(19.11.2023 13:03:31) MM i syn říkali, že je skvělý. Nakonec jsou to jen 4 malé skleničky.
|
|
|
|
darinaa |
|
(19.11.2023 22:35:34) Pečený čaj rozhodně nezavařuju, vždyť se to peče při 160 a více C, přendávám hned do sklenic. Vydrží i dva roky, déle nevím, tolik toho nemám. Základ mám jablka, citron a koření, k tomu buď bobule nebo švestky nebo hrušky. Chuťově i barevně vycházejí nejlépe ty bobule (borůvky, maliny, ostružiny, rybíz). Švestky byly takové rozblemcané a hrušky nevýrazné, ale ono to vše stejně přebije koření, nakonec jsme s chutí vypili vše.
|
apo-lena |
|
(19.11.2023 23:03:44) Děkuji. Ostružiny nám rostou na zahradě. I ty divoké. Příští rok to vyzkouším. Citrón jsem k rybízu nedala, ale k třešním ho zkusím.
|
|
|
|