Otázka
Odpověď
Re:Jód a potraviny od 18 měsíců
14.3.2003 14:01:16 Lada Kovářová
Milá Radko,
domnívám se, že užívání jódu v tabletkách není nezbytně nutné. Nejvíce jódu obsahují plody moře - ryby, korýši, chobotničky, mušle či řasy. Mořská voda totiž obsahuje daleko více jódu než sladká. Čím větší vzdálenost od pobřeží, tím méně tohoto důležitého prvku najdeme i v rostlinách a zvířecích tělech. Ve střední Evropě je půda na jód velmi chudá. Proto chybí i v naší přirozené stravě. Mezi další potraviny, obsahující jód patří například některé druhy zeleniny (zelené fazolky, mrkev, rajčata) a ovoce (citróny, černý rybíz, jablka, jahody, maliny, višně). Sice to není takové množství jako u mořských ryb, ale na druhou stranu, lidské tělo je schopné zpracovat i minimální množství jódu. Jód lze nalézt i v některém koření (česnek, tymián) a v léčivých bylinkách. To, kolik jódu potřebujeme, závisí na rychlosti růstu, hmotnosti, pohlaví, teplotě prostředí a chorobách. Dostatečný příjem činí u dospělého člověka asi 150 mikrogramů denně. U dětí do 11 let 40 - 120 mikrogramů. V těhotenství a při kojení má být ještě o něco vyšší. Doporučovaná denní spotřeba jodidované kuchyňské soli, tedy zhruba 5 - 10 g, spolehlivě pokryje poptávku organizmu po tomto prvku. O výživě po prvním roce toho zde bylo napsáno mnoho, mrkněte do archivu.
Hodně úspěchů
domnívám se, že užívání jódu v tabletkách není nezbytně nutné. Nejvíce jódu obsahují plody moře - ryby, korýši, chobotničky, mušle či řasy. Mořská voda totiž obsahuje daleko více jódu než sladká. Čím větší vzdálenost od pobřeží, tím méně tohoto důležitého prvku najdeme i v rostlinách a zvířecích tělech. Ve střední Evropě je půda na jód velmi chudá. Proto chybí i v naší přirozené stravě. Mezi další potraviny, obsahující jód patří například některé druhy zeleniny (zelené fazolky, mrkev, rajčata) a ovoce (citróny, černý rybíz, jablka, jahody, maliny, višně). Sice to není takové množství jako u mořských ryb, ale na druhou stranu, lidské tělo je schopné zpracovat i minimální množství jódu. Jód lze nalézt i v některém koření (česnek, tymián) a v léčivých bylinkách. To, kolik jódu potřebujeme, závisí na rychlosti růstu, hmotnosti, pohlaví, teplotě prostředí a chorobách. Dostatečný příjem činí u dospělého člověka asi 150 mikrogramů denně. U dětí do 11 let 40 - 120 mikrogramů. V těhotenství a při kojení má být ještě o něco vyšší. Doporučovaná denní spotřeba jodidované kuchyňské soli, tedy zhruba 5 - 10 g, spolehlivě pokryje poptávku organizmu po tomto prvku. O výživě po prvním roce toho zde bylo napsáno mnoho, mrkněte do archivu.
Hodně úspěchů