Otázka
Odpověď
Re: Zvýšený cholesterol
28.4.2003 14:18:15 Lada Kovářová
Milá Petro,
u dětí (do 15 let) je za normální hodnotu považována hladina do 4,4 mmol/l, u dospělých osob je za normální považována hladina cholesterolu v krvi do 5,0 mmol/l.
Hladina od 5,0 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Výše hladiny cholesterolu závisí na dvou faktorech - na vrozené schopnosti organismu regulovat jeho hladinu v krvi a dále na množství tuku a látek obsahujících cholesterol, které do organismu přivádíme potravou. Nelze tedy říct, že váš syn má zvýšenou hladinu cholesterolu z čínských polévek. Musím, ale dodat, že by je měl jíst co nejméně a vyhýbat se potravinám obsahující velké množství cholesterolu: vaječný žloutek, máslo, mléčný tuk obsažený ve šlehačce, smetaně a tučných, zejména tavených sýrech. Velké množství cholesterolu obsahují také vnitřnosti, především mozeček, játra, ledvinky, vepřové maso a sádlo. Zdrojem cholesterolu jsou zejména tuky živočišného původu.
Hodně úspěchů
u dětí (do 15 let) je za normální hodnotu považována hladina do 4,4 mmol/l, u dospělých osob je za normální považována hladina cholesterolu v krvi do 5,0 mmol/l.
Hladina od 5,0 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Výše hladiny cholesterolu závisí na dvou faktorech - na vrozené schopnosti organismu regulovat jeho hladinu v krvi a dále na množství tuku a látek obsahujících cholesterol, které do organismu přivádíme potravou. Nelze tedy říct, že váš syn má zvýšenou hladinu cholesterolu z čínských polévek. Musím, ale dodat, že by je měl jíst co nejméně a vyhýbat se potravinám obsahující velké množství cholesterolu: vaječný žloutek, máslo, mléčný tuk obsažený ve šlehačce, smetaně a tučných, zejména tavených sýrech. Velké množství cholesterolu obsahují také vnitřnosti, především mozeček, játra, ledvinky, vepřové maso a sádlo. Zdrojem cholesterolu jsou zejména tuky živočišného původu.
Hodně úspěchů