Otázka
Odpověď
Re:Večerní příkrm
27.5.2003 15:42:39 Lada Kovářová
Milá Hanko,
podávání kaší na noc (ostatně jak jste sama zjistila) nezaručuje, že se děti přestanou v noci budit a budou spát celou noc. Zvláště ty kojené, tyto děti se většinou budí až do úplného odstavení. Na večeři je možné podat cokoliv podobného co v poledne nebo na svačinu. Průmyslově vyrábené přesnídávky jsou vhodné v časové tísni nebo na cestách, nenahrazují domácí čerstvou stravu. Pokud se obáváte vysokého množství dusičnanů v kupované zelenině, je třeba zeleninu pečlivě vybírat, kupovat sezónní zeleninu, vyhnout se příliš velikým plodům (nejvíc dusičnanů se totiž soustřeďuje v zelenině rychlené, pěstované ve sklenících). Také varem se množství dusičnanů snižuje až o 75 %. Tepelně upravenou zeleninu je třeba konzumovat co nejrychleji po uvaření. Bakterie, které přeměňují dusičnany na dusitany, se rozmnožují při teplotách mezi 5 a 15 °C. Nespotřebované zbytky by měly být uloženy rychle do chladničky. To je také důvod, proč se špenát nesmí ohřívat. Podle posledních zjištění to není s dusičnany v zelenině zas tak zlé.
Hodně úspěchů
podávání kaší na noc (ostatně jak jste sama zjistila) nezaručuje, že se děti přestanou v noci budit a budou spát celou noc. Zvláště ty kojené, tyto děti se většinou budí až do úplného odstavení. Na večeři je možné podat cokoliv podobného co v poledne nebo na svačinu. Průmyslově vyrábené přesnídávky jsou vhodné v časové tísni nebo na cestách, nenahrazují domácí čerstvou stravu. Pokud se obáváte vysokého množství dusičnanů v kupované zelenině, je třeba zeleninu pečlivě vybírat, kupovat sezónní zeleninu, vyhnout se příliš velikým plodům (nejvíc dusičnanů se totiž soustřeďuje v zelenině rychlené, pěstované ve sklenících). Také varem se množství dusičnanů snižuje až o 75 %. Tepelně upravenou zeleninu je třeba konzumovat co nejrychleji po uvaření. Bakterie, které přeměňují dusičnany na dusitany, se rozmnožují při teplotách mezi 5 a 15 °C. Nespotřebované zbytky by měly být uloženy rychle do chladničky. To je také důvod, proč se špenát nesmí ohřívat. Podle posledních zjištění to není s dusičnany v zelenině zas tak zlé.
Hodně úspěchů