Otázka
Odpověď
Re:Cholesterol
18.6.2003 15:10:55 Lada Kovářová
Milá Lucie,
cholesterol se nachází jednak v potravě, kterou konzumujeme a také v naší krvi. Právě krevní cholesterol se často spojuje se srdečními chorobami. Krevní cholesterol vzniká v játrech. V malém množství je pro člověka nezbytný - je to důležitá část buněk a některých hormonů. Produkce cholesterolu v játrech je stimulována množstvím tuku, který dostáváme v potravě. Játra ale tvoří více typů krevního cholesterolu: jeden typ bývá označovaný jako tzv. "dobrý" cholesterol (HDL), zatímco druhý typ je pokládán za škodlivý (LDL). HDL cholesterol vlastně pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol z krevního řečiště, naopak LDL cholesterol transportuje cholesterol z jater do cév. Játra v našem těle působí mimo jiné jako regulátor prudukce cholesterolu. Tuky a zvlášť nasycené tuky v potravě povzbuzují játra k produkci nežádoucího škodlivého LDL cholesterolu. Proto je základní pravidlo při snižování hladiny cholesterolu založeno na omezení příjmu tuků, a nahrazení nasycených tuků nenasycenými. Zvýšená konzumace cholestrelu z jídla není žádoucí jak pro dospělé tak i pro děti.
Hodně úspěchů
cholesterol se nachází jednak v potravě, kterou konzumujeme a také v naší krvi. Právě krevní cholesterol se často spojuje se srdečními chorobami. Krevní cholesterol vzniká v játrech. V malém množství je pro člověka nezbytný - je to důležitá část buněk a některých hormonů. Produkce cholesterolu v játrech je stimulována množstvím tuku, který dostáváme v potravě. Játra ale tvoří více typů krevního cholesterolu: jeden typ bývá označovaný jako tzv. "dobrý" cholesterol (HDL), zatímco druhý typ je pokládán za škodlivý (LDL). HDL cholesterol vlastně pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol z krevního řečiště, naopak LDL cholesterol transportuje cholesterol z jater do cév. Játra v našem těle působí mimo jiné jako regulátor prudukce cholesterolu. Tuky a zvlášť nasycené tuky v potravě povzbuzují játra k produkci nežádoucího škodlivého LDL cholesterolu. Proto je základní pravidlo při snižování hladiny cholesterolu založeno na omezení příjmu tuků, a nahrazení nasycených tuků nenasycenými. Zvýšená konzumace cholestrelu z jídla není žádoucí jak pro dospělé tak i pro děti.
Hodně úspěchů