Suroviny: | Piškotový korpus:10 vajec • 400 g cukru • 600 g polohrubé mouky • 20 lžic horké vody • Pro kakaový: 50 g mouky nahradit 50 g kakaa • Na těžkou pařížskou šlehačku:500 ml šlehačky • 300 g čokolády • 100 g 100% tuku • 200 g cukru krystal • 150 g kakaa • cca 200 g másla (podle chuti)Višňový kompot |
---|---|
Postup: | Piškotové pláty:Žloutky s cukrem ušleháme do pěny. Přidáme vodu a vyšleháme do husté pěny - dost nabyde. Z bílků vyšleháme sníh. Malou část sněhu ručně opatrně zamícháme do pěny ze žloutků, cukru a vody. Pak postupně přidáváme mouku a opatrně promícháváme. Nakonec opatrně zamícháme sníh z bílků - spíše těsto překládáme. Já pekla z 10 vajec bílý piškot a z dalších 10 vajec kakaový. Na plech jsem dala pečící papír a těsto jen ve slabé vrstvě - jako plát. Z každé dávky byly tři plechy korpusu vysokého asi 1-2 cm. Po vytvoření dortu mi zbyl jeden plech bílého a necelý plech hnědého korpusu - ten jsem využila jako základ pro buchtu - pomazat pribiňáčkem, poklást ovocem a zalít želatinou z pudingu a šťávy z ovoce. Protože mi dost korpusu zbylo, každý může počet surovin na korpus upravit - dát jen 2/3 množství surovin. Pečeme na 150 °C do mírného zrůžovění - moje trouba asi 20 minut. Základem celého dortu je těžká pařížská šlehačka, kterou si připravíme takto:Do horké smetany ke šlehání přidáme 100% tuk a cukr a vše rozvaříme. Do vroucí směsi přisypeme prosáté kakao a za stálého míchání ho důkladně provaříme. Poté přidáme čokoládu, kterou necháme rozpustit a základ máme hotový. Teď už je ho jen třeba občas promíchat a nechat vychladnout, nejlépe přes noc, a potom vyšlehat do tuhé pěny, do které na závěr zašleháme ještě máslo.Půlkulatou formu pečlivě vyložíme plátky piškotového korpusu. Pak přidáme asi centimetrovou vrstvu těžké pařížské šlehačky a na ni naskládáme nakrájené tenké plátky čokoládového korpusu. Ty potom pokapeme šťávou z višní, vyložíme boční strany formy, vše natřeme další vrstvou šlehačky a znovu přidáme kousky korpusu. Mezi korpus a šlehačku průběžně přidáváme podle chuti i višně, které přikrýváme dalšími plátky čokoládového korpusu. Ty nakonec potřeme další vrstvou těžké pařížské šlehačky a vše zakryjeme tenkým plátkem piškotového těsta. |
Vložil: | Beky+Dany Nové snazilky |
Datum: | 17.1.2010 10:40:39 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.