Suroviny: | Na dort: 3 vejce • 180 g hrubé mouky • 120 g krupicového cukru • 3 lžíce horké a 3 lžíce studené vody • špetka soli • • Na marcipán: 400 g polotučného sušeného mléka • 400 g práškového cukru • cca 80 ml vody • 1 lžíce oleje • 1 lžíce medu • trochu tresti hořké mandle • trochu tresti sladké mandle • • Na krém: 250 ml mléka • 1 vanilkový pud. prášek • 150 g másla • 50 - 70 g práškového cukru |
---|---|
Postup: | Příprava marcipánu: Všechny suroviny je nutné pořádně propracovat. Kdo má domácí pekárnu je možné zpracovat v pekárně - program na míchání, bez hřátí a pečení. Jinak se připravuje marcipán ručně. Do mísy prosijem cukr a mléko, vody přidáme tak 2/3 připraveného množství, pak dáme olej, med a tresť a promícháme. Zbytek vody už přidáváme jen velice opatrně - namáčím si ruce do vody a hňácám a patlám, až je to akorát. Pokud se přidá vody mnoho, je z toho během chviličky kašička. Pokud se to stane, přidejte cukr a suš. mléko v poměru 1 : 1. Hotová hmota musí připomínat tuhostí i vzhledem modelínu, málo se lepit a lesknout se. Mám lepší zkušenbost se hmotou připravenou den předem. Při vyvalování podsypávám bramborovým škrobem (solamylem). Příprava těsta: Připravíme si dvě vyšší nádoby - jednu na bílky a druhou na žloutky. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Do nádoby se žloutky přidáme odvážené množství krupicového cukru a horkou vodu. Směs šleháme až do pěny - všechen krupicový cukr se musí při šlehání rozpustit. Poté metly pečlivě opláchneme, do nádoby s bílky přidáme ledovou vodu a špetku soli. Sníh ušleháme dotuha. Obrátíme-li nádobu se sněhem dnem vzhůru, ušlehaný sníh se nesmí pohnout!. Odvážíme si hrubou mouku a střídavě se sněhem ji přidáváme do žloutkové pěny. Obojí vmícháváme jen velmi lehce.Na pečení vybereme misku, které nám bude simulovat koš. Na dno dáme kolečko pečícího papíru, stěny můžeme vymazat a vysypat. Vlijeme těsto a upečeme na 170°C. Kontrolujeme špejlí. Korpus po vychladnutí prokrojíme, pomažeme pikantní marmeládou a máslovým krémem, kterým lehce pomažeme i strany a horní část dortu. Krém připravíme utřením změklého másla a cukru, pak přidáme vychladlý puding uvařený z méka a prášku. Oboje musí mít stejnou teplotu! Z marcipánu vymodelujeme různé ovoce, na barvení použijeme gelové bervy, na povrchu dobarvujeme štětečkem práškovými barvami v kapce alkoholu. Košík potáhneme hnědým marcipánem, na horní okraj položíme cop z téhož. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 21.9.2010 12:44:19 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.