Postup: | Na 1 bábovkuPříprava: 1 hodina + kynutí500 g hladké mouky (150 g špaldové, zbytek běžné bílé) + na poprášeníšpetka soli1/2 kostičky (21 g) droždí300 ml mléka1–2 žloutky + 1 vejce na potření70 g krupicového cukru100 g másla, rozpuštěného + na pokapání náplněkůra z 1 pomerančeNa makovou náplň200 g máku, umletého,3 lžíce pískového cukru,1 vanilkový cukr,1 lžíce rumu,1/4 l mléka,špetka mleté skořice,rozdrcené piškoty či strouhaný perník na zahuštění,citronová šťáva podle chutiBábovkovou formu vymažte tukem. Troubu rozehřejte na 200 °C. Do mísy prosejte obě mouky, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte asi polovinu vlahého oslazeného mléka, mísu překryjte utěrkou a nechte stát zhruba 5 minut, až se na povrchu tekutiny objeví napěněné droždí. Vlijtežloutky rozmíchané ve zbylém mléce, cukr, máslo, pomerančovou kůru a sůl a ze všech surovin vypracujte vláčné těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Poprašte moukou, zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozválejte ho na 1 až 1 a 1/2 cm vysokou placku. Pokryjte ji makovou náplní. Tu připravíte takto. Umletý mák dejte do menšího hrnce, zalijte mlékem a za stálého míchání povařte. Když směs zhoustne, odstavte ji z tepla a vmíchejte oba cukry, ochuťte rumem, skořicí a citronovou šťávou. Je-li náplň řídká zahustěte ji jemně strouhanými piškoty nebo perníkem. Náplní potřete těsto, pokapejte máslem, stočte jako závin a dejte do bábovkové formy. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 10 minut v troubě při 200 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a dopékejte ještě asi 30 minut. Pokud by bábovka začala příliš rychle zlátnout, překryjte její povrch alobalem |
---|---|
Vložil: | Rotem rodina Romano |
Datum: | 7.3.2011 12:07:46 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.