Suroviny: | 2 lžíce oleje • 1 ks cibule • muškátový květ • kurkuma • 2 cm zázvoru • 500 g máslové dýně (nebo i hokaido) • 1 ks velká mrkev • 0,5 l zeleninového vývaru • šťáva z 1 pomeranče • špetka soli na servírování: • ořechový nebo dýňový olej • dýňová semínka na ozdobu • smetana (33% nebo zakysaná) |
---|---|
Postup: | V hrnci rozpálíme olej, vsypte na jemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Dáme po trošce muškátového květu a kurkumy, necháme rozvonět. Poté přidáme na tenké plátky nakrájený oloupaný zázvor, zlehka orestujte a přidejte na kousky nakrájenou dýni a mrkev. Znovu orestujte a poté zalijte vývarem.Vaříme doměkka, pak zalijeme pomerančovou šťávou a krátce (1 minutu) necháme zavřít. Polévku rozmixujeme nejlépe tyčovým mixérem dohladka, ochutíme solí případně pepřem.Na talíří zakápneme dýňovým olejem, přidáme pár nasucho opražených dýňových semínek a lžíci smetany na každou porci. Můžeme posypat jemně sekanou zelenou cibulovou natí a přidat pár kapek sojové omáčky. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 9.4.2018 21:35:36 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.