| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Speculatius neboli Spekulátky

Původní recept je z Belgie. Oblíbené jsou také v Holandsku a v Německu. Jedná se o typické adventní a mikulášské sušenky, jejichž chuť je dána kombinací koření, a vzhled použitím tzv. embosovaného válečku. Jsou tak akorát vánočně sladké, křupavé a voňavé.
Speculatius neboli Spekulátky
Suroviny:Směs koření na Speculatius - v mlýnku na kávu nebo na mouku si smeleme (a následně prosijeme): • 6 g skořice • 2 g hřebíčku • 1 g bílého pepře • 2 g muškátového oříšku • 2 g anýzu • 1 g kardamonu • 1 g mletého zázvoru • 4 kuličky nového koření

Suroviny na sušenky: • 250 g hladké mouky nebo 290 g celozrnné pšeničné mouky • 50 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí) • 135 g másla • 180 g tmavého třtinového cukru • 1 lžíce kakaa na barvu • 1/2 lžičky soli • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů • 3 lžičky jemně mleté směsi koření na speculatius • 2 lžíce či (na vyvalování trochu více) podle potřeby mléka • rýžová mouka na pomoučení či na vysypání formiček či válečků
Postup:Do mísy prosejeme mouky, sůl a prášek do pečiva spolu s kořením. V míse od mixéru vyšleháme lehce změklé máslo s cukrem a dvěma lžícemi mléka, dokud nevznikne hezky nadýchaná světlá máslová hmota. Pak přidáme směs mouky a prsty vše propojíme do hladkého těsta. Pokud je potřeba, můžeme přidat ještě kapku mléka, aby se vše spojilo. Pokud budeme těsto vytlačovat do tradičních dřevěných formiček, mělo by být tužší a sušší, na válení a vykrajování trochu měkčí a pružnější. Z těsta vytvoříme placku, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici alespoň do druhého dne, raději dnů více. Těsto je pak pružnější a voňavější.

Předehřejte troubu na 175°C. Plechy vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem ve spreji. Po částech těsto prohněteme a vyválíme na moukou posypaném vále na cca 6 mm. Poslední tah uděláme embosovaným válečkem (lehce a rovnoměrně pomoučeným), nebo převálíme přes jiný strukturovaný povrch, jako je krajka či podložka. Ve finálně má být těsto tenké přibližně 4 mm. Sušenky samozřejmě mohou být i hladké nebo například posypané mandličkami. S úspěchem lze využít i strukturované vykrajovačky s pístem. Vykrájíme požadované tvary a pečeme přibližně 8 až 10 minut. Po krátkém vychladnutí je přesuneme na mřížku, aby úplně vystydly.

V tomto receptu je zajímavá skladba koření. Kardamon má v sobě vitamíny a minerály, podporuje trávení a eliminuje pálení žáhy, odkyseluje organismus a podporuje imunitu. Anýz pomáhá tlumit bolesti, podporuje vykašlávání, a odstraňuje žaludeční nevolnosti a plynatost. Silice, která je v něm obsažená, má navíc i příznivý vliv na trávení. V podzimním období se hodí skořice, která má na organismus prohřívací účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a její vůně prý i stimuluje mozkovou aktivitu.
Vložil:

*Simča, dcery *1988 a 1997

Errin a její rodina
Datum:18.10.2020 20:56:37
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.