Suroviny: | Na 4 porce: • 12 - 16 žampionů (podle velikosti) • 500 g drůbežích jater • 1 velká cibule • trochu strouhanky • 1 Hermelín • možno 1 - 2 lžíce vína (Portské nebo jiné sladké červené) • možno 1 - 2 lžíce ořechů • olej • lžíce másla na vymazaní dušiček • zapékací misky (u nás zvané "dušičky") |
---|---|
Postup: | Na pánvičce zpěníme na trošce oleje najemno nakrájenou cibulku, přidáme játra a orestujeme je. Z žampionů vykroutíme nožičky, najemno je nakrájíme a přidáme k játrům. Směs můžeme zahustít hrstí strouhanky. Okořeníme trochou soli, petržele, pepře a máme-li, pak lžíce až dvě portského vína (může být i silnější sladké červené víno). Ze směsi vytvoříme 12 - 16 hromádek, které vložíme do kloboučků žampiónů. Poud chceme, můžeme msto žampionů použít lesní houby - mladé bedly, růžovky, praváky...Zapékací misky z keramiky zvané dušičky vymažeme kouskem másla a do každé složíme 3 - 4 plněné houbové hlavičky. Naplněné dušičky naskládáme na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Zapékáme cca 15 minut, pak sundáme pokličky, povrch v misce pokryjeme tenkými plátky Hermelínu a odkryté vrátíme dušičky do trouby na cca 5 minut. Pokud je nechceme hned servírovat, přikryjeme pokličkami, aby obsah navychladl. Nemáme-li "dušičky", můžeme naskládat plněné kloboučky do vymazaného pekáčku a zapékat je všechny dohromady. Poznámka:Pokud chceme, můžeme do směsi dušených jater s cibulkou přidat před plněním kloboučků pár najemno potlučených jader vlašských ořechů. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 18.8.2008 17:28:06 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.