Vítr z hor |
|
|
26.10.2025 12:35:06
Ještě chci dodat, že mi velmi vadí slogan na hlavní straně “ Víceletá gymnázia dlouhodobě zvyšují nerovnosti – časná selekce odčerpává motivované žáky a podporu ze základních škol.”
To se zobrazuje pod názvem článku jako perex. Je to systematické šíření narativu, který je vytržen ze souvislostí a má sloužit k tomu aby veřejnost neremcala, že místo smysluplných změn ve školství se má rušit něco, co dlouhodobě funguje. Místo všech bolavých a drahých změn, které by školství potřebovalo, zrušeni 8G nic nestojí - finančně ani organizačně a správně namasírovaná neinformovaná veřejnost to spolkne jako luxusní kouřovou clonu, která má jen předstírat činnost politiků. |
Tráva |
|
24.10.2025 17:56:09
Souhlasím, je to blbost. Všichni ví, že cílem je postupné úplně zrušení 8letých gymnázií. Oni nechtějí, aby děti utíkali do lepších škol. Všichni povinně zůstanou ve třídách, kde mají ti nadaní smůlu. Průšvih je inkluze, kdy se třída musí přizpůsobit těm nejslabším. Řeči o rovnosti jsou nesmysl. To by tu nesměly být soukromé školy, do kterých mimochodem chodí děti politiků, protože ti na to mají. Plebs ať zůstane na státních ZŠ. A dost mě to štve, protože na klasických základkách bují šikana a klesají znalosti. Proč děti nutit se něco učit, že? Jak se nově píše, znalosti nebudou třeba, nejdůležitější budou kompetence. A tak ti bohatí a chytří rodiče se budou stěhovat do míst, kde budou soukromé základní školy, aby jejich děti dostaly kvalitní vzdělání.
|
MaMar |
|
|
24.10.2025 15:22:25
Jsem z oblasti, které se tento plán týká. Naštěstí už se mne netýká osobně, děti mám dávno dospělé. Před lety bylo nejstarší dítě celý druhý stupeň ZŠ nešťastné na mizerné škole. Další dvě šly na místní osmiletý gympl a měly celkem pohodové dětství a mládí bez dlouhého dojíždění. Po maturitě se bez problémů dostaly na zvolené vysoké školy.
Je pravda, že v posledních letech se na "náš" osmiletý gympl moc dětí nehlásilo. Není ale vše tak jednoznačné, jak píše zástupce EDUin. Královéhradecký kraj chce zrušit tři víceletá gymnázia ve vzdálenostech cca 20 km od sebe, to znamená, že mnoha nadaným dětem z menších měst, natož z vesnic, možnost studovat na osmiletém gymplu zcela znemožní - dvanáctileté děti budou sotva každý den dojíždět přes 60 km, zvlášť když spoje to z většiny míst ani neumožňují. A především mi stále chybí krok, který by měl rušení víceletých gymplů předcházet - možnost diferencovaného přístupu k žákům na druhých stupních ZŠ, abychom neznechucovali ani děti nadané, ani ty, které nepatří ke studijním typům. |
Klauri |
|
24.10.2025 13:07:18
Ano, první co mě napadlo soukromá škola. Část dětí odchází na osmileté gymnázium, protože základní škola v místě bydliště je nekvalitní.
|
Vítr z hor |
|
|
23.10.2025 14:25:55
Nerovnosti zvyšují mizerné školy a jejich nevyrovnaná úroveň, boje mezi obcemi o neprodyšné spádové oblasti, takto vznikající lokality s postupně více a více znevýhodněnými dětmi. Ty děti jsou znevýhodněné mizernými školami a úbytkem spolužáků vyšší socio-ekonomické úrovně.
Děti vyšší socio-ekonomické úrovně odcházejí za lepším vzděláním buď změnou bydliště či odchodem do soukromé školy. Až rodiny vyšší socio-ekonomické úrovně zjistí, že jim zmizel ze zóny dostupnosti osmiletý gympl, část z nich se odstěhuje, nebo půjdou do soukromých škol. A za nimi půjdou další - je to vždy řetězová reakce. Díky osmiletým gymplům se mnoho rodičů s jinak vyššími aspiracemi rozhodlo nechat dítě “zatím” ve spádové škole. |
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.