Jana a Petra | 47153 |
26.1.2025 7:40:25
Ať maminka požádá a vše doloží do konce ledna, aby měla od února nárok. Počítat to bude mzdová účetní ve mzdovém programu a ne ředitel.
|
Muumi | 41406 |
25.1.2025 18:58:23
Děkuju moc. No já právě vypočítala těch cca 580 Kč, to samé mi ukazujou kalkulačky. Těch 38 korun odpovídá 6,5 procenta z těch 580:), ale nenechají si to vysvětlit...
Máma chce pracovat už jen asi do konce školního roku (ano, je to samzřejmě školství...), tak jsem jí říkala, je případně varianta s těmi pitomci nehádat a požádat si pak o přeplatek na OSSZ. Nicméně se to teda netýká jenom jí, tohle ředitel rozesílá všem učitelům důchodcům... |
Dari79 | 114243 |
25.1.2025 18:52:47
Čili, ne, opravdu, ten zaměstnavatel se opravdu mýlí.
Nebo holt přímo zákon: § 7e (1) Výše slevy na pojistném zaměstnance, který je poživatelem starobního důchodu, za kalendářní měsíc činí 6,5 % z vyměřovacího základu zaměstnance. Sleva na pojistném se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru. (2) Slevu na pojistném uplatňuje zaměstnanec u zaměstnavatele, a to nejdříve za kalendářní měsíc, v němž požádal o slevu na pojistném, a za kalendářní měsíce následující; nárok na slevu nemůže zaměstnanec uplatnit u zaměstnavatele zpětně. (3) Sleva na pojistném náleží zaměstnanci, jen pokud zaměstnavateli prokázal splnění podmínek nároku na slevu na pojistném, a to a) doložením rozhodnutí o přiznání starobního důchodu a čestným prohlášením o nároku na výplatu starobního důchodu v plné výši, nebo b) potvrzením plátce důchodu o pobírání starobního důchodu v plné výši s uvedením dne, od něhož výplata starobního důchodu v plné výši náleží. Odvod pojistného zaměstnavatelem |
Dari79 | 114243 |
25.1.2025 18:50:37
https://www.cssz.cz/sleva-na-pojistnem-zamestnance
myslím, že srozumitelněji je to tady: S ohledem na zaokrouhlování je správný výpočet pojistného u zaměstnance takový, že se nejdříve stanoví pojistné u zaměstnance ve výši 7,1 % z vyměřovacího základu, následně se stanoví sleva na pojistném ve výši 6,5 %, která se samostatně zaokrouhlí a následně se od pojistného odečte. Rozdíl je pojistné za zaměstnance, které zaměstnavatel zaměstnanci srazí z příjmů, které mu zúčtoval. u 9 000 hrubé mzdy je rozdíl asi 580 Kč MĚSÍČNĚ... stačí použít jakoukoli kalkulačku pro čistou mzdu, třeba tady: https://www.penize.cz/kalkulacky/vypocet-ciste-mzdy#mzda-vypocet |
Muumi | 41406 |
25.1.2025 18:27:39
Omlouvám se, zakládám téma, které už tu je, ale asi bych to potřebovala vysvětlit tak, aby to pochopili i východoněmečtí soudruzi a s nimi i já a zaměstnavatel mojí mámy.
Maminka důchodkyně je zaměstnaná na částečný úvazek, hrubého má něco přes 9 000 Kč. Domnívala jsem se, že podstatou té novely od ledna je sleva na pojistném ve výši 6,5 procenta z vyměřovacího základu, čili že by si měsíčně polepšila o to pojistné, co se jí dosud odvádělo, čili o nějakých 6 stovek. Zaměstnavatel ovšem tvrdí, že ta sleva je 6,5 procenta z té odvedené částky, čili že měsíčně ušetří 40 korun, čili ideálně aby takové potvrzení nikdo nenosil, protože jim to k ničemu nebude. Prosím, jsem blbá já, nebo zaměstnavatel mé matky a účetní jejich organizace? Dokládá to tímto odkazem: https://www.cssz.cz/-/sleva-na-pojistnem-pro-pracujici-duchodce-od-ledna-2025 Ten já ale čtu tak, že důchodce zaměstnanec má slevu ve výši 6,5 procenta vyměřovacího základu, čili 100procentní slevu na pojistném? A komentář k tomu poslal tento: Ahoj, posílám ti oficiální odkaz na stránku ČSSZ o slevách na pjistném pro pracující důchodce. Mluvil jsem o tom i s našimi účetními. Asi to mnohé zklame. Při průměrném platu a 40ti hodinovém úvazku si důchodce přilepší asi o 2400,-Kč. Ale ne za měsíc, nýbrž za rok. Žádná sláva. Moc díky. Už jsem z toho jelen... |
Muumi | 41406 |
25.1.2025 18:26:43
Omlouvám se, zakládám téma, které už tu je, ale asi bych to potřebovala vysvětlit tak, aby to pochopili i východoněmečtí soudruzi a s nimi i já a zaměstnavatel mojí mámy.
Maminka důchodkyně je zaměstnaná na částečný úvazek, hrubého má něco přes 9 000 Kč. Domnívala jsem se, že podstatou té novely od ledna je sleva na pojistném ve výši 6,5 procenta z vyměřovacího základu, čili že by si měsíčně polepšila o to pojistné, co se jí dosud odvádělo, čili o nějakých 6 stovek. Zaměstnavatel ovšem tvrdí, že ta sleva je 6,5 procenta z té odvedené částky, čili že měsíčně ušetří 40 korun, čili ideálně aby takové potvrzení nikdo nenosil, protože jim to k ničemu nebude. Prosím, jsem blbá já, nebo zaměstnavatel mé matky a účetní jejich organizace? Dokládá to tímto odkazem: https://www.cssz.cz/-/sleva-na-pojistnem-pro-pracujici-duchodce-od-ledna-2025 Ten já ale čtu tak, že důchodce zaměstnanec má slevu ve výši 6,5 procenta vyměřovacího základu, čili 100procentní slevu na pojistném? A komentář k tomu poslal tento: Ahoj, posílám ti oficiální odkaz na stránku ČSSZ o slevách na pjistném pro pracující důchodce. Mluvil jsem o tom i s našimi účetními. Asi to mnohé zklame. Při průměrném platu a 40ti hodinovém úvazku si důchodce přilepší asi o 2400,-Kč. Ale ne za měsíc, nýbrž za rok. Žádná sláva. Moc díky. Už jsem z toho jelen... |
Jana a Petra | 47153 |
21.12.2024 18:52:00
kopíruji ze školení
OSVČ, která je poživatelem starobního důchodu, má nárok na slevu na pojistném ve výši 6,5 % z ročního vyměřovacího základu nebo jeho části. OSVČ, která pobírá starobní důchod v plné výši po celý kalendářní měsíc, může si za takový měsíc stanovit zálohu na pojistné ve výši 22,7 % z měsíčního vyměřovacího základu. Stanovit zálohu v této výši lze nejdříve od kalendářního měsíce, v němž OSVČ obdržela rozhodnutí o přiznání starobního důchodu. Poprvé lze uplatnit slevu za leden 2025. Podmínky nároku na slevu jsou stejné jako u zaměstnanců. |
lela, rosa, niki | 88737 |
![]() |
21.12.2024 18:43:33
To platí i pro duchodce živnostníky??? Že nemusí platit sociální pojisteni? Dekuji
|
Anadar | 27930 |
![]() |
20.12.2024 8:45:09
Díky
|
Anadar | 27930 |
![]() |
20.12.2024 8:12:04
Díky
|
Jak na úspory v rodinném rozpočtu: Pomůže vám cashback od PlnáPeněženka.cz
Bosá chůze pro děti: Zdravý vývoj nožiček díky barefoot obuvi
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.