| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Schizofrenie

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 60] Názory 6170 z 373  [Dalších 303 >>]
milankelo 136873
30.4.2013 10:05:57
Dobry den, chcel by som sa s vami podelit o moje skusenosti so schizofreniou. Zacnem tym, ze obaja moji rodicia sa liecia na psychicke choroby, otec je alkoholi, matka ma uzkostno depresivnu poruchu. Ja som bol do 18 rokov uplne zdravy, potom som experimentoval s marihuanou a tiez som to prehanal s alkoholom. Zacalo to zvlastnymi pocitmi, niekedy celkom prijemnymi. Postupne som sa zacal menit, zaujmy, sposob zivota. Prichadzali prve depresie /niektore formy afektinych poruch ako depresia su dedicne, takze som nieco mohol zdedit od matky/. Doma to tiez nebolo ruzove, otec stale pil, bol agresivny, matka upadala do deresii a mala stale strach. Postupne aj u mna vznikali pocity strachu a nepokoja. Navstivil som psychiatra a on mi povedal, ze nic sa nedeje, ze som zdravy. Postupne sa choroba rozvijala a pribudali nove priznaky, panika, strach z ludi. V tom case som skoncilvysoku skolu, co bolo pre mna vtedy enormne stresujuce, totiz som vystudoval medicinu. Po skonceni skoly som mal stale pocit ze nieco so mnou nie je v poriadku. Napriek priznakom som nastupil do prace v Cesku a tam sa stresy stupnovali, v praci toho bolo strsne vela, dostaval soom stale silnejsie uzkosti a zachvaty paniky. Neskor sa pridali bludne presvedcenia, myslim,ze clovek, ktory ma stale strach nedokaze racionalne uvazovat. Neskor som uz nebol schopny pracovat a odmietal som liecenie, lebo som uplne stratil nahlad na chorobu. Vratil som sa na Slovensko, kde ma prvykrat hospitalizovali. Zistili mi schizofreniu. Odvtedy beriem lieky, pravidelne a to antipsychotika a axiolytika. Zo zaciatku liecby som bol uplne tlmeny, stale som spal, nebol som schopny vobec mysliet. Postupne sa stav menil, zacal som si spominat na veci, ktore som uplne zabudol, totiz som dostaval elektroliecbu a aj chorobou som vela zabudol, su pri nej narusene pamatove funkcie. Ako som si zacinal uvedomovat svet okolo, pochopil som zze to co vidim, pocujem a co si myslim su prejavy choroby. Zacal som na sebe pracovat, pouzival som zakladne psychohygienicke postupy, nieco z psychoanalyzy, nieco z psychoterapie. Vsetko som na sebe skusal a dostavovali sa vysledky, najskor, len tak naznaky zlepsenia, ustupovali bludy, uzkost uplne zmizla, nalada sa zllepsila na taku uroven ako pred chorobou. Zakladom bolo pochopit co sa vo mne deje a preco. Neverit prvemu dojmu, nesudit, neverit vlastnym zmyslom a stale sa drzat toho co je realne a iste a tak postupne ziskavat vacsi priestor. Teraz dennodenne zazivam pocity ako pred chorobou, myslenie este nie je take rychle a bystre ako bolo, ale vsetko sa pomaly meni k lepsiemu. Zakladom bolo vyriesit nevyriesene konfilkty medzi sebou samym, a robit si stale poznamky o sebe, o tom co som zistil a aky to malo nasledok. Ta choroba vznika postupnym nnahromadenim problemov a obmedzenou schopnostou ich riesit. Treba sa o problemov oslobodit a nie isch ignorovat a mysliet si ze to prejde. Stale je potrebne na sebe pracovat a vysledky sa dostavia, najskor v pocitoch, potom v mysleni a nakoniec aj v cinoch. Drzim palce kazdemu kto ma tuto chorobu alebo akukolvek inu psychicku. Nikdy neupadajte, ludia o kazdom hovoria co chcu a komentuju spravanie inych. NIektori su bezcitni a len skonstatuju to je blazon. Nikdy nepochopia co je to bolest duse a vobec vam nepomozu. A este jedna rada, najviac pomozete vy sebe samemu.

Budem rad za reakcie, MUDr.Milan K.
Líza 17721
14.4.2013 20:55:28
Proč bych to na něj měla řvát? Že lže pacientům, to si musí srovnat sám se sebou.
Jarmilka. 136465
14.4.2013 10:16:09
Psychoanalýza?? To slyším poprvé. Holotropní dýchání a marihuana stopro, taky regresní terapie a vůbec věci kolem mystiky a hokusů pokusů se svou psychikou.
Jarmilka. 136465
14.4.2013 10:14:43
V případě jednoho rodiče schizofrenika je to asi 10-20% šance a u obou rodičů schizofreniků asi 50% a v případě jednovaječného dvojčete asi 80%.

Rozhodně bych klukovi doporučila zdržet se všech drog včetně marihuany. Jinak bych to zatím nechala být a brala ho jako úplně zdravého.
Optika 136604
14.4.2013 0:09:23
Člověk by si měl být vědom svého dědičného zatížení a vyhnout se zbytečným rizikům, která můžou nemoc nastartovat.
Marihuana, holotropní dýchání a psychoanalýza můžou být nebezpečné.
Prý se nemoc projeví do 33 let.
Anni&Annika 50178
13.4.2013 22:39:42
JInak jeste k zakladatelce....znala jsem jednu osobu s schizofrenii, u te osoby se ta schizofrenie projevila az kolem 30 roku snad pry po nejakem silnem zivotnim soku. Nikdo z predku teto osoby snad tuhle chorobu nemel, zadne z deti a ani vnoucat, pravnoucat a proste nikdo v sirokem dalekem okoli pribuznych. Tudiz bych se byt kamaradkou az zas tak nedesila a predcasne nehroutila~;)
Anni&Annika 50178
13.4.2013 22:33:12
Lizo, psala jsem, ze se od te doby mohlo neco zmenit a napsala jsem, co mi odpovedel psychiatr na otazku, zda je schizofrenie dedicna...nic vic, nic min. Tve...to je lez jako vez....trochu nechapu~d~. Kdyz tak zkusim zjistit kontakt na toho psychiatra a bez to na nej rvat~;)
Líza 17721
13.4.2013 21:44:27
Anni to je lež jak věž. Dědičnost schizofrenie byla už před těmi deseti lety známá.
K zakladatelce. Stav po porodu nebyl u tvé kamarádky příčinou ale jen spouštěčem nemoci.
Líza 17721
13.4.2013 21:37:06
když je jeden z rodičů nemocný pak pravděpodobnost že bude mít schizofrenii i dítě je cca 10%
Luc. 57250
13.4.2013 19:32:27
Dispozice jsou dědičné zcela jistě.
Znám rodinu, kde otec má sestru a matku schizofreničky, u jeho syna se nemoc projevila ve 20ti letech, dcera je ok, ale u její 10ti leté dcerky je bohužel podezření, zatím nepotvrzené.
[<<Předchozích 60] Názory 6170 z 373  [Dalších 303 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.