| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Věřící maminky

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

Historický archiv
Aktuální čerstvé příspěvky najdete zde.
[<<Předchozích 100] Názory 101110 z 33485  [Dalších 33375 >>]
cinnamon 33903

Re: prosba o modlitbu

19.7.2008 5:08:44
Hanko,
budu na ně pamatovat - musí to být strašně těžké. Ať se drží.
Hana
  • 

prosba o modlitbu

18.7.2008 23:10:36
Dobrý večer, moc vás prosím o modlitbu za Lucku73 a její rodinu. Více je na diskuzích Červen 2005, Dvojcata a dalších. Je to úžasná žena a moc svým optimismem pomáhá všem diskutujícím a ted potřebuje pomoc ona. Díky.
Stázi 2 64677

Re: páteční

18.7.2008 22:25:46
Janny, děkuju.
Moc hezký článek. Paní Svatošová v našem městě před čtvrtrokem byla a měla přednášku.
Janny. 36125

páteční

18.7.2008 21:33:08
Pochybnosti a krize víry mají své nezastupitelné místo

Víru člověk nemá jednou provždy.
Víra je proces, v němž mají pochybnosti a krize své nezastupitelné a velmi důležité místo. Kdesi jsem četla, že čínština používá pro slovo krize dvou znaků. První znamená "nebezpečí", druhé "příležitost". Krize je bodem zlomu.

A podle toho, kam se člověk přikloní, najde buď nebezpečí, nebo nové možnosti. Ve hře je, tak jako vždy, jeho svobodná vůle. Tedy žádná determinace a proto žádné výmluvy na osud, na nespravedlnost, na vnější podmínky či okolnosti.



Klamné představy o Bohu

Při setkání s člověkem, který jedinou holou větou přizná, že mi závidí víru, se mi velice hodí zkušenosti z hospice. Tam se taky něco málo dozvíme z pacientových slov, ale často se mnohem víc dovídáme v tzv. nonverbální, neboli mimoslovní komunikaci. Něco podobného, jako když v dopise to nejdůležitější vyčtete mezi řádky. I tady se dá leccos vyčíst.

Někdy se za těmi několika slovy skrývá opravdu upřímná lítost, bezradnost, nenaplněná touha a vlastně hlasité volání S.O.S., pomoz mi. Tady obvykle není tak těžké pomoci.

Složitější je to v případě, že za onou holou větou následuje palba dlouhých souvětí, plných urážek, jízlivostí a výčitek. Když ale člověk nezpanikaří, když zachová klid a snaží se i v této nepříjemné situaci vidět hozenou rukavici a slyšet nevyslovené S.O.S., pomoz mi, může si v tom nešťastníkovi číst jako ve slabikáři.

Někdy se tam dočte, že v pozadí je strach o svou nevíru, strach, aby se jí nemusel vzdát, protože mu vyhovuje. Lpí na ní, aby nemusel ve svém životě něco změnit.

Lpí na ní, protože nechce, aby nějaký Bůh byl a jednou ho snad nechtěl soudit. Bojí se, že by mu neodpustil, protože podle sebe soudí druhé, tedy i Boha, o kterém si vytvořil naprosto falešnou představu.

Jelikož sám nedovede odpouštět, nevěří, že Bůh by mohl odpustit jemu. I když se takový člověk tváří jako velký silák, v podstatě je to hromádka neštěstí. Útočí, zraňuje, protože prožívá krizi a neví kudy z ní ven.



Snášení argumentů nevede k cíli

Jak mu pomoci? Snášení argumentů a rozumových důvodů většinou vede k vyhrocení diskuse, ke zklamání obou diskutujících, nikoliv však k žádoucímu cíli. Lidský rozum je na Boha krátký. Žádný člověk, ani ten nejvzdělanější teolog, nemůže Boha poznat jen svým rozumem. Mnohé se o něm může dozvědět z Bible, ale zde hodně záleží na tom, jak a s jakým úmyslem ji čte.
Samotné studium nestačí.



Setkání s Bohem živým

Je třeba zakusit osobní setkání s Bohem živým. A to není možné bez dialogu s ním. Je třeba sebrat všechnu odvahu a říci mu co nejpoctivěji a nejčestněji kdo jsem a jaká jsem. Uznat svoji nepatrnost a jeho všemohoucnost. Chápu, že tohle těžko může udělat člověk, který si není Boží existencí jistý.

Ale nic mu nebrání v tom, aby udělal totéž s upřímným dovětkem "jestli jsi, Bože, dej se mi poznat a řekni mi, co ode mě čekáš, kde mě chceš mít".
Kdo to nevzdá a neodbytně svou oprávněnou otázku opakuje, ten se odpovědi určitě dočká. Pak už nebude muset nikomu závidět.

/ z díla dr. M. Svatošové, zakladatelky hospicového hnutí u nás /

Janny. 36125

Re: Numeri

18.7.2008 21:30:17
Stázi četla jsem. Nevěš hlavu, myslím že to půjde vyřešit........věřím tomu.
Myslím na vás.

~s~
Stázi 2 64677

Re: Numeri

17.7.2008 20:17:59
Maroušku, gratuluju k narození miminka.Ať jste hodně zdraví.
Stázi 2 64677

Re: Numeri

17.7.2008 20:15:58
Numeri, zdravím taky.
Dnes jsem se také stavila v K.V.,jenom na chviličku, co mi holčička dovolila, pomodlit se, svěřit starosti...
Koukněte do deníčku na rodině, prosím.Je mi hodně smutno a těžko.
Ovina 81095

Numeri

15.7.2008 23:57:32
do KV pojedu příští čtvrtek, to je 24. Mám tam být ve tři odpoledne, ale doufám, že se mi podaří z domu vyjet v poledne a přijedu před druhou. Hodinku času budu mít volnou - kdybys chtěla přijet také a setkat se. Jen zatím netuším, jestli pojedu sama nebo s celou rodinou.
Majka + 2x2 10282

Re: neděle

15.7.2008 19:16:03
Janny, más pravdu, právě to, že Bůh člověka miluje, ikdyž ví, "že není dokonalý" a zná všechny jeho slabosti určitě pomáhá.
Je ještě dobrá knížka Štěstí začíná uvnitř, tam je zajimavé, že autor píše, že vlastě být šťastný je to, "normálí" stav, to k čemu je člověk stvořen.
Já třeba mám trohu problém v tom, že když jsme šťastná, tak mám někdy "výčitky svědomí"...
Naštěstí "trpitelský" přístup k životu u křesťanů už snad není tak častý, ale jako dnes slyším babičku :" Život je slzavé údolí...", či "Koho Pán Bůh miluje, toho křížem navštěvuje..."
Myslím, že to není ten sorávný přístup, zvláště pro okolí...
Janny. 36125

Re: nový přírůstek

14.7.2008 14:20:07
Maroušku blahopřejeme a posílám požehnání.
To je krásná zpráva.
Přeji všem hodně zdraví a malému do života štěstí a poznání Boží blízkosti a lásky.

~s~
[<<Předchozích 100] Názory 101110 z 33485  [Dalších 33375 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.